Αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και αντίθετη με διεθνείς συμβάσεις, εκρίθη η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, οι ανώτατοι δικαστές απεφάνθησαν ότι η πεντάμηνη αποχή (από τις αρχές Ιανουαρίου), που έχει πλέον λάβει μορφή στοχευμένων δράσεων, θεωρείται αποχή διαρκείας, και ως εκ τούτου δεν είναι ανεκτή από το Σύνταγμα, την έννομη τάξη και τις διεθνείς συβάσεις, με κορυφαία τη σύμβαση της Ρώμης.
Η πεντάμηνη αποχή παραβιάζει, σύμφωνα πάντα με τους συμβούλους Επικρατείας, βασικά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων :
– το δικαίωμα ενός εκάστου για δικαστική προστασία
– το δικαίωμα για δίκαιη δίκη με δικηγόρο της εκλογής του και
– το κατοχυρωμένο δικαίωμα για επαγγελματική ελευθερία αλλά και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του.
Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων που κηρύσσουν αποχή των μελών τους από την άσκηση του έργου τους δεν αντίκεινται μεν σε συνταγματικές ή άλλες διατάξεις, υπόκεινται δε σε περιορισμούς που επιβάλλουν άρθρα του Συντάγματος και της Συνθήκης της Ρώμης.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για πανελλαδική αποχή προσδιόριζαν μεν τον χρόνο αποχής, αλλά ήταν επαναλαμβανόμενες, χωρίς διακοπή λαμβάνοντας τελικά τον χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση υπερβαίνει το επιτρεπόμενο βραχύ χρονικό διάστημα.