Τερέζα Μέϊ: Μια «Σιδηρά και Σταθερά κυρία» στην Ντάουνινγκ Στριτ

Και το όνομα αυτής Τερέζα Μέϊ. Ιδού η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, και άλλη μια «Σιδηρά Κυρία» που αναλαμβάνει να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και το όνομα αυτής Τερέζα Μέϊ. Ιδού η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, και άλλη μια «Σιδηρά Κυρία» που αναλαμβάνει να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τελικά δεν χρειάστηκε να ψηφίσουν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος για νέο ηγέτη. Η έτερη διεκδικήτρια Αντρια Λέντσομ παραιτήθηκε από την κούρσα, ανοίγοντας τον δρόμο στην 59χρονη Μέι που έμεινε άνευ αντιπάλου στην κορυφή.
Υπουργός Εσωτερικών από το 2010, η Μέι αμφιταλαντεύθηκε αλλά στήριξε τελικά, πολύ διακριτικά, το Remain στο δημοψήφισμα. Το χαμηλό προφίλ που κράτησε στην εκστρατεία τής επιτρέπει τώρα να εμφανίζεται ως ενωτική.
Σοβαρή, συγκροτημένη, μονίμως στην δεξιά πτέρυγα του Κόμματος, έχτισε την καριέρα της σε συντηρητικές αξίες και καθαρές κουβέντες. Ιδίως για την μετανάστευση. Πιστεύει ότι οι 330.000 άνθρωποι που μπήκαν πέρυσι στην Βρετανία είναι πολλοί, και θέλει να τους μειώσει στο μισό.
Λέει ότι θα σεβαστεί την λαϊκή εντολή για Brexit, με σκληρή διαπραγμάτευση και έντιμους συμβιβασμούς. Δεν πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες να παραμείνει η χώρα εντός της ΕΕ, ούτε απόπειρες να επανέλθει από την πίσω πόρτα με δεύτερο δημοψήφισμα, λέει. «Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε η Μέϊ, η οποία απορρίπτει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Εχει πει ότι δεν θα βιαστεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, που θα βάλει επισήμως μπροστά το διαζύγιο από την ΕΕ, πριν από το τέλος του 2016, έτσι ώστε να έχει τον χρόνο να «καθορίσει τις λεπτομέρειες» της διαπραγματευτικής στάσης της.
Ως προς το ελεύθεριο εμπόριο και το ακανθώδες ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων έχει τονίσει ότι «θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα να επιτρέψουμε στις βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και να ανακτήσουμε περισσότερο έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται εδώ από την Ευρώπη».
Εχει πει ότι το καθεστώς των υπηκόων της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσει μέρος των προσεχών διαπραγματεύσεων για το Brexit, αρνούμενη να εγγυηθεί ότι θα τους επιτραπεί να παραμείνουν, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της.
Αν και αναγνωρίζει πως η μετανάστευση θα μπορούσε να αυξηθεί εν όψει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να μειώσει την καθαρή μετανάστευση κάτω από τους 100.000 ανθρώπους τον χρόνο.

Η Μέϊ εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1997 και εντάχθηκε στη σκιώδη κυβέρνηση των Τόρις το 1999 κρατώντας το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Το 2002 εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος, η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα.

Προκάλεσε αίσθηση στο συνέδριο εκείνου του έτους όταν είπε ότι οι Τόρις θεωρούνται το «άσχημο κόμμα» (nasty party), και κάποιοι δεν την έχουν συγχωρέσει για αυτό το σχόλιο.
Πολλοί την θεωρούν κάτι σαν την βρετανική εκδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Είναι γνωστή ως «Σταθερά και Σιδηρά Κυρία» (steely and steady lady) επειδή τηρεί τις αποφάσεις της, διαθέτει ακέραιη προσωπικότητα, είναι πολύ εργατική και ψύχραιμη. Ενας λόγος που αρκετοί την παρομοιάζουν με τη «σιδηρά κυρία» Μάργκρετ Θάτσερ είναι η παραμονή της στο υπουργείο Εσωτερικών για έξι συναπτά έτη. Τα τελευταία 100 χρόνια κανείς δεν άντεξε τόσο καιρό σε αυτή τη θέση.
Είναι επίσης γνωστό ότι η Τερέζα Μέι τηρεί σκληρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης είτε πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από την ΕΕ, είτε από άλλες χώρες. Σε παλαιότερη δήλωσή της ανέφερε ότι «όπου υπάρχει μετανάστευση είναι αδύνατον να οικοδομηθεί κοινωνική συνοχή». Και σε πρόσφατη συνέντευξη τόνισε: «Εργάζομαι σε θέματα μετανάστευσης εδώ και έξι χρόνια και γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μια θαυματουργή λύση για τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι αναφορικά με τη μετανάστευση. Δραστηριοποιηθήκαμε σε πολλούς τομείς που αφορούν τους ανθρώπους που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ και επιθυμούν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαμε μειώσεις τους αριθμούς. Όταν όμως η οικονομία μας άρχισε να ανακάμπτει, είδαμε ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν και πάλι. Απομένει λοιπόν να γίνει ακόμη δουλειά στο πεδίο της μετανάστευσης από χώρες εκτός της ΕΕ».
Κόρη προτεστάντη πάστορα (όπως η Ανγκελα Μέρκελ) κάνει μία και μοναδική παραχώρηση στην πιο ανάλαφρη, θηλυκή πλευρά της: έχει αδυναμία στα ακριβά και μοδάτα αξεσουάρ, εξού και είναι γνωστή σαν «η υπουργός με τις λεοπάρ γόβες».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.