Ιστορική έρευνα: Τα σκοτεινά παρασκήνια των εκλογικών νόμων

Τα εκλογικά συστήματα είναι, πολλές φορές, εργαλεία καταστρατήγησης της βούλησης των λαών. Προσφέρονται για λαθροχειρίες, ακόμη και για εμπόριο ψήφων.

Τα εκλογικά συστήματα είναι, πολλές φορές, εργαλεία καταστρατήγησης της βούλησης των λαών. Προσφέρονται για λαθροχειρίες, ακόμη και για εμπόριο ψήφων.
Η σημερινή έρευνα που δημοσιεύει «Το Βήμα» δικαιολογεί τη δυσπιστία των πολιτών για την ουσιαστική γνησιότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Η έρευνα αναδεικνύει τα επιμέρους προβλήματα που προκαλούν κυβερνήσεις και κόμματα στις προσπάθειές τους να αρπάξουν την εξουσία ανενδοιάστως.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εκλογικού συστήματος το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στο δεύτερο κόμμα να πάρει περισσότερες έδρες στο βουλευτήριο από εκείνες που πήρε το πρώτο κόμμα.
Εκπληκτοι σχεδόν 100.000 ψηφοφόροι στην Αθήνα στις εκλογές του 1956 είδαν την κόκκινη ψήφο τους, μέσα σε λίγες ώρες, να προβάλλει μαύρη και θρασεία να υψώνει την κεφαλήν στον πραγματικό νικητή.
Η αναφορά στο παρελθόν θα μπορούσε να επισημάνει πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις καλπονοθείας διά του εκλογικού συστήματος.
Τα ούτω πως μεταβαλλόμενα ψηφοδέλτια οδηγούν σε τερατογενέσεις όταν ανεύθυνοι ή απρόσεκτοι πολιτικοί καταφέρνουν να αναδείξουν, διά της χρήσης της απλής αναλογικής, ευνοημένο από το σύστημα τον αυριανό δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.
Σήμερα, στις σελίδες αυτές, «Το Βήμα» σάς προσφέρει μια εξαιρετική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει σκοτεινά παρασκήνια και πώς η πολιτική μολύνεται από αδίστακτους ηγέτες.
Διαβάστε επίσης: Οι εκλογές, τα συστήματα και η αρπαγή της εξουσίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.