Στη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, οι θηλυκές αρκούδες σε ένα δάσος της Σουηδίας μετακομίζουν κοντά σε χωριά, ελπίζοντας ότι η παρουσία ανθρώπων θα αποτρέψει τις επιθέσεις αρσενικών στα μικρά τους.
Σε γενικές γραμμές, οι καφέ αρκούδες φοβούνται τους ανθρώπους, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σαμ Στέγιερτ του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στο Proceedings of the Royal Society B. Το μητρικό ένστικτο, όπως φαίνεται, μπορεί να υπερνικήσει αυτόν τον φόβο.
Βρεφοκτονία με σκοπό το σεξ
Οι θηλυκές αρκούδες δεν είναι γόνιμες όσο καιρό μεγαλώνουν τα μικρά τους. Την περίοδο αναπαραγωγής, ξαναμμένα αρσενικά συχνά σκοτώνουν τα αρκουδάκια για να προκαλέσουν οίστρο στη μητέρα και να μπορέσουν έτσι να ζευγαρώσουν άμεσα μαζί της.
Η βρεφοκτονία με σκοπό το σεξ έχει εξάλλου παρατηρηθεί και σε πτηνά, τρωκτικά, αιλουροειδή και πρωτεύοντα θηλαστικά.
Περίπου το ένα τρίτο από τα αρκουδάκια στο εν λόγω δάσος της Σουηδίας σκοτώνεται από αρσενικά στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Θέλοντας να μάθουν αν οι θηλυκές αρκούδες έχουν αναπτύξει αμυντικές στρατηγικές, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κολάρα με δέκτες GPS για να παρακολουθήσουν 26 θηλυκές αρκούδες το διάστημα 2005-2012.
Πιο κοντά στην ανθρώπινη παρουσία για ασφάλεια
Στις δέκα περιπτώσεις κατά τις οποίες όλα τα μικρά σκοτώθηκαν από επιθετικά αρσενικά, η μέση απόσταση του θηλυκού από χωριά και οικισμούς ήταν 1.210 μέτρα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Για τις μητέρες που κατάφεραν να μεγαλώσουν τα μικρά τους, η απόσταση ήταν μόλις 780 μέτρα, περίπου μισό χιλιόμετρο πιο κοντά στην ανθρώπινη παρουσία.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι καφέ αρκούδες έχουν μάθει να χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσουν τη νέα γενιά.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι, μετά την εποχή του ζευγαρώματος, οι αρκούδες που είχαν μετακομίσει κοντά σε χωριά άρχιζαν και πάλι να αποφεύγουν τους ανθρώπους.
Καλή η παρέα τους, αλλά όχι για πολύ…