Η Τράπεζα της Αγγλίας χαλαρώνει τους κανόνες για τις τράπεζες

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε νέες κινήσεις την Τρίτη, για να διασφαλίσει ότι οι βρετανικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις χορηγήσεις και ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα εγκαταλείψουν τα εταιρικά ομόλογα, σε μία περίοδο με «προκλήσεις» μετά το Brexit. Oι κίνδυνοι που ανέμενε η κεντρική τράπεζα πριν το δημοψήφισμα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, είπαν αξιωματούχοι. «Οι τρέχουσες προοπτικές για την χρηματοοικονομική σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν πρόκληση», λέει η κεντρική τράπεζα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε νέες κινήσεις την Τρίτη, για να διασφαλίσει ότι οι βρετανικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις χορηγήσεις και ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα εγκαταλείψουν τα εταιρικά ομόλογα, σε μία περίοδο με «προκλήσεις» μετά το Brexit, αναφέρει το Reuters.

Oι κίνδυνοι που ανέμενε η κεντρική τράπεζα πριν το δημοψήφισμα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, είπαν αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών στις εμπορικές ιδιοκτησίες, όπως στην περίπτωση της ασφαλιστικής Standard Life που αναγκάστηκε να σταματήσει τις εκροές από κεφάλαιο της που επενδύει σε ακίνητα.

Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι, παρακολουθεί στενά την πρόθεση των επενδυτών να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, καθώς επίσης και τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών και την υποτονική οικονομική ανάπτυξη διεθνώς.

«Είναι εμφανές ότι ορισμένοι κίνδυνοι έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται. Οι τρέχουσες προοπτικές για την χρηματοοικονομική σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν πρόκληση», είπε η κεντρική τράπεζα μετά από δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Πολιτικής (FPC) που ακολούθησαν το Brexit.

Μειώνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες

H στερλίνα υποχώρησε περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου, ενώ οι τράπεζες έχασαν το ένα πέμπτο της αξίας τους μετά το Brexit.

H επιτροπή της τράπεζας είπε ότι θα αναστρέψει την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο για αύξηση των κεφαλαίων που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες, έναντι των ανοδικών κινήσεων κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου. Διατηρώντας αυτά τα κεφάλαια σε μηδενικά επίπεδα έως τον Ιούλιο του 2017, θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες κατά 5,7 δισ. ευρώ λίρες, απελευθερώνοντας δυνητικά επιπλέον 150 δισ. λίρες για χορηγήσεις, είπε η Τράπεζα της Αγγλίας.

«Η FPC είναι έτοιμη να αναλάβει δράσεις που θα διασφαλίζουν ότι τα αποθέματα κεφαλαίων και ρευστότητας μπορούν να αντληθούν όταν χρειαστεί, για να ενισχύσουν τις χορηγήσεις και την λειτουργία της αγοράς».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney έχει πει ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια και πιθανόν να ενισχύσει το πρόγραμμα τόνωσης το καλοκαίρι, για να απορροφήσει το σοκ από το Brexit.

H τράπεζα είπε ότι θα δώσει στις ασφαλιστικές εταιρίες μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να προσαρμοστούν στους νέους κεφαλαιακούς κανόνες της ΕΕ, ώστε να μην χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα εταιρικά ομόλογα για να αποφύγουν υψηλότερες χρεώσεις, καθώς οι αποδόσεις υποχωρούν.

Πριν την απόφαση για Brexit οι χορηγήσεις λιανικής αυξάνονταν με τον υψηλότερο ρυθμό στη δεκαετία. Οι χορηγήσεις στεγαστικής πίστης είχαν υποχωρήσει ελαφρά, λόγω της υψηλότερης φορολογίας που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο στους ιδιοκτήτες και τους αγοραστές δεύτερου ακινήτου. Η τράπεζα είπε ότι θα παρακολουθεί στενά τις αγοραπωλησίες στον κλάδο των ακινήτων, καθώς και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

Επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανησυχεί για τη ζήτηση για βρετανικά περιουσιακά στοιχεία από επενδυτές, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα της χώρας αλλά και των αξιών στα εμπορικά ακίνητα που χρησιμοποιούν οι εταιρίες ως ενέχυρα για τον δανεισμό τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.