Το 1/3 των Ισπανών αγγίζει τα όρια της φτώχειας. Υπάρχει μάλιστα μια νέα κατηγορία φτωχών: εκείνων που εργάζονται έναντι ενός χαμηλότατου μισθού. Το εισόδημά τους εξανεμίζεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Κι όταν ο μήνας φθάσει 20, βρίσκονται χωρίς ευρώ.
Οι εκλογές στην Ισπανία διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή. Ο μήνας έχει 26. Πολλοί θα προσέλθουν στις κάλπες με τον θυμό που τους προκαλεί η ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. «Θα ψηφίσουν με τρύπιες τσέπες», γράφει χαρακτηριστικά η «El Pais».
Ιγκλέσιας: Η Ισπανία δεν θα γίνει προτεκτοράτο χωρίς κυριαρχία όπως η Ελλάδα
«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις ως συνέπεια της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos.
Σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo όταν ρωτήθηκε για το αν έλαβε κάποιο μάθημα από την περίπτωση της Ελλάδας και από το ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αναγκάστηκε να μην τηρήσει πολλές από τις βασικές δεσμεύσεις του ως προς τις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» ο Ιγκλέσιας απάντησε ότι «ξέφυγε στον Ντε Γκίντος τις προάλλες πως “θα αποφασίσουμε στο Eurogroup μία ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων”. Θα αποφασίσουμε εμείς, όχι η ελληνική κυβέρνηση».
Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε επίσης, αν μετανιώνει για την “υπόσχεση” που είχε δώσει στο παρελθόν: «Αλέξη, κράτα γερά, ερχόμαστε». «Όχι», απάντησε, «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ό, τι μπορούσε. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μιλάμε όμως για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει χώρα χωρίς κυριαρχία στα χέρια αυτών που την κυβερνούν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ισπανίας και ούτε πρόκειται να γίνει».
Η στροφή του Podemos για την Καταλωνία
Το Podemos φαίνεται ότι αλλάζει στάση σχετικά με την Καταλωνία. Το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας ήταν εκείνο που προέβαλε το αριστερό κόμμα προκειμένου να μη δεχθεί τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές σε κυβερνητικό επίπεδο. Ομως χθες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής της συμμαχίας Unidos Podemos (της συνεργασίας Podemos με την Ενωμένη Αριστερά), δήλωσε ότι δεν θα επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Καταλωνία ως απαράβατο όρο για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Ολα τα άλλα κόμματα αρνούνται κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Η πρότασή μας είναι να γίνει το δημοψήφισμα, όμως είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε όλα. Θέλουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις χωρίς κόκκινες γραμμές και να ακούσουμε όλες τις προτάσεις» είπε ο Ιγκλέσιας σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Η Καταλωνία, πλούσια και πυκνοκατοικημένη περιοχή με τη δική της γλώσσα, έχει ένα ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας. Ακόμη και οι Καταλανοί που δεν υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ισπανία θέλουν να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους για το μέλλον. To Unidos Podemos αντιτίθεται στην απόσχιση, όμως η στάση του σχετικά με το δημοψήφισμα έχει βοηθήσει να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική βάση στην περιοχή.
«Αλλαγή στην Ισπανία; Απορρίπτεται»
Να υπενθυμίσουμε ότι οι νέες εκλογές στην Ισπανία διεξάγονται μετά την αδυναμία των κομμάτων όλους αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν από τις τελευταίες εκλογές να σχηματίσουν νέα βιώσιμη κυβέρνηση. Την αδυναμία αυτή του πολιτικού συστήματος σχολιάζει το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα με τίτλο «Αλλαγή στην Ισπανία; Απορρίπτεται». «Οι Ισπανοί ήθελαν μια αλλαγή, ήθελαν κάτι καινούργιο, έδωσαν την ψήφο τους σε φρέσκα κόμματα αντί στα δύο μεγάλα κόμματα. Έκαναν την πολιτική πιο πολύχρωμη και τιμωρήθηκαν. Ολόκληρους μήνες οι ηγεσίες των κομμάτων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Προτίμησαν να προσκολληθούν σε αξιώματα και θέσεις αντί να τολμήσουν κάτι διαφορετικό».
Και το σχόλιο καταλήγει: «Μετά τις εκλογές του Ιουνίου για εβδομάδες και πάλι θα παιχθεί ένα σκληρό πόκερ και θα χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος. Η Ισπανία ανέκαμψε οικονομικά, ωστόσο χρειάζεται επειγόντως νέες μεταρρυθμίσεις και κίνητρα. Απαραίτητο είναι ακόμα να δοθεί ένα μήνυμα στη νέα γενιά, ώστε να της δοθεί ένα κίνητρο να συμπράξει, να δράσει πολιτικά, να δημιουργήσει. Οι νέοι Ισπανοί είναι αυτοί που περισσότερο υπέφεραν από την κρίση και πολλοί θεωρούν υπεύθυνα το συντηρητικό κόμμα PP και το σοσιαλιστικό PSOE. Η εποχή μετά τις εκλογές θα ήταν μια ευκαιρία για να τους πουν: ‘Καταλάβαμε ότι βαρεθήκατε. Θα τολμήσουμε να κάνουμε συνασπισμούς, δηλαδή κάτι καινούργιο’. Αντ’ αυτού γίνονται και πάλι εκλογές. Κάτι όμως είναι ήδη σαφές: η δημοκρατία έχασε. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λιγότεροι άνθρωποι θέλουν να ψηφίσουν σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο».