Οι βιομήχανοι στον καιρό του Τσίπρα ζητούν αντιμετώπιση της φοροκλοπής

Ηταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αυτή τη χρονιά ανάμεσα στους βιομήχανους ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Από την ώρα που έκανε την εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ έως ότου έφυγε οι πάντες συνωστίζονταν να τον χαιρετήσουν.

Ηταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αυτή τη χρονιά ανάμεσα στους βιομήχανους ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Από την ώρα που έκανε την εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ έως ότου έφυγε οι πάντες συνωστίζονταν να τον χαιρετήσουν. Και αυτός δεν τους χαλούσε χατίρι, συνομίλησε με μερικούς στάθηκε σε άλλους να ακούσει τις απόψεις τους ακόμα και τις προτάσεις τους. Κι ας έλεγαν μεταξύ τους στα πηγαδάκια ότι «η φορολογία τους έχει γονατίσει» και ας γκρίνιαζαν ότι «η εφετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες». Μπροστά στον Πρωθυπουργό κάποιο καλό λόγο είχαν να πουν. Η αίθουσα όμως σείστηκε από τα χειροκροτήματα όχι από κάποια αποστροφή του χαιρετισμού του Πρωθυπουργού, αλλά στον λόγο του κ. Γιούνκερ (που ήταν και ο βασικός ομιλητής). Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε (με εκείνο το καλοσυνάτο φιλικό ύφος): «Αλέξη δεν είναι η κυβέρνησή σου και η τελευταία», υπονοώντας ότι θα έρθουν και άλλες. Το τι χειροκρότημα έπεσε εκείνη την ώρα δύσκολα περιγράφεται. Φαινόταν ωσάν το ακροατήριο (που αποτελείτο κυρίως από βιομηχάνους, επιχειρηματίες και τραπεζίτες) να… απελευθερώθηκε.
Αλλά και τον κ. Τσίπρα χειροκρότησαν οι βιομήχανοι κυρίως όταν είπε ότι «η συμφωνία για το χρέος ανοίγει διάδρομο σταθερότητας και μείωσης του επενδυτικού ρίσκου» και όταν απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς για έναν «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο»
Ο Πρωθυπουργός κινήθηκε άνετα ανάμεσα στους βιομήχανους, αλλά και οι βιομήχανοι καθώς και οι επιχειρηματίες κινήθηκαν άνετα απέναντι στον Πρωθυπουργό. Ηταν περίπου 2.000 άτομα και δεν έπεφτε καρφίτσα στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης». Του είπαν ότι οι θέσεις τους για τα εργασιακά δεν διαφέρουν και πολύ από τις δικές του, ικανοποιήθηκαν για ένα είδος «ευχαριστήριο» που τους είπε, επειδή στήριξαν τις εργοδοτικές εισφορές, αλλά του εξέφρασαν τα παράπονά τους για την υπέρμετρη φορολογία και του πρότειναν στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροκλοπής να είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση: «Μόνον εάν καταπολεμήσουμε την φοροκλοπή θα γίνουμε κανονική χώρα», του είπαν συγκεκριμένα.
Ο κ. Τσίπρας κάθισε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον κ. Γιούνκερ. Ηταν εκεί σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Το παρών τους έδωσαν ο επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι πρώην κεντρικοί τραπεζίτες Γ.Προβόπουλος, και Ν. Γκαργκάνας, παλαιότεροι υπουργοί Οικονομικών όπως οι Γ. Αλογοσκούφης, και Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Στ. Θεοδωράκης και ασ. Λεβέντης σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και ανάμεσα στους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και βιομηχάνους ήταν οι Ι. Γιώτης, Σπ. Θεοδωρόπουλος (της Chipita), Αν. Καλιτσάντης, Ευ. Μυτιληναίος, Νικ. Καραμούζης, Κ. Κόκκαλης, Κ. Μαραγκός, Ηρώ Αθανασίου, Νέλλη Κάτσου, Μιχ. Στασινόπουλος, Γ. Κώτσαλος, Σοφία Ευφραίμογλου, Π. Κυραικόπουλος, Οδ. Κυριακόπουλος, Δ. Δασκαλάκης, Ε. Βασιλάκης (Aegean) ο κ. Ανδρεάδης αι πολλοί άλλοι. Ο κ. Τσίπρας δεν έμεινε στη δεξίωση, έφυγε μαζί με τον κ. Γιούνκερ, όπως έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι πάντες (πλην των πολιτικών) περνούσαν από έλεγχο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.