Με τις εκρήξεις από το δημοψήφισμα να ηχούν ακόμη δυνατά στην πολιτική και στην οικονομία, το νέο μέτωπο στη βρετανική πολιτική είναι μεταξύ των οπαδών του «σκληρού» και του «μαλακού» Brexit. Με πιο κρίσιμο δίλημμα την αξία της ενιαίας αγοράς έναντι της ανάγκης για περιορισμό της μετανάστευσης. «Σκληροί Brexiters» είναι εκείνοι που θέλουν να δράσουν γρήγορα και να φύγουν από την ΕΕ μια ώρα αρχύτερα. Θα παλέψουν για να περιορίσουν την ευρωπαϊκή μετανάστευση όσο το δυνατόν ταχύτερα, χρησιμοποιώντας ένα points system. Δεν δίνουν μεγάλη αξία στην ενιαία αγορά, λέγοντας ότι κάθε κράτος στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία έχει «πρόσβαση» σε αυτήν, χωρίς να είναι ντε και καλά μέλος της ΕΕ.
«Επικίνδυνα απροετοίμαστο το στρατόπεδο των οπαδών της αποχώρησης από την ΕΕ»
«Χωρίς ηγέτες και χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα. Τώρα φαίνεται καθαρά πόσο επικίνδυνα απροετοίμαστο ήταν το στρατόπεδο της αποχώρησης, των οπαδών του Brexit» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Κρίστοφερ Γουάτλι, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νταντί, στη Σκωτία.
«Ενα 15ήμερο μετά το δημοψήφισμα η χώρα πασχίζει να καταλάβει τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η διάθεση όσων ψήφισαν για την παραμονή κυμαίνεται από την απογοήτευση ως τον βαθύ θυμό και την ντροπή για τον αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα της επαρχιώτικης, ξενοφοβικής «Μικράς Αγγλίας» που επικράτησε. Οι Brexiteers, από την άλλη πλευρά, νιώθουν ευφορία και έκπληξη (που κέρδισαν). Αλλά κανένας δεν ξέρει πώς θα προχωρήσει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Αυτό, προφανώς, δεν το είχαν σχεδιάσει εκ των προτέρων οι επικεφαλής της εκστρατείας» λέει ο Γουάτλι.
Και τονίζει: «Η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί –αφού αγωνίστηκε ανεπιτυχώς για την παραμονή –έχει αφήσει κενό εξουσίας στο Συντηρητικό Κόμμα, που είναι τώρα στα πρόθυρα εκλογής νέας ηγεσίας και πρωθυπουργού για τη χώρα. Η προσδοκία ήταν ότι ο χαρισματικός Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit, θα διαδεχόταν τον Κάμερον. Αλλά αμφιβολίες για το αν έχει επαρκή βαρύτητα για να εκπληρώσει τον ρόλο του πρωθυπουργού, καθώς και η εμφανής προδοσία από τον στενό σύμμαχό του Μάικλ Γκοβ, ο οποίος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή απέσυρε την υποστήριξή του στον Τζόνσον, τον έβγαλαν έξω από την κούρσα. Το άλλο «αστέρι» του Brexit, o Νάιτζελ Φάρατζ, δεν είναι καν βουλευτής (είναι ευρωβουλευτής) και ως εκ τούτου δεν έχει φωνή στο Γουέστμινστερ. Κρίνοντας ότι ο κύριος στόχος του στην πολιτική –η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ –έχει επιτευχθεί, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του UKIP».
Πολλοί ψηφοφόροι του «Οχι» στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014 έχουν συστρατευθεί πίσω της. Ετσι είναι πιθανό το Brexit να μην έχει ως αποτέλεσμα μόνο τον ακρωτηριασμό της ενωμένης Ευρώπης αλλά και τη διάλυση, ύστερα από 300 χρόνια, του ήδη διχασμένου Ηνωμένου Βασιλείου».
Τερέζα Μέι – Τόρις
Steely and Steady για έντιμο συμβιβασμό
«Σιδηρά και σταθερά κυρία» («Steely and Steady Lady»). Ετσι λένε την 59χρονη Τερέζα Μέι. Σοβαρή, συγκροτημένη, μονίμως στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, έχτισε την καριέρα της σε συντηρητικές αξίες και καθαρές κουβέντες. Ιδίως για τη μετανάστευση. Πιστεύει ότι οι 330.000 άνθρωποι που μπήκαν πέρυσι στη Βρετανία είναι πολλοί και θέλει να τους μειώσει στο μισό. Φαβορί για την πρωθυπουργία, λέει ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή εντολή για Brexit, με σκληρή διαπραγμάτευση και έντιμους συμβιβασμούς. Κόρη προτεστάντη πάστορα (όπως η Ανγκελα Μέρκελ), κάνει μία και μοναδική παραχώρηση στην πιο ανάλαφρη, θηλυκή πλευρά της: έχει αδυναμία στα ακριβά αξεσουάρ, εξ ου και είναι γνωστή ως «η υπουργός με τις λεοπάρ γόβες».
Η κυρία του City θέλει διαζύγιο-εξπρές
Με μακρά και επικερδή καριέρα 25 ετών σε τράπεζες επενδύσεων στο Σίτι του Λονδίνου προτού γίνει υπουργός Ενέργειας, έλαμψε στα ντιμπέιτ υπερασπιζόμενη με πάθος το Brexit. Τη στηρίζουν ο Μπόρις Τζόνσον και όσοι θέλουν διαζύγιο-εξπρές από την ΕΕ. Θεωρείται πιο νεοφιλελεύθερη και πιο άπειρη από τη Μέι και έχει δημιουργήσει υποψίες επειδή αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική της δήλωση. Η Αντρια Λέντσομ υπόσχεται γρήγορο φρένο στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αν και δηλώνει ότι ξένοι που ζουν ήδη νομίμως στη Βρετανία είναι καλοδεχούμενοι να μείνουν. Προτεραιότητα της 53χρονης είναι, λέει, να πετύχει συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο με «λογικές παραχωρήσεις» για τη μετανάστευση.
«Et tu, Brute?» μεταξύ παλαιών συμφοιτητών
Πρωταγωνίστησε στα πρωτοσέλιδα, πότε σαν Βρούτος από τον σαιξπηρικό «Ιούλιο Καίσαρα» και πότε σαν Μάκβεθ. Επειδή «σκότωσε» πολιτικά τον σύμμαχο Μπόρις για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του για την κορυφή. Διανοούμενος της εκστρατείας για το Brexit, και μάλλον αντιπαθής στον πολύ κόσμο, ο 48χρονος πρώην δημοσιογράφος στους «Times» Μάικλ Γκοβ ήταν φίλος και συμφοιτητής στην Οξφόρδη με τους Κάμερον και Τζόνσον. Αλλά εκείνος, υιοθετημένο παιδί φτωχής οικογένειας, κέρδισε τη θέση του εκεί με υποτροφία και καταφέρεται εναντίον των προνομίων και της αναξιοκρατίας. Μακιαβελικό τον παρουσιάζει όμως ο Τύπος, που γιόρτασε τον αποκλεισμό του από την ηγεσία των Τόρις με την κραυγή «Επιτέλους, θεία δίκη, Μάικλ!».
«Εμεινε» στην αριθμητική, περιμένει τον επόμενο γύρο
Ο μεγάλος Συντηρητικός νικητής του Brexit αποσύρθηκε από τη μάχη για την εξουσία χτυπημένος από τον «σύμμαχο» Γκοβ. «Εμεινε» στην αριθμητική: όταν κατάλαβε ότι δεν θα συγκεντρώσει τους βουλευτές που χρειάζεται, προτίμησε να αποσυρθεί παρά να χάσει ταπεινωτικά. Γνωστός τοις πάσι, και δημοφιλής, ο 53χρονος πρώην δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον χτίζει επιμελώς τη δημόσια περσόνα του: εν μέρει χιουμορίστας, εν μέρει ρήτωρ και πολιτικός ηγέτης, γέννημα-θρέμμα της ελίτ, έπεισε ότι μιλάει με τη φωνή του απλού ανθρώπου κατά της «τυραννίας των Βρυξελλών». Κατηγορείται ότι έπαιξε με τους φόβους του κόσμου για την οικονομία και τη μετανάστευση, για να προωθήσει την καριέρα του –ενδεχομένως περιμένοντας τον «επόμενο γύρο» για την πρωθυπουργία.
Ο πιο επιτυχημένος λαϊκιστής στην Ευρώπη
Πανταχού παρών στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, μάστορας στην παραδοξολογία, πύρινος και συχνά υβριστικός, ο εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ έκανε την έκπληξη αποχωρώντας από το προσκήνιο μετά τη νίκη. Είναι πάντως η τρίτη φορά που αποσύρεται και οι περισσότεροι περιμένουν ότι θα επιστρέψει δριμύτερος στο εγγύς μέλλον. Σε κάθε περίπτωση είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος πολιτικός στη Βρετανία. Από την άποψη ότι πήρε ένα περιθωριακό κόμμα του 3,1% και το έφτασε στο 27,5%, πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές και τώρα φυσικό νικητή στο δημοψήφισμα. Μιλάμε για το απολύτως αντιευρωπαϊκό, ξενοφοβικό, λαϊκιστικό, εθνικοπατριωτικό UKIP. Το οποίο έδωσε ανένδοτο αγώνα για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.
Θέλει να λογοδοτήσει στα μέλη των Εργατικών
Βετεράνος επικριτής της ΕΕ, ο αριστερός ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγορείται από πολλούς στο κόμμα ότι δεν ρίχτηκε ολόψυχα στη μάχη, από προσωπική αντιπάθεια για τους θεσμούς των Βρυξελλών. Αμέσως μετά την επικράτηση του Brexit άρχισε να πληρώνει το τίμημα της ήττας με προτάσεις μομφής και προβεβλημένα στελέχη σε ανοιχτή ανταρσία να τον καλούν να παραιτηθεί. Εκείνος αρνείται λέγοντας ότι είναι υπόλογος στα δεκάδες χιλιάδες μέλη της βάσης που τον εξέλεξαν πρόσφατα αρχηγό. Οι μισοί πάντως από τους ερωτηθέντες σε δημοσκοπήσεις ψηφοφόρους των Εργατικών είπαν ότι «δεν κατάλαβαν αν το κόμμα τους ήταν υπέρ ή κατά του Brexit». Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Εργατικοί έχασαν προπύργιά τους, που παραδόθηκαν στο ακροδεξιό UKIP.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ