«Περνάμε τώρα στην εφαρμογή του προγράμματος» ήταν το μήνυμα των εκπροσώπων των θεσμών από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη. Εν όψει την επόμενης αξιολόγησης ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του κατά γράμμα.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, ωστόσο σημείωσε ότι ο στόχος για
το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% με 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στάθηκε στις πέντε κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον υπερεπάρκεια κεφαλαίων».
Στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εστίασε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντάλια Βελκουλέσκου η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν είναι βιώσιμο. Διευκρίνισε δε ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις. Παράλληλα η κ. Βελκουλέσκου σημείωσε ότι ακόμη και αν εφαρμοσθούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι αρκετά.
Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει επιτυχώς για να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές και να λάβει νέα ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις. Δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, αλλά ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου εφέτος.