Ετοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών στο Δημόσιο

Έως τις 31 Ιουλίου 2016 θα έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, για την αναδιοργάνωση του δημοσίου. Η εφαρμογή «σύγχρονου καινοτόμου συστήματος» , αναφορικά με την επιλογή υψηλόβαθμων στελεχών στις θέσεις αυξημένης ευθύνης, αποτελεί το πρώτο σε μια σειρά χρονικών οροσήμων που έχουν τεθεί.


Έως τις 31 Ιουλίου 2016 θα έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, για την αναδιοργάνωση του δημοσίου. Η εφαρμογή «σύγχρονου καινοτόμου συστήματος» , αναφορικά με την επιλογή υψηλόβαθμων στελεχών στις θέσεις αυξημένης ευθύνης, αποτελεί το πρώτο σε μια σειρά χρονικών οροσήμων που έχουν τεθεί.
Στο πλαίσιο της λεγόμενης αποκομματικοποίησης-απολιτικοποίησης, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία δημιουργίας «δεξαμενής» στελεχών για τις θέσεις που βρίσκονται στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας, στον Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Το Μητρώο, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, έχει ως στόχο την απεξάρτηση της Δημόσιας Διοίκησης από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Προβάλλουν ότι η θέσπιση αντικειμενικών και αξιοκρατικών μεθόδων επιλογής στελεχών από τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Διοίκησης και την διεύρυνση της αξιοπιστίας της στην κοινωνία και τους πολίτες.
Εντός του μηνός Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων όσων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης δύναται να εγγραφούν σε αυτό.
Επισημαίνεται ότι οι προϋποθέσεις εγγραφής ορίζονται στο άρθρο 2 του νόμου νόμου 4369/2016 ότι αυτού («Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων και άλλες διατάξεις / ΦΕΚ Α’ 33/27-02-2016).
Βάσει των προβλέψεων του νόμου, στο Μητρώο εγγράφονται κατόπιν αίτησής τους:
1. Τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, με βαθμό Α’, του Δημοσίου, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), Δήμων και Περιφερειών, Ανεξάρτητων Αρχών και κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις του Μέρους Β’ , έχουν λάβει στην αξιολόγηση για δύο συνεχείς περιόδους τελική βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του βαθμού 75 ανά αξιολογική περίοδο, και πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος.
– Είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).
– Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τουλάχιστον ετήσιας φοίτησης.
– Έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επί τρία (3) τουλάχιστον έτη ή προϊστάμενοι Διεύθυνσης επί δέκα (10) τουλάχιστον έτη.
2. Καθηγητές όλων των βαθμίδων και λέκτορες Πανεπιστημίων και μέλη ΕΠ Τ.Ε.Ι., καθώς και μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή μέλη ΔΕΠ και ΕΠ ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, εφόσον κατέχουν άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και οι ερευνητές της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 4310/2014 (Α’ 258) των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, καθώς και των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών.

3. Το επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε αυτές.
4. Οι απόστρατοι αξιωματικοί που είναι απόφοιτοι της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (Α.Σ.Π.), της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (Ν.Σ.Π.) και της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας / Ανωτέρων (Σ.Π.Α./Α).
Η κυβέρνηση εμφανίζει τις θεσμικές παρεμβάσεις της όσον αφορά τα στελέχη σε θέσεις ευθύνης, ως εργαλείο για τη διοικητική διασφάλιση της συνέχειας της Δημόσιας Διοίκησης . Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το ανώτατο επίπεδο της ιεραρχίας, αποσυνδέεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, με επιλογή των στελεχών για τις κορυφαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας «με αξιοκρατικά κριτήρια, δίνοντας έμφαση στην αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, στη λογοδοσία, στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης και της ανοιχτότητας στη διακυβέρνηση».
Η τριπλέτα που θέτει στην προμετωπίδα των παρεμβάσεών της στο δημόσιο η κυβέρνηση είναι αξιοκρατία, διαφάνεια , συμμετοχικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προτείνει για το επόμενο σχέδιο δράσης για την ανοιχτή διακυβέρνηση το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, το σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και υπηρεσιών , την παρακολούθηση της διοικητικής λειτουργίας , τον κοινωνικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης. Και την εφαρμογή συστήματος επιλογής προϊσταμένων. Αλλωστε, οι αρχές της διεθνούς συνεργατικής πρωτοβουλίας για την ανοικτή διακυβέρνηση (Open Government Partnership- OGP) είναι «Λογοδοσία, Συμμετοχικότητα, Πρόσβαση στην πληροφορία, Τεχνολογία και Καινοτομία για την ανοιχτότητα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.