Το Brexit απειλεί και την ασφάλεια των ΗΠΑ

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ενδέχεται να πλήξει την ασφάλεια των Ηνωμένων

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ενδέχεται να πλήξει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διαβρώσει το Δυτικό μέτωπο προς όφελος της Ρωσίας, υποστηρίζει σε άρθρο του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. «Αμέσως μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε την κατηγορία ότι ήθελε να δει τη Βρετανία εκτός της Ενωσης. Αλλά κάποιοι στη Ρωσία και πολλοί στον υπόλοιπο κόσμο εκτιμούν πως οτιδήποτε διαβρώνει το ενωμένο Δυτικό μέτωπο και οδηγεί σε αστάθεια στην Ευρώπη θα ήταν δώρο για την ολοένα πιο επιθετική Ρωσία. Ο πρώην αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία Μάικλ Μακ Φολ έγραψε στην «Washington Post» ότι «Ο Πούτιν φυσικά δεν προκάλεσε την ψήφο υπέρ του Brexit αλλά ο ίδιος και οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής του θα ωφεληθούν πολύ από αυτή την κατάσταση»» αναφέρει το άρθρο, το οποίο συνυπογράφουν οι Ζακάρι Κόεν και Ράιν Μπράουνι.

Υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή ενότητα

Τι ζητάει όμως η Ρωσία; αναρωτιούνται οι αρθρογράφοι. Δεν είναι μυστικό ότι η σχέση του Πούτιν με τη Δύση είναι άκρως ανταγωνιστική, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας. «Στην προσπάθειά του να αποδείξει στον κόσμο αλλά και στο εσωτερικό ότι η χώρα του παραμένει ισχυρή, ο Πούτιν συγκρούστηκε με άμεσα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Η Μόσχα πραγματοποίησε τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αλλά και κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Εσθονία. Υποστήριξε οικονομικά ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη και η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε αμερικανικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Μόσχα επιχείρησε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα πλήττοντας σκοπίμως κατοικημένες περιοχές στη Συρία, με αποτέλεσμα μεγάλα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη» γράφουν.
Και τονίζουν: «Το μαζικό προσφυγικό κύμα επιδείνωσε τις πολιτικές διαιρέσεις στην Ευρώπη και ευθύνεται εν μέρει για την ψήφο των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Επιπλέον ο Πούτιν ενέκρινε τη νέα στρατηγική για την ασφάλεια της Ρωσίας, η οποία χαρακτηρίζει την επέκταση του ΝΑΤΟ απειλή για τη χώρα. Το Brexit» σύμφωνα με το άρθρο του CNN «υπονομεύει σοβαρά την αμερικανική επιρροή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Βρετανία, ένας από τους πιο στενούς εταίρους των ΗΠΑ, έχει βοηθήσει στην εναρμόνιση της ΕΕ με τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής –όπως η συμμετοχή της ΕΕ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και η διατήρηση των σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και ο Πούτιν έχουν δηλώσει δημοσίως ότι το Brexit δεν πρόκειται να επηρεάσει τις κυρώσεις. Η Βρετανία, όπως και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της διατήρησης των κυρώσεων. Κάποιοι ρώσοι αξιωματούχοι διαφωνούν με τον Πούτιν. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν έγραψε στο Twitter ότι «Χωρίς τη Βρετανία στην ΕΕ, δεν θα υπάρχει κανένας να υπερασπίζεται με τέτοιο ζήλο τις κυρώσεις εναντίον μας»».

Βαρύ πλήγμα στα οικονομικά του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το άρθρο του CNN αμερικανοί και νατοϊκοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το Brexit θα επηρεάσει και το ΝΑΤΟ. Ανησυχούν ότι αν η αποχώρηση από την ΕΕ μακροπρόθεσμα επιδράσει αρνητικά στο ΑΕΠ της Βρετανίας, το ΝΑΤΟ θα δυσκολευθεί να διατηρήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του. Επιπλέον, με τον ευρωσκεπτικισμό στην Ευρώπη να έχει γιγαντωθεί, πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι θα υπάρξουν και άλλα κράτη που θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας. Ηδη σε Γαλλία, Ολλανδία και αλλού ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και καλούν στη διενέργεια δημοψηφισμάτων και στα δικά τους κράτη.
«Αν η ΕΕ διασπαστεί, το βάρος της Ρωσίας θα της επιτρέψει να εκφοβίζει πιο εύκολα μεμονωμένα κράτη στην περιφέρειά της, χωρίς η ΕΕ να την προκαλεί συλλογικά στην οικονομική σφαίρα. Και ενώ η ΕΕ φιλοξενεί 500 εκατομμύρια κατοίκους και κατέχει ένα ΑΕΠ που συναγωνίζεται εκείνο της Αμερικής, μεμονωμένα τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν τη Ρωσία σε τομείς όπως η ενέργεια, όπου ο ανταγωνισμός και τα στρατηγικά συμφέροντα είναι μεγάλα. Ωστόσο όσον αφορά την άμυνα το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να πάει πουθενά» καταλήγει το άρθρο.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.