Αποστολή, Χάγη

Δεν υπάρχει λόγος η ελληνική κυβέρνηση ή άλλοι έλληνες αξιωματούχοι να ανοίγουν ξανά θέματα που έχουν κλείσει, όπως το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας σε ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων στη Χάγη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε επίσης ότι η Αθήνα γνωρίζει ότι το θέμα του χρέους έχει κλείσει και τον Οκτώβριο η συζήτηση δεν θα ανοίξει πάλι. «That’s it» ήταν η φράση του. Στο ερώτημα δε αν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετά το φθινόπωρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε στην τελευταία απόφαση του Eurogroup, οπότε θεωρεί ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών και δεν θα υπάρξουν περιπλοκές στη συμμετοχή του. «Δεν θα μου άρεσε αυτό» σημείωσε.

Κατά τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών, οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους δείχνουν ότι θα χρειαστούν κάποιες παρεμβάσεις διότι θα υπάρχουν περίοδοι υψηλών πληρωμών. Σε αυτό το ζήτημα φάνηκε να κρατά ορισμένες αποστάσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όσον αφορά στην προβλεπόμενη δεκαετία για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, σημείωσε ότι εφόσον το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η πιθανή μείωσή τους θα εξεταστεί. Αυτές οι αποφάσεις όμως θα γίνουν από το β’ εξάμηνο του 2018 και μετά.

Το σημαντικότερο όφελος από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που φεύγει γρήγορα και επιστρέφει αργά. «Confidence goes by horse, comes back on foot» είπε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όπως είπε ορισμένα εκκρεμή προαπαιτούμενα αλλά οι θεσμοί είναι σύμβουλοι, έχουν διάθεση να βοηθήσουν και λύσεις μπορούν να βρεθούν.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα στο πλαίσιο ερώτησης για τους πολιτικούς που υποστήριξαν το Brexit. «Δεν μου αρέσουν οι πολιτικοί που άλλα λένε στην αρχή και άλλα μετά» είπε αναφερόμενος αρχικά στον Ντέιβιντ Φαράτζ και σε σχετική ερώτηση για το ελληνικό δημοψήφισμα τόνισε ότι «η άποψή μου ότι δεν μου αρέσουν οι πολιτικοί που λένε ψέματα ισχύει και για την περυσινή περίοδο στην Ελλάδα».