Brexit: Πανικός σε Γερμανία και Βρυξέλλες

«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit».

«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εταίρους των G7 μετά την απόφαση για Brexit. Τόνισε πως η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη τώρα και πως υπάρχει ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας.

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη του κουαρτέτου της ΕΕ (Τουσκ, Γιούνκερ, Σουλτς, Ρούτε), ενώ τηλεφωνικές επαφές έχει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα.

Θλιβερο αποτέλεσμα, αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει, το μήνυμα του Παρισιού. Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στην Ιρλανδία.

«Σε αχαρτογράφητα νερά»

Για πολιτικό «Αρμαγεδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.

To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Οι τέσσερις άντρες συναντώνται στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος.

Νωρίτερα, πάντως, ο Μάρτιν Σουλτς θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Βρετανία: Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τρίτον, η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Επικοινωνία Μέρκελ – Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συμμετέχει σε συνάντηση κρίσης για τις συνέπειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, που έχει καλέσει νωρίς το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών Μισέλ Σαπέν, Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΓαλλίαςΖαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι «θλιβερό για την Βρετανία», αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει. Πρόσθεσε, παντως, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Συνάντηση των ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ

«Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός ΕξωτερικώνΦρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε.

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Θλιβερό αποτέλεσμα

Την Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ θα έχει και ο πρόεδρος του ΕυρωκοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς. Όπως δήλωσε, στο επίκεντρο θα βρεθεί η αποφυγή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης μετά την ψήφο των Βρετανών.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η αλυσιδωτή αντίδραση που οι ευρωσκεπτικιστές πανηγυρίζουν λίγο πολύ παντού αυτήν τη στιγμή δεν θα συμβεί».

Ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι οι οικομικοί τριγμοί σήμερα το πρωί δείχνουν πως δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αυτός που αποφάσισε η Βρετανία. «Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της Βρετανίας.


Θλιβερά τα νέα από την Βρετανία


«Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ σχολίασε στο Twitter ότι πρόκειται για την «χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της».

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να απαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Εφιάλτη» χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

«Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.