Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν τις μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών την Παρασκευή, καθώς οι οδηγητές γνώμης και οι υποκινητές αποφάσεων των αγορών δεν κατάφεραν (για άλλη μια φορά…) να προστατεύσουν τους επενδυτές από τη λαϊκή βούληση. «Δεν είναι μια τόσο καλή ημέρα για την Ευρώπη» σημειώνει δίχως να κρύβει το βρετανικό φλέγμα του ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλήρως τις συνέπειες αυτού που συνέβη, αλλά δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές από πάσης πλευράς» εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο μάνατζερ της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας. Η μετοχή της Deutsche Bank έκανε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή βουτιά από τις ημέρες της κρίσης του 2008, αλλά ακόμα χειρότερη ήταν η «επίδοση» της βρετανικής Barclays, η τιμή της μετοχής της οποίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Ο τραπεζικός δείκτης του πρακτορείου Bloomberg (Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index) στις 11 το πρωί της Παρασκευής κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του (-13%), με τις μετοχές των τραπεζών της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να πρωταγωνιστούν στα μακροβούτια.
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι τραπεζίτες, καθώς οι μάνατζερ μεγάλων οίκων της Wall Street και του Λονδίνου, όπως ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase και ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ της HSBC Holdings, έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ένα Brexit θα τους ανάγκαζε να μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας από το Σίτι του Λονδίνου σε τραπεζικά κέντρα του εξωτερικού. Και η ειρωνεία για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου είναι ότι οι δραματικές εξελίξεις της Παρασκευής σ’ αυτό λαμβάνουν χώρα την παραμονή της 30ής επετείου από την υιοθέτηση του περίφημου «Big Bang» της Μάργκαρετ Θάτσερ, του πακέτου μεταρρυθμίσεων που μετέτρεψαν το Σίτι σ’ αυτό που είναι σήμερα.
Αποδυνάμωση του Σίτι
«Το Σίτι δεν πρόκειται να χάσει τη χρηματοοικονομική ηγεμονία που απολαμβάνει στην Ευρώπη. Είναι ακόμη πολύ μακριά η κατάρρευσή του. Αλλά όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωσή του» δήλωσε στο Bloomberg ο Γιούεν Κάμερον-Γουάτ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BlackRock Inc. Ο βρετανός αναλυτής θεωρεί ότι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σε ό,τι αφορά βεβαίως τον κλάδο των χρηματοοικονομικών, θα ωφεληθούν το Δουβλίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι.
Ο Ντάιμον της JPMorgan Chase χαρακτήρισε τις στιγμές γόνιμες για την ευρωπαϊκή πολιτική και την Ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το λειτουργικό μοντέλο μας στη Βρετανία θα παραμείνει το ίδιο. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά τη νομική δομή των δραστηριοτήτων μας στην Ευρώπη και την έδραση ορισμένων ρόλων» πρόσθεσε ο αμερικανός τραπεζίτης.
Σε ελεύθερη μετάφραση τα λόγια του σημαίνουν ασφαλώς μετεγκατάσταση λειτουργιών και θέσεων εργασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη ή, πιθανότατα, στην Ιρλανδία που ειρήσθω εν παρόδω τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση καθώς λόγω γλώσσας, κουλτούρας, αξιοπιστίας κ.λπ. φαντάζει στους Αμερικανούς ελκυστικότερη για μπίζνες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η μετοχή της Bank of Ireland, πάντως, όπως και οι μετοχές της βρετανικής Lloyds Banking Group, της ισπανικής Banco de Sabadell SA και της ιταλικής Intesa Sanpaolo, είχε χάσει πάνω από 18% της αξίας της το μεσημέρι της νέας «Μαύρης Παρασκευής» των διεθνών αγορών. «Η απόφαση για έξοδο από την ΕΕ δημιουργεί αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία. Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς οφέλη από τις εξελίξεις» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Metlife Στίβεν Καντάριαν.
Βροχή έπεφταν, εν τω μεταξύ, την Παρασκευή οι υποβαθμίσεις της αξιολόγησης των βρετανικών τραπεζών, καθώς διάφοροι αναλυτές (ο Κιάν Αμπουχοσεΐν της JPMorgan είναι ένας εξ αυτών) προέβλεπαν ότι το 2018, όταν θα έχει προχωρήσει δηλαδή η μακρά διαδικασία διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρώπη, τα κέρδη των βρετανικών τραπεζών θα είναι μειωμένα κατά 20% συγκριτικά με τις προ Brexit εκτιμήσεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσει κανείς τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος ματαίως (οι εξελίξεις το δείχνουν) προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι… θωρακισμένες και ότι προτίθεται για να τις θωρακίσει ακόμη περισσότερο να διαθέσει επιπλέον 250 δισ. στερλίνες σ’ αυτές.
«Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει διενεργήσει stress tests στις τράπεζες της χώρας με βάση σενάρια πολύ δυσμενέστερα από αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κλάδος διαθέτει πάνω από 600 δισ. στερλίνες σε υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον κεφάλαια 250 δισ. στερλινών, όπως και ενίσχυση της ρευστότητας σε ξένο νόμισμα» είπε χαρακτηριστικά ο καναδικής καταγωγής βρετανός κεντρικός τραπεζίτης (έλαβε τη βρετανική ιθαγένεια προκειμένου να αναλάβει το αξίωμα).
Εξυπακούεται ότι το στραπάτσο των τραπεζικών μετοχών, οι υποβαθμίσεις από αναλυτές, όπως και η κάθετη πτώση που σημείωσαν τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι βρετανικές τράπεζες δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του Μαρκ Κάρνεϊ. Κάθετη πτώση, πρέπει να σημειωθεί, εμφανίζουν και τα ομόλογα των τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Η ανάγκη φιλοτιμία
Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πάντως αδήριτο και οι μεμψιμοιρίες μπροστά στα ποσοστά του Brexit και του Bremain δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω ούτε να αλλάξουν τους συσχετισμούς ευρωσκεπτικιστών-φιλοευρωπαίων στη Βρετανία. Ετσι, ήδη οι μεγαλομάνατζερ των βρετανικών τραπεζών προσπαθούν να διατηρήσουν το ηθικό του κλάδου υψηλό κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία.
«Η στρατηγική που εγκαινιάσαμε πριν από ένα τρίμηνο δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η τράπεζα θα τα καταφέρει να προχωρήσει μπροστά» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Τζες Στέλεϊ.
«Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τη Βρετανία και τις βρετανικές επιχειρήσεις. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε νέους όρους εμπορίου και συναλλαγών με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας θα είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Αλλά κοιτάμε μπροστά…» δήλωσε ο πρόεδρος της επίσης βρετανικής HSBC Ντάγκλας Φλιντ.
HeliosPlus