Η παρουσίαση της μονογραφίας του Ρέντσο Πιάνο για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η συζήτηση για το έργο του που θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο κτίριο της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής (αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στις 18.30) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο του τετραημέρου εκδηλώσεων (23 – 26 Ιουνίου) με τίτλο Metamorphosis: το ΚΠΙΣΝ. Το ίδιο και οι πρώτες ξεναγήσεις του κοινού στο φιλόδοξο έργο του Φαλήρου που αναμένεται να σφραγίσει τα πολιτιστικά και όχι μόνο πράγματα της πρωτεύουσας οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το σαββατοκύριακο 25 & 26 Ιουνίου. Στη διάρκειά τους, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος _ συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ_ αλλά και τα νέα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του περί τα τέλη Ιουλίου, θα ακολουθήσει η παράδοσή του από τον εργολάβο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και κατόπιν η διαδικασία παραλαβής του από το Ελληνικό Δημόσιο με τη συνακόλουθη μεταστέγαση των δύο οργανισμών.
Το τετραήμερο εκδηλώσεων (με ελεύθερη είσοδο) περιλαμβάνει δρώμενα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών κι ενδιαφερόντων (πολιτισμός, αθλητισμό, εκπαίδευση κ.α) και αποσκοπεί στην καλύτερη εξοικείωση του κοινού με το έργο. Περισσότεροι από 400 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συνθέτουν ένα τετραήμερο δημιουργίας και συμμετοχικότητας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει η Λίμορ Τόμερ, γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων ενώ προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η πολυσχιδής Λόρι Αντερσον.
«Η απόφαση για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ελήφθη λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, σε μια περίοδο που η χώρα πετούσε ψηλά και θεωρήσαμε ότι το περιβάλλον ήταν κατάλληλο για ένα τόσο φιλόδοξο έργο» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η οποία διοργανώθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου με τη συμμετοχή του ιδίου αλλά και του Ρέντσο Πιάνο, του αρχιτέκτονα του έργου. «Όταν αργότερα ξέσπασε η κρίση, υπήρξε προβληματισμός για τη συνέχειά του» είπε και πάλι ο κ. Δρακόπουλος. «Τελικά αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε γιατί η τελειότητα δεν πληγώνει ποτέ. Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να προσφέρουμε ελπίδα στον κόσμο, παράλληλα βέβαια με τη δραστηριοποίησή μας στην προσπάθεια ανακούφισης των συνεπειών της κρίσης».
Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στην «πολύ καλή» _ όπως την χαρακτήρισε_ συνεργασία με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από την ανακοίνωση της δωρεάς ως σήμερα και επισήμανε πως και μετά την παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο, το Ίδρυμα θα σταθεί αρωγός, όχι όμως με τρόπο πατερναλιστικό. «Θα βοηθήσουμε αλλά δεν θα το λειτουργήσουμε εμείς» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ο πραγματικός ιδιοκτήτης του έργου είναι, τελικά, ο κόσμος.