Τις προοπτικές ανάπτυξης διεθνών ενεργειακών συνεργασιών στην περιοχή ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά και την ανάγκη η ΕΕ, εφόσον επιζητεί ενεργειακή ασφάλεια, να παρέμβει ουσιαστικά στις αιτίες της αστάθειας στην περιοχή με παροχή συγκεκριμένης, πολύπλευρης βοήθειας προς τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται στη χώρα μας όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση του αντίστοιχου σταθμού της Ρεβυθούσας, αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς αυτή την περίοδο το υπoυργείο εξετάζει τις προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Επιπλέον, στάθηκε στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί ως ενεργειακός κόμβος να βοηθήσει στην κατεύθυνση της σύνδεσης της πηγής με την κατανάλωση.
«Ένας κόμβος δομημένος σε ένα σημαντικό γεωγραφικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Ένα σημείο διαμετακόμισης που διακρίνεται για την σταθερότητά του μέσα σε έναν ασταθή κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Τα σχέδια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα είναι ο αγωγός East Med, με εναλλακτική λύση τη δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα.
«Είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για διεύρυνση των συνεργασιών μας με περισσότερες χώρες της περιοχής. Κάθε νέα συνεργασία στον ενεργειακό τομέα είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να συμμορφώνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου κι αυτό είναι μια δέσμευση που αφορά πρώτα απ’ όλους εμάς τους ίδιους και αποτελεί εγγύηση για κάθε ενδιαφερόμενο» πρόσθεσε.
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε τέλος στο βρετανικό δημοψήφισμα λέγοντας ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν θα μπορεί να αλλάξει την εικόνα του διχασμού της βρετανικής κοινωνίας και έθεσε το ερώτημα γιατί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι ελκτικό.
«Η σημερινή Ευρώπη χαρακτηρίζεται από ένα έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της, αλλά και από μειωμένη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη- μέλη της. Η διαρκής λιτότητα ως κυρίαρχη συνταγή, απομακρύνει τους λαούς από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Οφείλουμε λοιπόν να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα πριν είναι αργά και να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές» κατέληξε ο υπουργός.