Πολιτικό και οικονομικό χάος, με μείωση του εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας, προβλέπουν οι μεν. Για «υστερικές προφητείες» μιλάνε οι άλλοι. Μια πιο ψύχραιμη ανάλυση δείχνει τρία σενάρια – ας πούμε το «καλό», το «κακό» και το «άσχημο» – σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, και διαπραγματευθούν, τα επόμενα χρόνια, μια νέα σχέση με την ΕΕ:
Συνολικά, ο λογαριασμός φτάνει στα 850 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν λάβει κανείς υπόψη πόσα χρήματα λαμβάνει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, η Νορβηγία πληρώνει σχεδόν το ίδιο κατά κεφαλήν ποσό με την Βρετανία. Ακόμα χειρότερα: η Νορβηγία υποχρεούται να συμμορφώνεται με τις αμέτρητες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, χωρίς να έχει φωνή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αν λοιπόν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ και ενταχθεί στην κοινή αγορά, θα συνεχίσει να πληρώνει και να συμμορφώνεται με τις ντιρεκτίβες από τις Βρυξέλλες – αλλά δεν θα έχει πλέον την ευκαιρία να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή αγορά.
2. Το «ελβετικό μοντέλο»
Η δεύτερη εναλλακτική θα ήταν να διαπραγματευθούν οι Βρετανοί διμερείς εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, όπως η Ελβετία, ο Καναδάς και η Τουρκία. Μιλάμε για εξαιρετικά πολύπλοκες διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν οπωσδήποτε χρόνια, και μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που θα δίνει μικρότερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ – ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ζημιά σε αυτό το σενάριο θα ήταν μεγαλύτερη: Η οικονομία θα είναι περίπου 6% μικρότερη το 2030, με χαμένο ΑΕΠ 1.800 λίρες (1.684 ευρώ) ανά άτομο.
3. Η Βρετανία στους BRICS
Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κάνει μπίζνες με την ΕΕ με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οπως η Βραζιλία και η Ρωσία (όταν δεν είναι υπό καθεστώς κυρώσεων). Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, αυτό είναι το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να ελευθερώσει την Βρετανία πλήρως από τις υποχρεώσεις της ΕΕ. Αλλά θα έχει και το πιο βαρύ κόστος λόγω των πρόσθετων εμποδίων στο εμπόριο: εδώ προβλέπεται μείωση κατά 7,5% του ΑΕΠ μετά από 15 χρόνια, και απώλεια 2.650 ευρώ ανά άτομο.