Αποστολή, Βρυξέλλες
«Ιστοριικο γεγονός το δημοψήφισμα της Βρετανίας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «ο χάρτης αλλάζει, η ΕΕ μικραίνει… Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος… Πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε αν σήμερα με το ίδο ερώτημα γινόταν δημοψήφισμα σε άλλες χώρες πόσες θα απαντούσαν θετικά…»
Και πρόσθεσε: Η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς, Χρειάζεται πιο ελκυστικό όραμα για τους πολίτες στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πέρυσι τέτοιο καιρό επεσήμανε τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα επιβεβαιώνεται το τεράστιο έλλειμμα της Ευρώπης, το δημοκρατικό της έλλειμμα».
«Πρέπει να αλλάξουμε πορεία» σημείωσε ενώ ανέφερε ότι ήταν «φορτισμένο το κλίμα της συζήτσησης στη Σύνοδο».
«Βρισκόμαστε μπροστά σε δύο δρόμους: Είτε θα αποφασίζουμε ο καθένας για τον εαυτό του, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μίας καλύτερης Ευρώπης πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης… Πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι ένα νέο ντιλ που θα εμπνεύσει του νέους ανθρώπους…
«Η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Θα καταθέσουμε προτάσεις, θα προχωρήσουμε σε συγκρότηση συμμαχιών σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο. Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Την αποφασιστικότητα των «27» χωρών μελών της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Ντ. Τούσκ ανέφερε ότι οι «27» θα συζητήσουν και πάλι για το μέλλον της Ένωσης και τις νέες προκλήσεις το Σεπτέμβριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.
Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι σε μια «ιστορική στιγμή» οι «27» συζήτησαν τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, έως ότου κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Οι «27» συμφώνησαν, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει «στενός εταίρος» της ΕΕ στο μέλλον και κατέστησαν σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», σήμερα το πρωί, ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.
Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε λίγα χρόνια τους κανόνες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο σύμφωνο σταθερότητας και στους κανόνες για το πιστωτικό σύστημα. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά χορηγείται μόνο με αντάλλαγμα τα ανοιχτά σύνορα και την ελεύθερη κυκλοφορία. Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «θα υπερνικήσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα ως η ΕΕ των 27» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εργασούμε εντός των Συνθηκών για να κάνουμε την ΕΕ λιγότερο γραφειοκρατική και πιο δυναμική.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» των δύο πλευρών, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.
Μιλώντας μετά την άτυπη σύνοδο των 27 χωρών-μελών της ΕΕ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ. Σε ισχύ θα παραμείνει και η διμερής συμφωνία (Γαλλίας-Βρετανίας) για τα σύνορα των δύο χωρών αφού, όπως είπε, «δεν έχει νόημα» να τερματιστεί.
Στο μεταξύ, σημείωσε, οι άλλες χώρες-μέλη πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τους για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμα της Γαλλίας ο Ολάντ είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψή της για το 2017, προσθέτοντας ότι η ελεγκτική αρχή της χώρας πάντοτε εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάβει την απόφασή της επί του θέματος τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Οι δηλώσεις του Ρέντσι έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που για πρώτη φορά πραγματοποίησαν συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας. Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν καθυστέρησε την απόφασή της για το θέμα αυτό προκειμένου να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι η Κομισιόν ενδεχομένως να επιβάλει συμβολικά πρόστιμα στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.
Η Σκωτία δεν μπορεί να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, διαμήνυσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την άτυπη σύνοδο των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.
Η Μαδρίτη αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σκωτία για την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ, τόνισε. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Σκωτία δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ισπανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε άλλον πέραν της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Τάσσομαι κατηγορηματικά κατά (μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης), οι συνθήκες είναι κατά και πιστεύω ότι όλοι είναι κατά. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει… τότε και η Σκωτία φεύγει», κατέληξε.
Πριν την Σύνοδο
Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών μελών της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία για πρώτη φορά, συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί,στον απόηχο του Brexit, οι διήμερες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλεςμεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων. Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν οι περισσότεροι ηγέτες κρατών.
Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα στις 18:00 (ωρα Ελλάδας) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα δεχτεί σήμερα στις Βρυξέλλες την πρωθυπουργό της Σκωτίας, όπου η Νίκολα Στέρτζον θα υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσηπαρά το Brexit, ενώ το πρωί θασυναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στο μεταξύ ραντεβού το φθινόπωρο φαίνεται ότι έδωσαν οι «27» με τη Βρετανία ώστε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία του διαζυγίου με την ΕΕ. Αυτό σημείωναν αργά το βράδυ της Τρίτης μετά το πέρας του δείπνου των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής ευρωπαίοι διπλωμάτες και παρέπεμπαν στη Δήλωση που αναμένεται να γίνει μετά την άτυπη συνάντηση των «27» – χωρίς τον Ντέιβιντ Κάμερον – το πρωι της Τετάρτης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «27» θα δώσουν στον εαυτό τους μία… περίοδο «πολιτικού προβληματισμού» και θα επανεξετάσουν τα πράγματα σε επόμενη άτυπη συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας που θα ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Όλα αυτά βέβαια δεδομένων και των συνθηκών…
Ωστόσο, το κλίμα υπήρξε πολύ βαρύ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η ατμόσφαιρα στο δείπνο θύμιζε κηδεία» είπε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι θεσμοί αλλά και τα κράτη – μέλη δεν θέλουν να τσακωθούν με τη Βρετανία αλλά δεν θα της χαριστούν κιόλας.
Οι περισσότεροι θεωρούν το Brexit μη αναστρέψιμο. «Είναι γεγονός» είπε ο ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό, αλλά όπως είπαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ η Βρετανία δεν μπορεί να διαλέξει δικαιώματα και υποχρεώσεις.
«Βαθιά λύπη» για το Brexit εκφράζουν οι «27» στο προσχέδιο απόφασης
Οι «27» δεν θέλουν άτυπες διαπραγματεύσεις. Και το σημείο – αγκάθι είναι η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων από την υπόλοιπη Ευρώπη στη Βρετανία ακόμη κι αν αυτή παραμείνει στην Ενιαία Αγορά. Αυτό δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή ελπίδα να γίνει δεκτό διότι θα πλήξει τον πυρήνα των Συνθηκών.
Τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου.
Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ην. Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε., η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται ότι υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει, κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».
«Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε.», επισημαίνεται στο προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».
Εκφράζεται επίσης η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ην. Βασίλειο, «στενός εταίρος της Ε.Ε.», αναμένοντας να δηλώσει η Μ. Βρετανία τις «προθέσεις» της προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι.
«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ε.Ε.. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση.
»Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων», συμπληρώνεται στην κοινή δήλωση.
«Γι ‘αυτό αρχίζουμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».