Τραμπουκισμοί Ρουπακιά την πρώτη ημέρα της δίκης της Χ.Α. στο Εφετείο

«Κόλαση» επικράτησε στο Εφετείο Αθηνών σήμερα Δευτέρα κατά την πρεμιέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής στο δικαστικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας (καθώς μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό).

«Κόλαση» επικράτησε στο Εφετείο Αθηνών σήμερα Δευτέρα κατά την πρεμιέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής στο δικαστικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας (καθώς μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό).
Τρία επεισόδια, ακόμη και με ξυλοδαρμό, εκτυλίχθηκαν εντός της αίθουσας.
Κομφούζιο έγινε όταν πέρασε ο αυτουργός της δολοφονίας Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς από διάδρομο για να βγει από τον χώρο, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, και αντέδρασε στη φωτογράφηση, σηκώνοντας το χέρι του για να κατεβάσει την κάμερα της Τατιάνας Μπόλαρη: «Τι κανείς μωρή καριόλα!».

Οι έντονες διαμαρτυρίες των φωτογράφων αλλά και μελών του ακροατηρίου, και της οικογένειας Φύσσα, είχαν ως αποτέλεσμα να φυγαδευτεί από τον χώρο, καθώς η κατάσταση έτεινε να γίνει ανεξέλεγκτη, με ύβρεις και χειρονομίες.

Αμέσως μετά, επεισόδιο ξυλοδαρμού εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον θείο του Παύλου Φύσσα και τον συνήγορο υπεράσπισης Καρυδομάτη…

Η πρώτη αντιπαράθεση ήταν πάντως λεκτική και εκτυλίχθηκε ανάμεσα στην οικογένεια Φύσσα και μέλος του ακροατηρίου, σε χώρο όπου χωρίζεται με κιγκλίδωμα. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα κατήγγειλε ότι απειλήθηκε και υβρίσθηκε, αντιδρώντας, μαζί με τον αδελφό της: βδέλυγμα, φασίστα…

Η άλλη πλευρά φώναξε, μαζέψτε την, κάνετε την να σωπάσει, και το επεισόδιο έληξε με παρέμβαση της αστυνομίας.

Η δίκη έχει χιλιάδες παρατράγουδα, με την Πολιτική Αγωγή να διαμαρτύρεται μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν κενές θέσεις, δεν επιτρεπόταν στο κοινό να τις καταλάβει – επιτρεπόταν μόνον στη μια πλευρά του κιγκλιδώματος. Η πρόεδρος αποφάσισε τελικά να καταληφθούν όλες οι κενές θέσεις.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση έδωσε «κλίμα» το πρωί, έξω από την αίθουσα τελετών όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία, ενώ προβλήματα είχαν προκληθεί με τον έλεγχο των εισερχόμενων – ακόμη και μαρτύρων – για την πρόσβαση στον χώρο, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει γεμίσει κάγκελα.

Ο κ. Ζώτος εκ της Πολιτικής Αγωγής ενημέρωσε μάλιστα το δικαστήριο ότι μάρτυρας προπηλακίστηκε έξω από την αίθουσα.

Προπηλακισμό κατηγορουμένων κατήγγειλε από την άλλη πλευρά, της υπεράσπισης, ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας.

«Το ψεύτικο προφίλ»

Ένταση προκλήθηκε και κατά την εξέλιξη της δίκης, όταν τον αυτόπτη μάρτυρα και προσωπικό φίλο του Παύλου Φύσσα Νίκο Μαντά, ανέλαβε να εξετάσει ο συνήγορος του Δημήτρη Κουκούτση κ. Γιώργος Μιχαλόλιας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης έθεσε τον μάρτυρα ενώπιον αναρτήσεων στο Facebook, αλλά ο κ. Μαντάς αντέδρασε τονίζοντας ότι ο λογαριασμός του στο Facebook είναι κλειστός, προτού ακόμη δολοφονηθεί ο Φύσσας, και δεν μπορεί κανείς να δει τις αναρτήσεις του παρά μόνον αν είναι «φίλος» του. Με παρακολουθούν, εκτίμησε ενώ σε ερώτηση του συνηγόρου για το αν είναι φίλη του η μάρτυς κατηγορίας Δήμητρα Ζώζου, απάντησε ότι «πρέπει να είναι».

Την παρέμβαση της προέδρου προκάλεσαν οι ερωτήσεις του κ. Βασίλη Οπλαντζάκη, συνηγόρου υπεράσπισης μεταξύ άλλων του Καζαντζόγλου.

Ο συνήγορος ζήτησε από την κύρια Μαρία Λεπενιώτη να ακουστεί τραγούδι του συγκροτήματος «Έψιλον 13», αίτημα που δεν έγινε δεκτό_ ούτε καν να διαβαστούν οι στίχοι, όπως επέμεινε αργότερα ο συνήγορος, προκειμένου να γίνει σαφές ποιος ήταν ως προσωπικότητα ο Παύλος Φύσσας.

Συνήγορος: Για τη δικαιοσύνη τι πίστευε, κύριε, για τους παπάδες τι πίστευε, για τις καλόγριες…

Το κοινό αντιδρά, ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης εκ της Πολιτικής Αγωγής διερωτάται δυνατά αν δικάζονται τα ιδεολογικοπολιτικά πιστεύω του Παύλου Φύσσα.

Πρόεδρος: Για το δικαστήριο δεν προσφέρουν τίποτα, αυτές οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις…

Η απειλή και η αναγνώριση

Για το κλίμα, με τους συγκεντρωμένους έξω από το Κοράλλι, που εισέπραξε ως «απειλή» μιληςε ο αυτόπτης μάρτυρας κ. Μιχάλης Ξυπόλητος, μόλις ανέβηκε στο βήμα. Ο μάρτυς περιέγραψε καρέ – καρέ το σκηνικό που προηγήθηκε της δολοφονίας, ενώ κλήθηκε από την πρόεδρο να αναγνωρίσει – και αυτός – πρόσωπα που είδε εκείνο το βράδυ, από τους κατηγορούμενους.

Ο κ. Ξυπόλητος αναγνώρισε τους κατηγορούμενους Μιχάλαρο, Αγγο, Τσαλίκη, αλλά και τον Γιώργο Ρουπακιά, που είχε συναντήσει στο αστυνομικό τμημα (σσ: ο μάρτυς είχε συλληφθεί από την αστυνομία, σε πυλωτή όπου είχε κρυφτεί, τονίζοντας ότι αργότερα υπέστη «απίστευτο έλεγχο, έλεγχο που δεν μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχει»).

Ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι έγινε θύμα ξυλοδαρμού, καταλήγοντας στο νοσοκομείο με κάταγμα στο πρόσωπο, την ημέρα έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ο μάρτυς εκτίμησε επίσης, ερωτώμενος από την πρόεδρο, ότι ο Παύλος Φύσσας θα μπορούσε να είναι «στόχος» χρυσαυγιτων, ως γνωστός αντιφασίστας στην περιοχή, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένη κομματική γραμμή.

«Ο,τι είναι απέναντι στην ιδεολογία των χρυσαυγιτών μπορεί να είναι στόχος γι αυτούς», σημείωσε ο μάρτυς όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Ανδρέα Τζέλλη, συνήγορο Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό της οικογένειας Φύσσα.

Η δίκη «σκόνταψε» και πάλι, αυτή τη φορά στις αντιδράσεις της υπεράσπισης, κατά την επίδειξη φωτογραφιών από την Πολιτική Αγωγή και δη την κύρια Χρύσα Παπαδοπούλου, στον μάρτυρα : τον κάλεσε να αναγνωρίσει τον εαυτό του καθώς αποχωρούσε τραυματισμένος από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, αλλά και πρόσωπα εκ των κατηγορούμενων.

Η υπεράσπιση ξεσηκώθηκε και όταν ο κ. Ξυπόλητος κατέληξε στο συμπέρασμα, ερωτώμενος από τον κ. Σαπουντζάκη της Πολιτικής Αγωγής, ότι η απόφαση για τη δολοφονία ελήφθη, δεδομένης της ιεραρχίας που διέπει τη Χρυσή Αυγή, από τον «αρχηγό» της.

Μετά το πέρας της διαδικασίας η μητέρα του Παύλου Φύσσα έκανε δηλώσεις εκτιμώντας ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να μην παραμείνει η δίκη στο Εφετείο Αθηνών.

Τεχνικά προβλήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα στην οποία διεξάγεται η δίκη δεν διαθέτει κλιματισμό κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, τα μικρόφωνα παρουσίαζαν προβλήματα νωρίς το πρωί, ενώ δεν υπάρχει ασύρματη σύνδεση στο internet, γεγονός που δυσχεραίνει τη δουλειά των δημοσιογράφων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.