Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής

Τα τελευταία 20 χρόνια εφαρμόζεται όλο περισσότερο και στην Ελλάδα η ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική.

Τα τελευταία 20 χρόνια εφαρμόζεται όλο περισσότερο και στην Ελλάδα η ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική. Περιλαμβάνει δύο τεχνικές: τη θωρακοσκοπική χειρουργική και τη ρομποτική χειρουργική.
Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς (όπως σε κάθε νέα τεχνική) έχει πλέον αναγνωρισθεί από τις συναφείς ειδικότητες, ογκολόγους – πνευμονολόγους, και αυτό γιατί πλέον η θωρακοσκοπική χειρουργική επιτυγχάνει χωρίς τομή τα ίδια καλά αποτελέσματα με τα αντίστοιχα της ανοικτής τεχνικής.
Αυτό ευνοήθηκε: Από την τεχνολογική πρόοδο, αφού προσφέρει τόσο νέα εργαλεία όσο και μηχανήματα, και φυσικά και από την εμπειρία που προοδευτικά αποκτήθηκε.
Η εφαρμογή των τεχνικών αυτών αφορά πλέον όλο το εύρος των επεμβάσεων στον θώρακα τόσο σε καλοήθεις όσο και κακοήθεις παθήσεις. Από μια απλή βιοψία ως τη θεραπεία (λοβεκτομή) ενός όγκου του πνεύμονα ή του οισοφάγου, επιπλέον στη χειρουργική εκτομή όγκου στο μέσον του θώρακα (μεσοθωράκιο). Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν βιοψία υπεζωκότος, πνεύμονος, αντιμετώπιση υπεριδρωσίας – κύστεων πνεύμονα, πνευμοθώρακα και η αντιμετώπιση καρκίνου πνεύμονος με λοβεκτομή. Η πρώτη θωρακοσκοπική λοβεκτομή στην Ελλάδα έγινε το 2011 (Βραβείο Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας) στον όμιλο ΥΓΕΙΑ και αφορούσε παιδί 17 μηνών. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής είναι: η έλλειψη τομής, ο λιγότερος πόνος και η γρηγορότερη αποκατάσταση και επανένταξη στο εργασιακό περιβάλλον του ασθενούς.
Οι επεμβάσεις με αυτή την τεχνική γίνονται και στο μεσοθωράκιο, αντιμετωπίζοντας βλάβες στην περιοχή αυτή όπως όγκοι του θύμου αδένα – του οισοφάγου, κύστεις του περικαρδίου, καθώς και νευρογενείς όγκους. Στις επεμβάσεις του μεσοθωρακίου σημαντική βοήθεια προσφέρει η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2012 στο ΥΓΕΙΑ για εκτομή νευρογενούς όγκου. Το πλεονέκτημα της εφαρμογής του Robot είναι η προσφερόμενη δυνατότητα στον χειρουργό να χρησιμοποιεί αρθρωτά εργαλεία που αντιγράφουν και εφαρμόζουν τις λεπτές κινήσεις που κάνει ο καρπός (άκρα χείρα) του χειρουργού. Για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιούμε το Robot σε αυτές τις επεμβάσεις όταν χρειάζεται. Πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε και το κόστος που έχει η ενδεχόμενη εφαρμογή του. Επιπλέον, σε συνεργασία με ορθοπεδικούς ή νευροχειρουργούς χειρουργείται θωρακοσκοπικά η σπονδυλική στήλη (κυφοσκολιώσεις, αποστήματα, κύστεις) ενώ γίνονται και διορθώσεις συγγενών ανωμαλιών του θώρακα. Οι επεμβάσεις γίνονται τόσο σε άτομα νεαρής ηλικίας (παιδιά) όσο και σε ενηλίκους. Εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια στον όμιλο ΥΓΕΙΑ.
Αναμφίβολα, γεννιέται το ερώτημα: αφού υπάρχου αυτά τα δεδομένα σήμερα, γιατί εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ανοικτές τεχνικές; Το 60% των επεμβάσεων μιας θωρακοχειρουργικής κλινικής γίνονται θωρακοσκοπικά ή ρομποτικά. Αυτό ισχύει διεθνώς και ισχύει και για το ΥΓΕΙΑ. Σημαίνει λοιπόν ότι δεν είναι πανάκεια και δεν εφαρμόζεται πάντα. Ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, η εμπειρία και η ανάπτυξη ομάδος συνεργαζόμενων γιατρών είναι προαπαίτηση.
Ανασταλτικό παράγοντα στην εφαρμογή της τεχνικής αυτής διαδραματίζει και το κόστος της επέμβασης ανά ασθενή. Οπως όμως προαναφέρθηκε, η γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς αντισταθμίζει το κόστος των υλικών. Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζει η εφαρμογή αυτών των τεχνικών αφού είναι σημαντική για το καλό των ασθενών ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας. Αρκεί βέβαια να εφαρμόζεται με φειδώ και υπευθυνότητα.
Ο Dr Κοσμάς Ηλιάδης είναι διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ.

k.iliadis@hygeia.gr

https://www.hygeia.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.