Λονδίνο: Κούρσα για την ηγεσία μεταξύ «Μπόρις» και Τερέζα Μέι

Στον αγώνα για τη βρετανική πρωθυπουργία, οι δύο κεντρικοί μονομάχοι θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι: Ο «στρατηγός του Brexit» και η υπουργός Εσωτερικών αναμένονται άμεσα να δηλώσουν και τυπικά υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις. Στη μάχη έχει ήδη μπει ο τέως υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ και ο ανερχόμενος «αστέρας» Στίβεν Κραμπ.

Στον αγώνα για τη βρετανική πρωθυπουργία, η Τερέζα Μέι εμφανίζεται ως μονομάχος απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον, όμως στο στρατόπεδο των θερμών υποστηρικτών Brexit φαίνεται ότι εκδηλώνεται ένα «μίνι ρήγμα»: Ο Μάικλ Γκόουβ μπήκε και αυτός στον αγώνα για την αρχηγία των Συντηρητικ, κρίνοντας «ανεπαρκή» τον Τζόνσον. Η μάχη ηγεσίας δεν είναι μόνο δύσκολη στην διατήρηση της κομματικής ενότητας, αλλά το έπαθλο είναι αυτή τη φορά το πικρό ποτήρι του Brexit.

Στη μάχη έχει ήδη μπει ο τέως υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ και ο ανερχόμενος «αστέρας» Στίβεν Κραμπ. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, την υποψηφιότητά τους είχε υποβάλει επίσης και η Αντρέα Λίντσομ, του στρατοπέδου του Brexit.

Αυτή η μάχη ηγεσίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη: Η επίδειξη ενότητας σε ένα κόμμα που είχε σπάσει και τυπικά στα δύο για τo βρετανικό δημοψήφισμα θα είναι πρόκληση -και για αυτό το κόμμα θα προτιμούσε μία γρήγορη και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη διαδικασία.

Ακόμη χειρότερα όμως, η νίκη αυτή τη φορά θα συνοδευτεί από το πικρό ποτήρι του Brexit. Ο επόμενος (ή η επόμενη) πρωθυπουργός θα κληθεί να «πατήσει το κουμπί» της εξόδου από την ΕΕ, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, με όλο το σοκ που αυτό θα φέρει.

Η Τερέζα Μέι έχει αναφέρει πως σκοπεύει να δημιουργήσει ειδικό «χαρτοφυλάκιο Brexit» στην κυβέρνηση για να διαχειριστεί το διαζύγιο με την ΕΕ. Στις δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, η Μέι τόνισε ότι «Brexit σημαίνει Brexit» αλλά απέκλεισε να «πατήσει το κουμπί» φέτος, βάζοντας σε κίνηση το διαζύγιο με την ΕΕ.

«Δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση του άρθρου 50 πριν το τέλος του χρόνου» είπε η Μέι, λέγοντας επίσης πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές «στο κοντινό μέλλον» στις εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ.

«Θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να βγούμε από την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας επίσης πως η κάλπη του δημοψηφίσματος «δεν είναι εντολή για αποδοχή της ελεύθερης κίνησης προσώπων».

Η υπουργός είχε συνταχθεί -περισσότερο λόγω αφοσίωσης στον Κάμερον και λιγότερο, σύμφωνα με την εικόνα που επικρατεί στο Λονδίνο, λόγω πεποίθησης- με το στρατόπεδο του «Μένουμε», σημείο που θα είναι από τα αδύναμα στην υποψηφιότητά της. Ως επικεφαλής της εκστρατείας της διάλεξε τον Κρίστιαν Γκρέιλινγκ -που έχει τη σημασία του επειδή ήταν προβεβλημένο στέλεχος του «Φεύγουμε».

Στην άλλη πλευρά, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παρουσιαστεί ως «νικητής» του δημοψηφίσματος και ικανός να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα. Επισήμως ήταν ο τελευταίος που μέχρι αργά το πρωί δεν είχε υποβάλει και επίσημα υποψηφιότητα.

Σφήνα ωστόσο στη μάχη μεταξύ τους μπήκο Μάικλ Γκόουβ, που ήταν το δεύτερο «μεγάλο όνομα» του στρατοπέδου του Brexit και αναμενόταν να στηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον.

Στο μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο Γκόουβ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήθελα να συνδράμω στη δημιουργία μίας ομάδας πίσω από τον Τζόνσον για να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο μέλλον, όμως κατέληξα, διστακτικά, στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί ούτε να δώσει ηγεσία ούτε να καραρτίσει το επιτελείο για το έργο μπροστά μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.