Τρία δισ. υπόσχεται ο Νίκος Φίλης για την έρευνα

Πόρους άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το 2020, για την παιδεία την έρευνα και τη δια βίου μάθηση «υπόσχεται» ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, όπως είπε σήμερα στην εκδήλωση που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών όπου και υπογράφθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού Δημοσίου, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Πόρους άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το 2020, για την παιδεία την έρευνα και τη δια βίου μάθηση «υπόσχεται» ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, όπως είπε σήμερα στην εκδήλωση που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών όπου και υπογράφθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού Δημοσίου, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν σήμερα από κοινού συμφωνία χρηματοδότησης της Έρευνας που διεξάγεται στη χώρα ύψους 180 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας κ. Κώστα Φωτάκη. Η χρηματοδότηση αυτή αφορά την πρώτη φάση των δραστηριοτήτων του νεοσύστατου Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση βασικής Έρευνας στην Ελλάδα που χορηγεί η ΕΤΕπ, οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ευρώπης.
Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 9δισ. ευρώ για να συνεχιστεί η υλοποίηση καίριων έργων υποδομής –μεταξύ άλλων στους τομείς της παιδείας, της ενέργειας, των αποβλήτων και της ύδρευσης –και επενδύσεων επιχειρήσεων, στο σύνολο της Ελλάδας.
Σκοπός του ΕΛΙΔΕΚ, νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι κυρίως η υποστήριξη της έρευνας και η χορήγηση υποτροφιών, ενώ δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι τα Α.Ε.Ι. και οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς της χώρας.
Η συμφωνία με την Ευρωπαική Τράποεζα Επενδύσεων, υπογράφθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, κ.Ε. Τσακαλώτου, Παιδείαςκ. Ν. Φίλη, του αναπληρωτή υπουργού κ.Κ. Φωτάκη και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.J. Taylor, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα.
Όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Jonathan Taylor: «Σε όλη την Ευρώπη, χάνονται ευκαιρίες όταν υπάρχουσες και δυνητικές ερευνητικές δεξιότητες δεν αξιοποιούνται. Οι επενδύσεις σε έρευνα είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ερευνητικών ταλέντων και την προαγωγή μιας οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που η σταθερή στήριξή της προς την Ελλάδα επεκτείνεται περαιτέρω με μια χρηματοδότηση ύψους 180εκατ. ευρώ για το νέο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ στηρίζει την ερευνητική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα. Η σημαντική στήριξη που παρέχουμε αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχει το Ίδρυμα να ενισχύσει την ελληνική αριστεία στον χώρο της επιστήμης και της καινοτομίας και να προσφέρει στους νέους Έλληνες ερευνητές ένα μέλλον στη χώρα τους».
Ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριξε στην ομιλία του ότι «η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης σε έναν ενάρετο κύκλο δίκαιης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας».
Ο κ. Φωτάκης δήλωσε ότι: «Η δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, ειδικά στις συνθήκες κρίσης που βιώνει η χώρα. Bασικός στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης. Ο δεύτερος στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού και αξιοκρατικού μηχανισμού για τη βέλτιστη χρηματοδότηση της Έρευνας σε μακροχρόνια βάση. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της Οικονομίας της Γνώσης στη χώρα, ως νέου πυλώνα Ανάπτυξης προς όφελος της Κοινωνίας».
Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για την ανάπτυξη μιας «πραγματικής οικονομίας της Γνώσης, η οποία θα συνεισφέρει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνικό πρόσημο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.