Ι. Φίλος: Αναγκαία η αλλαγή της νομοθεσίας τιμολόγησης φαρμάκων

Την ανάγκη αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που διέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων αναγνώρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Ιωάννης Φίλος, αφήνοτας παράλληλα αιχμές για ότι εταιρείες απειλούν με αποσύρσεις σκευασμάτων αν δεν πάρουν καλή τιμή των προϊόντα τους. Την ανάγκη αλλαγών στην τιμολόγηση αναγνωρίζουν και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών.

Την ανάγκη αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που διέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων αναγνώρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Ιωάννης Φίλος, αφήνοτας παράλληλα αιχμές για ότι εταιρείες απειλούν με αποσύρσεις σκευασμάτων αν δεν πάρουν καλή τιμή των προϊόντα τους. Την ανάγκη αλλαγών στην τιμολόγηση αναγνωρίζουν και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο κ. Φίλος μιλώντας σήμερα σε συνέδριο για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Αθήνα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες απειλούν να αποσύρουν απαραίτητα φάρμακα από την αγορά αν δεν πάρουν μια καλή τιμή.

«Τα οριζόντια μέτρα όντως δεν συνεισφέρουν και σαφώς η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει. Στην Επιτροπή Τιμών θα έπρεπε να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών» είπε.

Ο Βασίλειος Πενταφράγκας, εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) χαρακτήρισε υπεραπλουστευμένη την λογική να βασίζονται οι τιμές των φαρμάκων στο στο μέσο όρο των 22 μελών της ΕΕ.

«Οι τιμές φαρμάκων καθορίζονται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση» τόνισε ο κ. Πενταφράγκας προσθέτοντας ότι κάθε φάρμακο κάτω από 12 ευρώ, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες.

«Οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20%-30% των τιμών που είχαν το 2009. Επίσης, τα rebates και τα clawback εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις» κατέληξε.

Στην ίδια γραμμή ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Κωλέτης, είπε ότι «υστερούμε στον έλεγχο της συνταγογράφησης. Η υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φάρμακων από νεότερα και ακριβότερα εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη.Όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη θετική λίστα, χωρίς φραγμούς. Παράλληλα έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων. Καθυστερεί η τιμολόγηση νέων γενοσήμων που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Τέλος, ο Πασχάλης Αποστολίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπενθύμισε ότι «η αύξηση των χρονίων νοσημάτων, ο γηράσκων πληθυσμός, η αύξηση των ανασφάλιστων και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Υποστηρίξε επίσης, ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν, λόγω των εισπρακτικών μέτρων και «αυτό δεν είναι καθόλου βιώσιμο για τη φαρμακοβιομηχανία. Απαιτείται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Έχουμε αύξηση δαπάνης με ανεξέλεγκτους όγκους κατανάλωσης, λόγω της μη εφαρμογής του πλαφόν συνταγογράφησης. Πρέπει να εφαρμοστούν Αρχεία Ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για μείωση του όγκου συνταγογράφησης» υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ το φάρμακο αποτελεί πλεόν μόνο το 15% των συνολικών δαπανών υγείας, άρα πρέπει να εξεταστούν και τα άλλα κέντρα κόστους που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 85%.

Κατέληξε λέγοντας ότι επειδή αναμένονται στην αγορά 7.000 νέα φάρμακα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπως στο εξωτερικό η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγεία.

«Η τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα τιμών. Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς σε πολλές χώρες. Χρειαζόμαστε ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης. Συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση και το Σύστημα Υγείας,γ ια άμεση πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα» εξήγησε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.