Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσα να καταπνίξω τη λαιμαργία μου. Ενα New York Cheesecake και μια τάρτα σοκολάτα-πορτοκάλι με κοίταζαν επίμονα από τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου Slim Bites. Δεν υπήρχε όμως ιδιαίτερος λόγος για τύψεις, καθώς όλα τα γλυκά αυτού του ιδιαίτερου ζαχαροπλαστείου είναι φτιαγμένα με στέβια, το διάσημο πλέον φυτικό υποκατάστατο της ζάχαρης.
Εμπνεύστρια της ιδέας είναι η Εύα Τουμπή, η οποία άρχισε να πειραματίζεται ερασιτεχνικά με τη στέβια το 2012. Σήμερα, πέρα από το κατάστημα των Βριλησσίων, Slim Bites μπορούμε να συναντήσουμε στo Νέο Ψυχικό (Σολωμού 9, τηλ. 210 6776 764) στη Γλυφάδα (Αρτέμιδος 8 & Λαοδίκης, τηλ. 216 7006 979) και στη Νέα Ερυθραία (λεωφ. Κηφισιάς 373, τηλ. 210 6254 165).
Η χρήση της στέβιας στη ζαχαροπλαστική είναι δύσκολη, όπως έχω ακούσει. «Είναι η αλήθεια. Πρέπει να βρεις το κουμπί της. Στις ζύμες η συμπεριφορά της είναι διαφορετική από εκείνη της ζάχαρης. Αλλά τελικά όλα είναι θέμα επιμονής και πειραματισμού. Βασικό στοιχείο είναι η σωστή πρώτη ύλη. Η στέβια που εμείς χρησιμοποιούμε προέρχεται από την Παραγουάη και γενικότερα επιλέγουμε αγνά υλικά και ελαφρύ βούτυρο».
Από τις βιτρίνες δεν λείπει κανένα γλυκό από αυτά που συναντάς σε ένα συνηθισμένο ζαχαροπλαστείο: σοκολατάκια – ιδιαίτερο αυτό με σοκολάτα γάλακτος και φιστικοβούτυρο – κέικ, μπισκότα, χειροποίητες μαρμελάδες, παγωτά, πάστες, τούρτες – όλα αυστηρά με στέβια. Μάλιστα, αρκετά από τα γλυκά είναι φτιαγμένα και χωρίς γλουτένη, όπως η θαυμάσια μους βανίλιας Μαδαγασκάρης. Την προσοχή μας τράβηξε και η σειρά γλυκών Chef’s Choice, στην οποία όμορφα βαζάκια κλείνουν μέσα τους ελαφριές μους. Το καλύτερο νέο; Το maximum των θερμίδων ενός γλυκού είναι οι 280!
Λεωφ. Πεντέλης 59, Bριλήσσια, τηλ. 210 6646 716, www.slimbites.gr
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.