Βαριά ρίχνουν τη σκιά τους πάνω από τη Νέα Δημοκρατία οι τρεις πρώην πρόεδροί της, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε μια χρονική στιγμή που ο νυν πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ενισχύσει το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να εδραιώσει, όπως λέει ο ίδιος και το επιτελείο του, την πολιτική του κυριαρχία.
Με τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη 10η Ιανουαρίου, που ο κ. Μητσοτάκης (από σήμερα θα βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ) εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, αρχίζουν και αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κ.κ. Καραμανλή, Σαμαρά και Μεϊμαράκη, αν και όλοι δεν έχουν τάσεις αμφισβήτησης, υπονόμευσης και «πολιτικού πατερναλισμού», χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν υφίστανται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για σειρά θεμάτων.
Στο μόνο που συγκλίνουν όλοι, έστω και από διαφορετική αφετηρία, είναι ότι το φθινόπωρο ίσως να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η εκτίμηση όλων είναι ότι ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω της κοινωνικής έντασης από την υπερφορολόγηση και των πιέσεων που θα ασκηθούν από το ΔΝΤ στα εργασιακά, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Μόνο που οι κ.κ. Καραμανλής και Μεϊμαράκης, χωρίς να υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ τους, είναι υπέρμαχοι μιας πιο ήπιας στρατηγικής έναντι της κυβέρνησης, στη λογική ότι ο τόπος χρειάζεται εθνική συνεννόηση, υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολίτευση, με επιχειρήματα και όχι με κραυγές.
Υπέρ της οξείας κριτικής
Απεναντίας ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της οξείας κριτικής και της μετωπικής επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό, ενώ της ίδιας άποψης είναι και ο κ. Σαμαράς που έχει επιλέξει να κάνει συνεχώς παρεμβάσεις, θέλοντας να δείξει ότι παραμένει κυρίαρχος στο εσωκομματικό παιχνίδι.
Η προ ημερών δημόσια παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, που θεωρήθηκε ένα σαφές και στοχευμένο κτύπημα στη σημερινή ηγεσία, αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις πραγματικές προθέσεις των βασικών «παικτών» της παράταξης, αλλά και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς των διαφόρων κέντρων της ΝΔ.
Ο κ. Μεϊμαράκης μεταξύ άλλων αποδόμησε το καίριο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, λέγοντας ότι «το σύνθημα «φύγετε» δεν είναι λύση, διότι η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει» και διαφοροποιήθηκε στη γραμμή να αναδειχθεί ως «ηθικός αυτουργός» ο κ. Τσίπρας για το λεγόμενο Plan X, τονίζοντας πως όφειλε η κυβέρνηση να έχει εναλλακτικό σχέδιο.
Το «κλειδί» για την αναδιάταξη του εσωκομματικού χάρτη στη ΝΔ είναι η πορεία της κυβέρνησης και αν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι σε εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θεωρεί ότι απειλείται από τον οποιοδήποτε, ενώ ακόμα και η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, αν και… «πόνεσε» την ηγεσία και προκάλεσε ερωτηματικά, επιχειρείται να αποδυναμωθεί.
Εκ των πραγμάτων όμως η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη, επί πάρα πολλά χρόνια κεντρικού στελέχους της παράταξης, κούνησε τις… τεκτονικές πλάκες της Κεντροδεξιάς μετά από μια πολύμηνη σιωπή και θεωρείται «σήμα υψηλού κινδύνου» για το μέλλον.
Ουδείς μπορεί να πει ότι υπάρχει οργανωμένη εσωκομματική αντίσταση στον κ. Μητσοτάκη, αλλά αρχίζουν σιγά-σιγά να καταγράφονται διαφοροποιήσεις που δημιουργούν ερωτηματικά για μελλοντικές κινήσεις. Π.χ. την εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν μόνο η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, αλλά και η εκ νέου –η τρίτη το τελευταίο διάστημα –του Απόστολου Τζιτζικώστα, εκ των διεκδικητών της ηγεσίας.
Υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για «πόλεμο φθοράς» στη νέα ηγεσία, αλλά οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πρωτιά της ΝΔ δεν ευνοούν κινήσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα γίνονται παρεμβάσεις από αρκετούς που θα ενοχλούν ενίοτε τη σημερινή ηγετική ομάδα που τηρεί χαμηλούς τόνους και επικεντρώνεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή του σχεδίου της (2% πρωτογενή πλεονάσματα, 4% ανάπτυξη, αύξηση των θέσεων εργασίας) που παρουσιάστηκε προ ημερών σε μεγάλα funds στο Λονδίνο και στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Το θετικό για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά των «καραμανλικών» να τον υπονομεύσουν και να του δημιουργήσουν θέμα, παρά τις ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του. Ο κ. Καραμανλής έχει διαμηνύσει ότι δεν υιοθετεί, δεν εγκρίνει τις κινήσεις διαφόρων που διαρρέουν ότι λειτουργούν στο όνομα του «καραμανλισμού».
Επίσης δεν επικροτεί ακόμη και όσους διαφοροποιούνται και έχει επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να ανοίξει το παιχνίδι σε πολλούς. Στη λογική της ενότητας κινείται και ο εξάδελφός του, νυν βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής, που όμως κάνει αισθητή την παρουσία του και στέλνει μηνύματα με τον τρόπο του.
Σε αυτό το πλαίσιο όμως έχει ενδιαφέρον ότι ετερόκλητες δυνάμεις των «καραμανλικών» παρεμβαίνουν μέσω διαφόρων συστημάτων (blogs, sites) όποτε θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους για να διατρανώσουν τις ιδεολογικές παρακαταθήκες της ΝΔ και την προσήλωση στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό».
Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτό το γαλάζιο παιχνίδι εξουσίας είναι η συνάντηση που λέγεται ότι είχαν πριν από λίγες μέρες, και δεν δημοσιοποιήθηκε, του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή. Ο νυν πρόεδρος της ΝΔ και ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι όλα είναι ρευστά στο πολιτικό σκηνικό και δεν αποκλείουν εξελίξεις το φθινόπωρο.
Τα μεγάλα ερωτηματικά
Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής φέρεται κατά την πρόσφατη παρουσία του σε γάμο να είπε σε συνομιλητές του ότι δεν θεωρεί απίθανο το σενάριο των εκλογών, αν και έχει διευκρινίσει πως όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις Τσίπρα και κατά πόσο θα θελήσει να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης, σε συνδυασμό βέβαια και με τη στάση των πιστωτών, η οποία θα κρίνει πολλά.
Από την άλλη, ακόμη και οι κινήσεις του κ. Μεϊμαράκη δεν εκλαμβάνονται για τη Συγγρού ως προαναγγελία μελλοντικής ρήξης, ενώ ανιχνεύονται οι πραγματικές προθέσεις του. Παρά το γεγονός ότι έχει παρέμβει πολλάκις η Ντόρα Μπακογιάννη –λειτουργεί ως εσωκομματικός «κυανόκρανος» για να προλαβαίνει εκρήξεις διαφόρων –για να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, η απόστασή τους είναι μεγάλη, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχουν ακόμη συναντηθεί.
Το μεγάλο όμως ερωτηματικό για το μέλλον είναι ο κ. Σαμαράς και δεν είναι λίγα τα έμπειρα στελέχη, τόσο από την «καραμανλική» πτέρυγα όσο και από τη «μητσοτακική» πλευρά, που προσπαθούν να διαγνώσουν τις προθέσεις του. Ο ίδιος δεν εμφανίζεται διαφοροποιημένος από τη στρατηγική Μητσοτάκη, ενώ θεωρεί ότι μερίδιο σε αυτήν έχει και ο αντιπρόεδρος του κόμματος και «πολιτικό παιδί» του, ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Κύριο μέλημα του κ. Σαμαρά (προ ημερών δείπνησε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Ανδρέα Λοβέρδο) είναι μέσα από τη σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ να ενδυναμώνεται το μήνυμα ότι δικαιώνεται η πρωθυπουργική του πορεία των δυόμισι ετών. Εάν η ηγετική ομάδα αποκλίνει από τη γραμμή υπεράσπισης της περιόδου Σαμαρά, τότε κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις κινήσεις της «σαμαρικής» ομάδας στη σκακιέρα της Κεντροδεξιάς.
ΣΤΟΧΟΣ
Ευθέως στον Πρωθυπουργό θα στοχεύει από εδώ και πέρα η ΝΔ και οι επιθέσεις θα είναι επικεντρωμένες στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους και θα αξιοποιήσει τη συζήτηση επί του αιτήματός της για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls, αλλά και επί της επερώτησής της για το plan Χ για να καταδείξει την κατ’ αυτήν πολιτική ηθική αυτουργία του κ. Τσίπρα. Αντίθετη είναι η ΝΔ και για τον εκλογικό νόμο και επιμένει ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ψαλιδίσει την πρωτιά της και να εκτρέψει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.
ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ
Ενα σημείο τριβής με τμήμα των «καραμανλικών» είναι το αίτημα της ΝΔ να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει πώς προήλθε το τρίτο μνημόνιο και πώς επιβλήθηκαν τα capital controls. Δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν αναδιατύπωση του αιτήματος της ΝΔ και να διερευνηθεί η περίοδος εξέτασης, δηλαδή να υπάρξει και έρευνα για την πρωθυπουργία Γιώργου Παπανδρέου και το πώς φθάσαμε στο πρώτο μνημόνιο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ