Η εταιρεία διαστημικού τουρισμού που δημιούργησε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος προσεδάφισε για τέταρτη φορά τον ίδιο πύραυλο Blue Shepherd, μια πρακτική που υπόσχεται να μειώσει δραστικά το κόστος των εκτοξεύσεων. Η κάψουλα στην οποία θα επιβαίνουν οι τουρίστες του μέλλοντος προσεδαφίστηκε με ασφάλεια παρά το γεγονός ότι το ένα από τα τρία αλεξίπτωτά της έμεινε επίτηδες κλειστό.
Η Blue Origin, με έδρα το Κεντ της πολιτείας Ουάσινγκτον, ελπίζει ότι σε περίπου δύο χρόνια θα μπορεί να προσφέρει «υποτροχιακές» πτήσεις αναψυχής, οι οποίες θα ανεβαίνουν σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και θα προσφέρουν για λίγα λεπτά την αίσθηση απουσίας της βαρύτητας.
Η εταιρεία προχώρησε ακόμα ένα βήμα προς τον στόχο με την εκτόξευση της Κυριακής. Με την κάψουλα των επιβατών τοποθετημένη στην κορυφή του, ο πύραυλος Blue Shepherd εκτοξεύτηκε από ερημική περιοχή του Τέξας και ανέβηκε σε ύψος περίπου 50 χιλιομέτρων όπου αποσυνδέθηκε από την κάψουλα.
Η κάψουλα έφτασε με ασφάλεια στο έδαφος παρόλο που το τρίτο αλεξίπτωτο δεν λειτούργησε. Στο μεταξύ, ο πύραυλος κατέβηκε κατακόρυφα προς το έδαφος και πυροδότησε εκ νέου τον κινητήρα του για να προσεδαφιστεί κοντά στο σημείο σημείο από όπου αναχώρησε.
Ο Μπέζος, όπως και ο Έλον Μασκ της Tesla Motors και Ρίτσαρντ Μπράνσον του ομίλου Virgin, ελπίζει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα κάνει την πρόσβαση στο Διάστημα ευκολότερη και φθηνότερη.
Τόσο η Blue Origin όσο και η SpaceX του Έλον Μασκ έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία αρκετές προσεδαφίσεις χρησιμοποιημένων πυραύλων.
Η διαφορά είναι ότι ο Blue Shepherd του Μπέζος δεν είναι στη σημερινή του μορφή αρκετά ισχυρός για να τεθεί σε τροχιά, σε αντίθεση με τον πύραυλο Falcon 9 της NASA που ανεφοδιάζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Όπως δήλωσε η Αριάν Κορνέλ της Blue Origin στο webcast για την εκτόξευση της Κυριακής, στόχος της εταιρείας είναι να πραγματοποιεί «τουλάχιστον 50 εκτοξεύσεις» με τον ίδιο πύραυλο για την τιμή που κοστίζει η εκτόξευση ενός νέου.
Newsroom ΔΟΛ