Καταλυτική επίδραση στην καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει, σύμφωνα με τους ίδιους, η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ελληνες της Μεγάλης Βρετανίας, όπως καταγράφεται σε μια μέτρηση της Κάπα Research, φοβούνται την επιδείνωση της κατάστασης αλλά και το ενδεχόμενο νέας μετανάστευσής τους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν το Brexit τη χειρότερη εξέλιξη για την ΕΕ, το ΗΒ, αλλά και τους ίδιους, ενώ σε προσωπικό επίπεδο νιώθουν απογοητευμένοι και ανησυχούν έντονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανησυχούν σε ποσοστό 50% για μια πιθανή καθίζηση της οικονομίας του ΗΒ, σε ποσοστό 43,5% για την πιθανή απαίτηση βίζας για να παραμείνουν, ενώ το 36,5% φοβάται την κοινωνική αναταραχή και το 32% έχει ανησυχίες για πιθανές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Μεταξύ άλλων το 30,5% είναι ανήσυχο για την υποτίμηση της στερλίνας, το 17,5% ανησυχεί για τον κίνδυνο να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες του κράτους (σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) και το 17% εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της εργασίας του.
Ιδιαίτερη σημασία από την έρευνα έχει ότι η λεγόμενη «γενιά της κρίσης», άτομα μεταξύ 25 και 44 ετών που έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία πενταετία για να εργαστούν στο ΗΒ, δεν επιστρέφει. Οπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, δεν έχουν σχέδιο επιστροφής στην Ελλάδα, αφού περισσότεροι από τους 7 στους 10 είτε θα παραμείνουν στο ΗΒ είτε θα μετακινηθούν σε άλλη χώρα εντός ή εκτός ΕΕ.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71,5%) θέλει να διαμορφωθεί ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, όπως υπάρχει με τη Νορβηγία, ενώ το 54,5% θέλει να καθυστερήσει η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ και να δοθεί χρόνος στο ΗΒ, εν αντιθέσει με το 38,5% που θεωρεί πιο σωστή αντίδραση το να επισπευσθεί η έξοδος από την ευρωπαϊκή κοινότητα για να περιοριστεί η αβεβαιότητα.

ΓΙΑΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ BREXIT
Πού αποδίδουν τις αιτίες του Brexit οι Ελληνες του Ηνωμένου Βασιλείου;

50% στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

39,5% στις υπερβολικές υποσχέσεις της πλευράς του «Leave» που έπεισαν αρκετούς

27,5% στην παρουσία πολλών ευρωπαίων μεταναστών

22,5% στην οικονομική στασιμότητα των κατώτερων στρωμάτων και στην απώλεια προοπτικής για το μέλλον

20% στην υπερβολική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας προς την ΕΕ

18% στις πολιτικές λιτότητας από την πλευρά της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης

17% στην αδύναμη καμπάνια του «Remain»

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ