Θα γίνουν οι ΗΠΑ «μπανανία» της Χίλαρι;

«Τα σκανδαλώδη λάθη της Χίλαρι Κλίντον» είναι ο τίτλος του πολιτικού άρθρου στον «New Yorker». «Θα γίνουμε

«Τα σκανδαλώδη λάθη της Χίλαρι Κλίντον» είναι ο τίτλος του πολιτικού άρθρου στον «New Yorker». «Θα γίνουμε Μπανανία;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος του περιοδικού «Salon» της Νέας Υόρκης και, παραθέτοντας σειρά στοιχείων από την προεκλογική δραστηριότητα, οδηγεί τον αναγνώστη σε θετική απάντηση. Και την εικόνα συμπληρώνει ο χαρακτηρισμός που δίνει το «Politico» στον υποψήφιο για τη θέση αντιπροέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ: «Ο καλύτερος από τους χειρότερους». Με τη σοβαρότητα που τη διακρίνει η ελβετική «Zürcher Zeitung» διαπίστωνε την περασμένη εβδομάδα ότι το «πολιτικό περιβάλλον» στην Αμερική είναι σήμερα «κατώτερο» εκείνου που ταιριάζει σε μια χώρα η οποία «ηγείται στην οικονομία, στην ασφάλεια, στην επιστήμη και στις τέχνες». Η εφημερίδα ενοχλήθηκε και παρακινήθηκε από την «αφειδώλευτη υποστήριξη» που προσέφερε στη Χίλαρι Κλίντον ο σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, είχε χαρακτηρίσει την (τότε) αντίπαλό του «τρόφιμο» και «ενεργούμενο της Γουόλ Στριτ».
Η ψεύτρα

«Ψεύτρα από γεννησιμιού της» είχε ονομάσει τη Χίλαρι Κλίντον ο Γουίλιαμ Σάφερ με άρθρο του στους «New York Times» τo 1996. Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής του FBI Τζέιμς Κόμι ανακοίνωσε το πόρισμα της εξέτασης του προβλήματος με τα e-mail που έστελνε από το σπίτι της η Χίλαρι όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Το ένα ψέμα μετά το άλλο. Αρχικά είχε δηλώσει ότι η αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τής είχε δώσει άδεια. Ουδέποτε της έδωσε, διότι ουδέποτε του ζητήθηκε. Η Χίλαρι βεβαίωσε ενόρκως ότι ήταν απόλυτα εξασφαλισμένα τα «απόρρητα» που έστελνε και ότι, τελικά, παρέδωσε όλη τη σχετική αλληλογραφία που έκανε από το σπίτι της, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το FBI διαπίστωσε ότι πολλοί παραλήπτες των mail της «ίσως δεν ήταν ασφαλείς». Βρήκε επίσης «πολλές εκατοντάδες» e-mail, απόρρητα και μη, που δεν είχε παραδώσει.
Εχουμε «συγκεκριμένες περιπτώσεις ψευδορκίας» έγραψε η «Wall Street Journal», το επισήμαναν την περασμένη Κυριακή δύο, τουλάχιστον, πολιτικοί αναλυτές σε τηλεοπτικά δίκτυα και προχθές οι πρόεδροι δύο επιτροπών της Βουλής κάλεσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξετάσει το «ζήτημα ψευδορκίας» της Χίλαρι Κλίντον. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αλλωστε o Κόμι παρουσιάζοντας το πόρισμα του FBI απέφυγε να ζητήσει την παραπομπή της Χίλαρι στη Δικαιοσύνη –όπως είχε δικαίωμα να κάνει –και περιορίστηκε να της καταλογίσει «υπερβολική αμέλεια» (extremely careless). Το γεγονός ότι η δημοσκόπηση του ABC την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 56% των Αμερικανών διαφωνεί με τη στάση του Κόμι δεν πρόκειται να παίξει ρόλο.
Γιατί όμως ο διοικητής του FBI τήρησε αυτή τη στάση τη στιγμή που ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι η μη παραπομπή της Χίλαρι σε δίκη δεν σημαίνει πως «σε παρόμοιες περιπτώσεις ένα άτομο που κάνει τέτοια πράγματα δεν θα υποστεί τις συνέπειες». Δηλαδή, μόνο επειδή η Χίλαρι ήταν υπουργός δεν παραπέμπεται. Ο Κόμι δεν θέλησε να ανατρέψει το εκλογικό σκηνικό. Ακόμη και υπαινιγμός για ψεύδη κ.λπ. θα ανάγκαζε τη Χίλαρι Κλίντον να εγκαταλείψει τον αγώνα.


Εκκρεμότητες

Η Χίλαρι τυπικά βρίσκεται υπό ανάκριση ακόμη και σήμερα για τα επακόλουθα του σκανδάλου του Whitewater στα πρώτα χρόνια της στον Λευκό Οίκο. Το ζεύγος Χίλαρι και Μπιλ Κλίντον είχε αγοράσει παλαιότερα μια οικοπεδική έκταση, η επιχείρηση δεν πήγε καλά και χρεοκόπησε. Κάποιοι θεώρησαν τη χρεοκοπία ύποπτη, άρχισαν ανακρίσεις, που το 1994 κατέληξαν σε αθώωση του ζεύγους. Κατά κακή τους τύχη, αυτό οδήγησε στην αυτοκτονία ενός φίλου τους ο οποίος είχε σχέση με την αγοραπωλησία των οικοπέδων. Τα ερωτηματικά και ο (πολιτικός) θόρυβος που ακολούθησαν έφεραν την υπόθεση πάλι στον ανακριτή. Αυτή τη φορά σε κάποιον Κίνεθ Σταρ, γνωστό ως «στραβόξυλο» στην Ουάσιγκτον.
Οκτώ χρόνια ανακρίσεις, από τον Σταρ και τους διαδόχους του, και με κόστος 70 εκατ. δολάρια, δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα –η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα και αδράνεια. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο η Χίλαρι Κλίντον εγκατέστησε στο σπίτι της προσωπικό server, μακριά από το σύστημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν ήθελε να κινήσουν την προσοχή εκείνων που, τυπικά, παρακολουθούν την υπόθεση μια σειρά θέματα που χειριζόταν.
«Πώς μπορεί ένα τέτοιο πρόσωπο να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών;» διερωτάται αρθρογράφος του «American Conservative». Εχει το ηθικό ανάστημα, την ειλικρίνεια και την τιμιότητα να είναι ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων;

Οι πεζοναύτες, το Εβερεστ και οι σφαίρες στη Βοσνία

Το «διαζύγιο» της Χίλαρι με την αλήθεια έχει μεγάλη ιστορία. Κάποτε ισχυρίστηκε ότι το 1975 επιχείρησε να καταταγεί στους πεζοναύτες. Δεν βρέθηκε καμία τέτοια αίτηση. Υποστηρίζει ότι πήρε το όνομα Χίλαρι από τον Εντμουντ Χίλαρι, τον πρώτο ορειβάτη που έφθασε στην κορυφή των Ιμαλαΐων. Η Χίλαρι ήταν ήδη έξι χρόνων όταν κατακτήθηκε το Εβερεστ. Πριν από περίπου 20 χρόνια δήλωσε ότι κινδύνεψε στη Βοσνία από «σφαίρες που γάζωναν τριγύρω» της. Τα σχετικά βίντεο τη διέψευσαν. Οντας υπουργός Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει την οικογένεια του αμερικανού διπλωμάτη που σκότωσαν τζιχαντιστές στο προξενείο της Βεγγάζης ότι η σχετική έκθεση της CIA υποστήριζε πως το προξενείο ήταν απολύτως ασφαλές. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια έκθεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.