ΕΛ.ΑΣ.: Ποια επόμενη κίνηση και ποιοι οι «εκτελεστές» που σκότωσαν στα Εξάρχεια

Η επόμενη κίνηση αλλά και η «εκτελεστική ομάδα» της «πολιτοφυλακής των Εξαρχείων», που έναν μήνα αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός 37χρονου αιγυπτίου διακινητή ναρκωτικών στα Εξάρχεια στις 7 Ιουνίου 2016 αποτελούν πλέον τα μεγάλα ερωτήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Η επόμενη κίνηση αλλά και η «εκτελεστική ομάδα» της «πολιτοφυλακής των Εξαρχείων», που έναν μήνα αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός 37χρονου αιγυπτίου διακινητή ναρκωτικών στα Εξάρχεια στις 7 Ιουνίου 2016 αποτελούν πλέον τα μεγάλα ερωτήματα της ΕΛ.ΑΣ. Την ευθύνη για την εκτέλεση ανέλαβε η οργάνωση «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων» και στο κείμενό της αναφέρει ότι προχώρησε στη δολοφονία του Αιγυπτίου επειδή «εδώ και χρόνια πρωτοστατούσε σε περιστατικά βίας απέναντι σε κατοίκους και θαμώνες της περιοχής των Εξαρχείων, με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση σε τρεις συντρόφους του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ τον περασμένο Μάρτη».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν, σε σχέση με την υπόθεση αυτή, σε πέντε επισημάνσεις:

Πρώτον: Σημειώνουν ότι «πρόκειται για δολοφονική επίθεση που έρχεται στη συνέχεια κινητοποιήσεων αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια από το 2014, οι οποίοι στρέφονταν κατά ναρκεμπόρων που λυμαίνονταν την περιοχή. Είχαν προχωρήσει την άνοιξη του 2014 σε σύντομη απαγωγή ενός εξ αυτών, ενώ είχαν προχωρήσει προ μερικών μηνών σε διαδήλωση όπου κράδαιναν όπλα. Σε πρόσφατο κείμενο είχαν “στοχεύσει” τον συγκεκριμένο αλλοδαπό ποινικό».

Ωστόσο οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη αυτοδιαχωρίζεται σε σχέση με τους διαμαρτυρόμενους των Εξαρχείων σημειώνοντας: «Η επιλογή μας αυτή συνδέεται διαλεκτικά με τις κινητοποιήσεις που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στα Εξάρχεια ενάντια στις μαφίες και στον γενικότερο κοινωνικό κανιβαλισμό. Eμείς, αποτιμώντας θετικά αυτές τις κινητοποιήσεις, θελήσαμε να συμβάλουμε σε αυτές με τους δικούς μας όρους».

Δεύτερον: Οι αστυνομικοί μιλούν εξάλλου για «ένα ακόμη κείμενο ένοπλης οργάνωσης χωρίς παρελθόν και όπου πάλι δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ακόμη ότι «κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στην αιματηρή επίθεση κατά των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο τον Νοέμβριο του 2013 αλλά και στην ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη στις 21 Φεβρουαρίου 2015, όπου και πάλι την ευθύνη ανέλαβε μία “Πολιτοφυλακή” – η Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη– που ανέλαβε τη σχετική ευθύνη τέσσερις μήνες αργότερα και δεν έχει εμφανισθεί ξανά. Σε πολλές από αυτές τις προηγούμενες επιθέσεις είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για εμπλοκή ποινικών στην “εκτελεστική” ομάδα ή για ατομα που δεν είχαν καμιά επαφή με τους ηθικούς αυτουργούς…»

Τρίτον: Η δολοφονία του Αιγύπτιου από δύο κουκουλοφόρους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, τον προσέγγισαν και τον πυροβόλησαν ενώ ήταν πεζός. Όπως διαπιστώθηκε από τον βαλλιστικό έλεγχο, η επίθεση έγινε με τη χρήση ενός όπλου 635 χιλιοστών και ενός περιστρόφου. Τα όπλα αυτά ήταν ιδιαίτερα «δημοφιλή» στην Ελλάδα και με ευρεία αστική χρήση την περίοδο 1940-1960, ωστόσο θεωρείται ότι είχαν σχετική μικρή διατρητικότητα. Δεν τα «εμπορεύονται» πλέον λαθρέμποροι όπλων, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμούν ότι «κάτοχός τους ίσως ήταν κάποιος κάτοικος της περιοχής που το είχε στο ντουλάπι του», πυροβόλησαν τρεις φορές στο στήθος και στον λαιμό. Το θύμα, βαριά τραυματισμένο, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Τέταρτον: Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν ότι «αρχικά είχε διερευνηθεί αν ο 37χρονος έπεσε θύμα επίθεσης από άλλους ποινικούς. Και αυτό διότι τον Νοέμβριο του 2013 είχε σκοτωθεί σε επίθεση στα Εξάρχεια ένας 27χρονος Αλβανός, ο οποίος ήταν σεσημασμένος για ναρκωτικά αλλά και το θύμα της δολοφονίας προκαλούσε πολλές διενέξεις στα Εξάρχεια».

Αρχικά υπήρχαν αναφορές ότι «τον παρέσυρε σε ραντεβού θανάτου ένας συμπατριώτης του, ότι από το κινητό του προέκυπταν διενέξεις του με άλλους εμπόρους ναρκωτικών και άλλα σχετικά». Στην πρόοδο της έρευνας όμως και από καταθέσεις υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών προέκυψε ότι δεν είχε καμία εκκρεμότητα με συνεργούς του στο εμπόριο ναρκωτικών. Η ανάληψη της ευθύνης ήλθε –όπως λένε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.– ως «διέξοδος» στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί αναζητώντας ναρκεμπόρους πίσω από τη δολοφονία.

Πέμπτον: Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στο κείμενο της οργάνωσης για τη δολοφονία του αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών αναζητούν την επόμενη κίνηση των ενόπλων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι υπάρχει επίρριψη ευθυνών στην Αστυνομία για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών.

Όπως σημειώνεται, «οι ναρκέμποροι των Εξαρχείων, που απαρτίζονται από λούμπεν-παρασιτικά στοιχεία, “φουσκωτούς”, ποινικούς και κατά φαντασία γκάνγκστερ, αποτελούν απλά τους χρήσιμους ηλίθιους για το ΑΤ Εξαρχείων και τη ΓΑΔΑ, τα επίσημα δηλαδή κέντρα ελέγχου της διακίνησης ναρκωτικών» . Όμως δεν διατυπώνεται καμιά άμεση απειλή εναντίον άλλων, πολιτικών, επιχειρηματικών ή άλλων στόχων κα το κείμενο αφορά μόνο τις «μαφίες των Εξαρχείων».
Τη διερεύνηση της δολοφονίας του Αιγυπτίου αναμένεται πλέον να αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.