CNN: Τα φορτηγά ως φονικό όπλο – Ανάλυση από το πρακτορείο

Το φορτηγό που έπεσε επάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στη Νίκαια της Γαλλίας, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100, ήταν ένα φονικό όπλο στα χέρια ενός παράφρονα που ήθελε να σπείρει τον θάνατο και τον πανικό.

Το φορτηγό που έπεσε επάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στη Νίκαια της Γαλλίας, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100, ήταν ένα φονικό όπλο στα χέρια ενός παράφρονα που ήθελε να σπείρει τον θάνατο και τον πανικό. Πρόκειται για μία τακτική γνωστή στους τζιχαντιστές, μόνο που μέχρι τώρα τα θύματα αυτών των επιθέσεων ήταν λίγα, γράφει στην ιστοσελίδα του αμερικανικού CNN, ο Πίτερ Μπέργκεν, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας και καθηγητής στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
«Η τακτική υιοθετήθηκε από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ευτυχώς η φονικότητα αυτών των επιθέσεων ήταν περιορισμένη –μέχρι την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπων. Η τακτική ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Υεμένη το 2010 προέτρεψε τους στρατολογημένους τζιχαντιστές στη Δύση, μέσω του ηλεκτρονικού της περιοδικού, Inspire, να χρησιμοποιήσουν φορτηγά ως όπλα» αναφέρει το άρθρο στο CNN.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, ένας εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους προέτρεψε τους τζιχαντιστές να «χτυπήσουν με τα αυτοκίνητά τους» τους εχθρούς του Αλλάχ. Έναν μήνα αργότερα, ένας καναδός πολίτης, ο οποίος φέρεται να είχε ταξιδέψει στη Τουρκία με σκοπό να περάσει στη Συρία και να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο στρατιώτες στο Κεμπέκ, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλον. Δύο παρόμοιες επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί στη Νάντη και στη Ντιζόν της Γαλλίας το 2014, ωστόσο τα κίνητρα των δραστών δεν ήταν ξεκάθαρα και διαπιστώθηκε ότι είχαν ψυχολογικά προβλήματα.
Το 2006 στις ΗΠΑ, ο ιρανοαμερικανός, Μοχάμεντ Ταχέρι-αζάρ, έριξε ένα SUV σε ένα σημείο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι φοιτητές στο πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνας. Έπειτα είπε ότι έπαιρνε εκδίκηση για τους δικούς του ανθρώπους που σκοτώνει η αμερικανική κυβέρνηση και ότι ήταν «ευγνώμων που διέδιδε τη θέληση του Αλλάχ». Στην επίθεση τραυματίστηκαν εννέα άτομα. Το 2015, δυο βρετανοί τζιχαντιστές έριξαν το τζιπ τους στις αφίξεις του αεροδρομίου της Γλασκόβης αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.