Εν μέσω της σύγχυσης και της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους κατοίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο η ψήφος υπέρ του Brexit -αλλά και των αντιδράσεων που ξεσήκωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Τερέζα Μέι-, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον εκδίδει ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας πως εξετάζει κάθε δυνατή επιλογή για να προστατεύσει τόσο τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη, όσο και τα συμφέροντα όλων των πολιτών της ΕΕ που ζουν εκεί.
«Η Σκωτία είναι το σπίτι σας, είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και εκτιμάται η συμβολή σας στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό μας» σημειώνει στην ανακοίνωσή της Νίκολα Στέρτζον τονίζοντας πως οι Σκωτσέζοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και «μίας ανοιχτής κοινωνίας με ελεύθερη μετακίνηση και ελεύθερο εμπόριο».
Αφού αναγνωρίζει την αβεβαιότητα που προκάλεσε στους Ευρωπαίους πολίτες η έκβαση του δημοψηφίσματος, η Νίκολα Στέρζον σημειώνει: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας επιδιώκει κάθε δυνατή επιλογή για να προστατεύσει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη και, κατ’ επέκταση, τα συμφέροντα των ανθρώπων από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που κατοικούν εδώ».
Επισημαίνει ότι το καθεστώς των Ευρωπαίων που ζουν στην Σκωτία δεν έχει αλλάξει, και διατηρούν όλα τα δικαιώματα διαμονής και εργασίας.
Και σημειώνει πως πρέπει άμεσα να δοθούν εγγυήσεις για τη διατήρηση αυτών των δικαιωμάτων μακροπρόθεσμα, επισημαίνοντας ότι έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και όλους τους υποψηφίους για τη διαδοχή του ζητώντας να δοθεί διαβεβαίωση προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι δεν θα επηρεαστούν.
«Αυτή είναι μία πρωτοφανής και αβέβαιη κατάσταση και καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε στη σχέση της Σκωτίας με την ΕΕ, και τη δική σας θέση εντός της Σκωτίας, θα εργαζόμαστε με τις κοινότητές σας για να σας παράσχουμε περαιτέρω πληροφόρηση» επισημαίνει η Νίκολα Στέρτζον.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερο δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ευρωπαίους πολίτες στη Σκωτία, αλλά και τους Βρετανούς που κατοικούν στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει καταστεί μείζον ζήτημα στον μακρύ δρόμο προς την επισημοποίηση του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περαιτέρω σύγχυση και επικρίσεις ότι προκαλεί ανασφάλεια σε τρία εκατ. Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία προκάλεσε προ ημερών η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι -η οποία επικράτησε στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για τη διαδοχή Κάμερον- λέγοντας ουσιαστικά ότι το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών εντάσσεται στη συνολική διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το Brexit.
«Ως μέρος της διαπραγμάτευσης πρέπει να εξετάσουμε το θέμα των ανθρώπων που βρίσκονται στη Βρετανία από την ΕΕ και θέλω να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να εγγυηθούμε μία θέση για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά να εγγυηθούμε και τη θέση των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη, σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και ζουν εκεί» ανέφερε.
Και συνέχισε: «Κανείς δεν μένει οπουδήποτε για πάντα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των ανθρώπων που μένουν ήδη εδώ και που έχουν φτιάξει μια ζωή εδώ και των Βρετανών που έχουν φτιάξει μια ζωή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ε.Μ.