Κύριε Μπερσίμη, υπάρχει αναταραχή το τελευταίο διάστημα γύρω από τον ΕΟΠΥΥ, τους συμβεβλημένους γιατρούς και τους λοιπούς παρόχους. Λόγω οικονομικών δυσχερειών;
«Δεν φοβόμαστε την κριτική ούτε τα παράπονα όπου υπάρχουν. Ισα-ίσα που υπάρχουν δράσεις μας που βελτιώθηκαν γιατί κάποιοι μάς κατέθεσαν τη διαφορετική προσέγγισή τους. Με θάρρος αλλά και με καλή πρόθεση –και τους ευχαριστούμε.
Τώρα, για τους γιατρούς, θα σας πω τα εξής: Για πρώτη φορά στην ιστορία ενταλματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν τελικώς εκκαθαρισμένες (στο 100%) οι υποβολές τους. Οπως ξέρετε, αλλάξαμε όλο το σύστημα για να το καταφέρουμε αυτό. Ως σήμερα οι πάροχοι έστελναν τα δικαιολογητικά, αυτά στοιβάζονταν σε κούτες στις υπηρεσίες, δεν ελέγχονταν ποτέ, δημιουργούσαν μεγάλα πρακτικά προβλήματα, οι πάροχοι αποζημιώνονταν μόνο για το 90% των απαιτήσεών τους και ανέμεναν την τελική εκκαθάριση. Σήμερα, αντιθέτως, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, τους αποζημιώνουμε στο 100%. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει ήδη αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το 97% και το 76% του συνόλου υποβολών των ιατρικών επισκέψεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2016, αντίστοιχα. Και κάθε μέρα πραγματοποιούνται νέες πληρωμές».
Δημιουργήθηκαν προβλήματα κατά την εφαρμογή του συστήματος;
«Μεμονωμένες, μη προβλέψιμες καταστάσεις που αναπόφευκτα προέκυψαν κατά την εφαρμογή της νέας διαδικασίας αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Οταν κάτι δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά, προφανώς δεν μπορεί να αναπτύξει απόλυτη λειτουργικότητα από την πρώτη στιγμή. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι, εκτός ίσως από όσους έχουν λόγους να μη θέλουν να το καταλάβουν. Πάντως ως διοίκηση του Οργανισμού είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε άποψη είναι προς όφελος όλων όσοι συμμετέχουμε στη δραστηριότητα του Οργανισμού και κυρίως του πολίτη. Και ιδίως με τους συμβεβλημένους γιατρούς, που είναι ίσως οι κρισιμότεροι συνεργάτες μας –γι’ αυτό και έχω απόλυτο σεβασμό για τους ίδιους αλλά και για τους εκπροσώπους τους, παρά τις όποιες διαφωνίες».
Είναι εφικτή η αντιμετώπιση αυτών των δυσχερειών που αναφέρατε; Υπάρχει σχεδιασμός;
«Ασφαλώς. Οι δυσχέρειες δεν ανακόπτουν τη δυναμική μας. Ο επιτυχής σχεδιασμός και η εφαρμογή αυτής της νέας διαδικασίας ελέγχου, τελικής εκκαθάρισης και αποζημίωσης των παρόχων το αποδεικνύουν. Μάλιστα, όλα αυτά –χάρη στον καλό συντονισμό και στην αρωγή της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και στις ικανότητες και στην αφοσίωση των εργαζομένων μας –έγιναν σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Επιτρέψτε μου όμως να υπενθυμίσω, κυρία Φυντανίδου, τι πετυχαίνουμε με αυτό το νέο σύστημα: Πρώτον, οι πάροχοι ελέγχονται άμεσα. Δεύτερον, αποζημιώνονται στο 100%, όχι στο 90%. Τρίτον, φεύγουν τα χαρτόκουτα από τις υπηρεσίες μας. Τέταρτον, ο Οργανισμός μπορεί να εξορθολογίσει τις δαπάνες του. Πέμπτον, οι εργαζόμενοί μας μπορούν να δουλεύουν πλέον σε ανθρώπινες συνθήκες. Εκτον, οι πολίτες δεν συνωστίζονται πια ανάμεσα στις κούτες. Και, έβδομον, ο ΕΟΠΥΥ εκσυγχρονίζεται, με το αρχείο του ψηφιοποιημένο και χρηστικό. Ολοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Την ίδια ακριβώς λογική θα έχουμε και στις επόμενες μεγάλες δράσεις που προετοιμάζουμε για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Θέλουμε να μην ταλαιπωρείται πλέον από τη γραφειοκρατία, αλλά για τα διαδικαστικά θέματα να εξυπηρετείται και να ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία».
Προσφάτως μιλήσατε για εφαρμογή νέου –δικαιότερου –συστήματος συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
«Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλουμε να απαλύνουμε, στο μέτρο του δυνατού, την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο πλάνο. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2016, άρα δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί. Η συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο Υγείας αποτελεί μέρος μιας ευρείας δέσμης προτεινόμενων παρεμβάσεων που έχουν διττό στόχο: όφελος για τον πολίτη και βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού».
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης λειτουργεί επαρκώς; Τι γίνεται με τις συμβάσεις;
«Ευκαιρία να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα. Πρώτον, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είναι ανεξάρτητη. Ακολουθεί βέβαια τη γενική βούληση των εποπτευόντων φορέων αλλά διατηρεί αυτονομία στις επί μέρους διαπραγματευτικές τακτικές που ακολουθεί. Δεύτερον, ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει υπαλλήλους επαγγελματίες υγείας ούτε δικές του δομές υγείας. «Αγοράζουμε» υπηρεσίες από χιλιάδες παρόχους: γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. Με κάποιες κατηγορίες παρόχων υπήρχαν συμβάσεις, με άλλες όχι! Σήμερα λοιπόν μέσω της Επιτροπής γίνεται επιτέλους οργανωμένη προσπάθεια για ξεκάθαρες και δίκαιες συμβάσεις με όλους. Και σίγουρα επωφελείς για τον πολίτη! Οπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθεί σύντομα η καλύτερη δυνατή λύση, σε πλαίσιο συνυπευθυνότητας».
Ο ΕΚΠΥ θα παραμείνει ως έχει ή σχεδιάζετε αλλαγές και, αν ναι, ποιες είναι οι σημαντικότερες;
«Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υπηρεσιών του Οργανισμού μόλις ολοκληρώθηκε από την αρμόδια ομάδα εργασίας. Αμεσα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο. Πριν γίνουν αυτά, δεν δικαιούμαι να ανακοινώσω συγκεκριμένες αλλαγές. Μπορώ να σας πω όμως τις τρεις βασικές αρχές μας: Ισότιμη και εύκολη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας που αποζημιώνουμε. Μέριμνα για τις ειδικές ομάδες πολιτών που έχουν ανάγκη. Εξορθολογισμός των αποζημιούμενων υπηρεσιών, όπου είναι αναγκαίο».
«Νέες τεχνολογίες και αξιολόγηση ενάντια στις παθογένειες»
Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τις σημερινές παθογένειες; Πώς τον οραματίζεστε;
«Οι συνεργάτες μου και εγώ εργαζόμαστε μεθοδικά ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Και δεν είναι μόνο η νέα διαδικασία Ελέγχου & Αποζημίωσης που σας ανέλυσα. Αλλάζουμε την ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού:
Πρώτον, κάναμε πλήρη αποτύπωση των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού και σχεδιάσαμε τις επιμορφωτικές παρεμβάσεις που θα γίνουν, για να κάνουμε τους ανθρώπους μας ακόμα καλύτερους.
Δεύτερον, για πρώτη φορά καταθέσαμε ως ΕΟΠΥΥ προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
Τρίτον, δρομολογήσαμε τη μετεγκατάσταση Περιφερειακών Διευθύνσεων του Οργανισμού σε καταλληλότερα δημόσια κτίρια, εξοικονομώντας χρήματα και βελτιώνοντας την κατάσταση για όλους.
Κι αυτά σίγουρα είναι μόνο η αρχή. Οραματίζομαι τον ΕΟΠΥΥ να αποτελεί Οργανισμό πρότυπο, να προσφέρει στην κοινωνία και να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. Να σας πω ενδεικτικά τρεις κρίσιμες παραμέτρους για τις οποίες εργαζόμαστε:
- Υιοθέτηση τεχνολογίας αιχμής. Ωστε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε σε πραγματικό χρόνο το σύνολο του παραγόμενου έργου μας, αλλά και να αξιοποιήσουμε ερευνητικά και επιστημονικά τη μεγάλη βάση δεδομένων μας.
- Αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ωστε να γινόμαστε καλύτεροι και να λαμβάνουμε αποφάσεις βασισμένες σε αντικειμενικά δεδομένα και όχι σε υποκειμενικές αντιλήψεις.
- Ανάπτυξη αισθήματος συνεπευθυνότητας. Πολίτες-χρήστες των υπηρεσιών, πάροχοι και ΕΟΠΥΥ είμαστε συνυπεύθυνοι, με διαφορετικούς ρόλους βέβαια ο καθένας. Η συναίνεση όλων είναι απαραίτητη για να πετύχουν οι τομές που επιχειρούμε».
Ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης είναι πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ