«Το bail-in είναι μία πολύ καλή οικονομική αρχή, η οποία βασικά λέει ότι οι επενδυτές που βάζουν τα χρήματα και βγάζουν κέρδη τις καλές περιόδους, πρέπει να επωμιστούν τις ζημιές στις δύσκολες περιόδους» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση για τις ιταλικές τράπεζες.
Ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι το πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι πρόσφατο, δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια μετά από μία μείζονα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και η τραπεζική ένωση έχει στηριχθεί αυτό.
Σε ερώτηση εάν ο ESM μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι δεν θα σχολιάσει τα ζητήματα αυτά, τα οποία αντιμετωπίζονται από τις ευρωπαϊκές και εθνικές Αρχές.
«Ο ρόλος του ESM είναι προδιαγεγραμμένος, δεν θα τον περιγράψω, όμως οι προϋποθέσεις είναι γνωστές και μπορείτε να δείτε εάν είναι εφαρμόσιμες ή όχι» στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.
Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν να προτείνει την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία για υπερβολικά ελλείμματα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στις προτάσεις της Κομισιόν και το θέμα θα τεθεί στο αυριανό Ecofin.
Πρώτο Eurogroup μετά το Brexit
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποτίμησαν τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του κινδύνου να μετατραπεί σε «μικρή Βρετανία».
Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι 19 υπουργοί Οικονομικών πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «Όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί «Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».