Οι ταινίες της εβδομάδας: Παγετώνες και έρωτες από το υπερπέραν

Θρυλικό κινούμενο σχέδιο για μικρούς και μεγάλους, η «Εποχή των Παγετώνων» έχει αποκτήσει τρεις «συνέχειες» μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας το 2002 και σήμερα βλέπουμε την τέταρτη κατά σειρά ταινία με υπότιτλο «Σε τροχιά σύγκρουσης» («Ice age- Collision course». ΗΠΑ, 2016).

Θρυλικό κινούμενο σχέδιο για μικρούς και μεγάλους, η «Εποχή των Παγετώνων» έχει αποκτήσει τρεις «συνέχειες» μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας το 2002 και σήμερα βλέπουμε την τέταρτη κατά σειρά ταινία με υπότιτλο «Σε τροχιά σύγκρουσης» («Ice age- Collision course». ΗΠΑ, 2016). Η γνωστή παρέα προϊστορικών ζώων (Μάνι το Μαμούθ, Ντιέγκο η τίγρη, Σιντ ο Πλατύπους), στην οποία έχουν πια προστεθεί και άλλα μέλη, προσπαθεί να γλιτώσει τη Γη από μια σύγκρουση με αστεροειδή, ενώ υπεύθυνος για το κακό (που δεν θα γίνει φυσικά) δεν είναι άλλος από τον Σκρατ, το ζημιάρικο τρωκτικό που κλέβει πάντα την παράσταση και εξακολουθεί να παλεύει με το βελανίδι του προκαλώντας κοσμογονικές καταστροφές. Μόνον που αυτή τη φορά θα φορέσει και τη στολή του αστροναύτη. Παρότι τρισδιάστατο και όπως τα προηγούμενα, εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, το καρτούν που συνσκηνοθέτησαν οι Μάικ Θερμάιερ – Γκέιλεν Τ. Τσου, ενώ έχει κάποιες ιδέες και κάποια νέα πρόσωπα, δείχνει για πρώτη φορά σημάδια κόπωσης, σαν να πρέπει να βγάλει από τη μύγα ξίγκι. Ισως ήρθε ο καιρός του μεγάλου αποχαιρετισμού, αν και αυτά τα πράγματα κρίνονται από τα εισιτήρια και όλα δείχνουν ότι με προβλήματα ή όχι, ότι και αυτή η ταινία θα κάνει πολλά. Προβάλλεται σε 2D και 3D, μεταγλωττισμένη αλλά και με υποτίτλους.
Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ:
CINE ΨΥΧΙΚΟ – ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ – ΑΛΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑ – ΑΘΗΝΑΙΑ – ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ – ΑΕΛΛΩ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΛΣΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙ – ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ – ΣINE ΓΑΛΑΤΣΙ – ΣINE ΠΕΡΑΝ – ΑΛΣΟΣ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΛΑΟΥΡΑ – ΑΛΕΚΑ – ΣINE ΔΑΦΝΗ – ΣINE ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ – ΣINE ΚΗΠΟΣ – ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ – ΡΙΑ ΒAΡΚΙΖΑ – ΣINE ΠΑΛΛΗΝΗ – STER COOL ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΑΛΕΞ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ – ΣINE ΩΡΩΠΟΣ – NOVACINEMA ΟDEON ΓΛΥΦΑΔΑ – ΟDEON STARCITY – STER ΙΛΙΟΝ – OΛA ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ VILLAGE κ.α.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

ΑΠΟΛΛΩΝ – ΣΙΝΕ ΠΥΛΑΙΑ – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – VILLAGE COSMOS – CINEMA ONE
Love letters από το υπερπέραν
Ερωτας και αστροφυσική δεν είναι ακριβώς ο συνδυασμός που συνηθίζουμε να βλέπουμε στις ταινίες και αυτό υποτίθεται ότι αποτελεί το πρωτότυπο πλεονέκτημα στην τελευταία δημιουργία του Τζουζέπε Τορνατόρε «Θα σε περιμένω πάντα» («La correspondenza», Ιταλία, 2015). Ο Τζέρεμι Αϊρονς υποδύεται έναν άσο της εν λόγω επιστήμης, ερωτευμένο με τη φοιτήτριά του (Ολγκα Κουριλένκο) που για να βγάλει τα έξοδά της δουλεύει ως… κασκαντέρ σε φτηνές περιπέτειες και ταινίες φρίκης (ξεκοιλιάσματα, πυρκαγιές, αυτοκίνητα κ.λπ.). Οταν όμως ο καθηγητής πεθαίνει, τότε αρχίζει και το πραγματικό μυστήριο της ιστορίας αλλά και τα σεναριακά προβλήματα της ταινίας. Μηνύματα στο κινητό, DVD, λουλούδια και γράμματα έρχονται διαρκώς στη φοιτήτρια με αποστολέα, φυσικά, τον θανόντα, του οποίου η θεωρία ήταν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει 11 διαφορετικά πρόσωπα (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων). Επομένως είναι ή δεν είναι μετενσάρκωσή του το σκυλί που την ακολουθεί και το φύλλο του δέντρου που κολλά στο τζάμι της; Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας η Κουριλένκο κοιτάζει αφηρημένα μη μπορώντας προφανώς να χωνέψει το σενάριο που την καθοδηγεί, ενώ ο Αϊρονς εμφανίζεται κυρίως στο smartphone της με μικρούς, ανιαρούς μονολόγους κοιτάζοντας την κάμερα. Κρίμα για τον σκηνοθέτη του εξαιρετικού «Τέλειου χτυπήματος» που προηγείται αυτής της αποτυχίας.
Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ:
COΟL TVMVOS – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ – ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ – ΑΝΕΣΙΣ – ΑΡΚΑΔΙΑ – ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΛΙΛΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ – ΦΛΟΙΣΒΟΣ – ΧΛΟΗ κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

: ΝΑΤΑΛΙ – ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Αποτυχημένο θρίλερ
Το «Παιχνίδι χωρίς κανόνες» («Misconduct», ΗΠΑ, 2016) τουΣιντάρο Σιμοσάουα, έχει ωραία νουάρ ατμόσφαιρα, τέλεια φωτογραφία (Μάικλ Φιμονάρι), διάσημους πρωταγωνιστές, όπως ο Αντονι Χόπκινς και ο Αλ Πατσίνο, αλλά ένα σενάριο που όχι απλώς δεν πείθει αλλά είναι για γέλια: για να τη «φέρει» στον δισεκατομμυριούχο, ηλικιωμένο εραστή της (Χόπκινς), μια ξανθιά σούπερ σέξι γυναίκα (Μαλίν Ακερμαν) με την όψη θηλυκού που θα σκότωνε και τη μάνα του για λίγα φράγκα, παρασύρει στα δίκτυα της έναν τάχα μου… πανέξυπνο δικηγόρο (Τζος Ντουσαμέλ) με τον οποίο κάποτε είχε σχέση. Ο πανέξυπνος δικηγόρος αποδεικνύεται εκνευριστικά ηλίθιος και ασυγχώρητα αφελής και έτσι όταν το πτώμα της γυναίκας βρεθεί στο κρεβάτι του δικηγόρου, δεν θα νιώσουμε και τόσο άσχημα βλέποντάς τον να κατηγορείται άδικα για κάτι που δεν έκανε. Tίποτε δεν είναι πιστευτό σε αυτόν τον ορισμό του αποτυχημένου θρίλερ, όπου όλα συμβαίνουν απλώς για να συμβούν και να προχωρήσει η ταινία προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας. Θέλω να πω, κοτζάμ ευφυής δικηγόρος, επιστήμονας κ.λπ. κ.λπ., είναι δυνατόν να κολλάει με… UHU ένα σοβαρό τραύμα του στην κοιλιά και εν συνεχεία να περπατά σαν να μην έχει συμβεί τίποτε;
Βαθμολογία: 1

ΑΘΗΝΑ:
ΦΙΛΟΘΕΗ – ΦΙΛΙΠ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΕΛΛΩ κ.α.

Ζήτω η οικογένεια!
Η συμπαθητική αλλά αδιάφορη γαλλική κομεντί «Μαμά, γύρισα!» («Retour chez ma mere», Γαλλία, 2016) του Ερίκ Λαβέν εστιάζει στην επιστροφή στο πατρικό σπίτι μιας σαραντάρας (Αλεξαντρά Λαμί), η οποία φέρεται πολύ πιο γεροντίστικα από ό,τι η μάνα της, μια εκρηκτική –όπως πάντα –και σε μεγάλα κέφια Ζοζιάν Μπαλασκό. Πράγματι, με το βαμμένο ξανθό μαλλί και τα παραπάνω κιλά η μαμά τρώει γλυκά μακαρόν, πίνει, μαγειρεύει, ακούει Φρανσίς Καμπρέλ, κάνει σεξ με έναν ηλικιωμένο γείτονα, παίζει scrabble και γενικότερα έχει πολύ μεγαλύτερη όρεξη για ζωή απ’ ό,τι η κόρη. Είναι το πιο δροσερό πρόσωπο. Στο προσκήνιο θα μπουν και τα άλλα δυο παιδιά της (Φιλίπ Λεφέμπρ, Ματίλντ Σενιέ) και το φιλμ θα αποκτήσει την εικόνα μιας γλυκανάλατης κομεντί που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να προασπίσει τα οικογενειακά ιδεώδη αλλά που ενώ βλέπεται ευχάριστα, ξεχνιέται αμέσως.
Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ:
ΘΗΣΕΙΟΝ – ΡΙΒΙΕΡΑ – ΕΛΛΗΝΙΣ – ΚΟΡΑΛΙ – ΧΟΛΑΡΓΟΣ – ΑΜΙΚΟ – ΚΗΠΟΣ – ΑΝΟΙΞΙΣ – ΑΚΤΗ – ΑΜΥΝΤΑΣ – ΑΒΑΝΑ (Πέμ.-Κυρ.) – ΦΙΛΟΘΕΗ (Δευτ.-Τετ.)
Βαθμολογία
5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1: μέτρια, 0: απαράδεκτη

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.