Στην περίπτωση που στο επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την παραμονή ή την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπερισχύσει το Brexit, συμπαρασύροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τους Σκωτσέζους εκτός της ΕΕ, τότε είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί και στη Σκωτία ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Άλεξ Σάλμοντ, πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, συμμετέχοντας σε σχετική διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από την εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Χάφινγκτον Ποστ».
Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) επικαλέστηκε το πολιτικό μανιφέστο του κόμματος που παρουσιάστηκε τον Μάιο πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου τοπικού κοινοβουλίου, στο οποίο αναφέρεται πως το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι βρεθούν εκτός της ΕΕ «παρά τη θέλησή τους».
«Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, αλλά γνωρίζουμε ότι το SNP υποστηρίζοντας τις θέσεις αυτού του μανιφέστου στις εκλογές του προηγούμενου μήνα έλαβε το 47% των ψήφων στη Σκωτία. Τώρα, αυτό το δημοψήφισμα (για το Brexit) πραγματοποιείται από τον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος εκλέχτηκε λαμβάνοντας το 37% των ψήφων. Οπότε, θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της Σκωτίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάλμοντ.
«Πιστεύω πως ο Άλεξ πρέπει να κάνει μια κουβέντα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας. Δεν γνωρίζω τι εξουσία ασκεί στην Νίκολα Στέρτζεον. Η πρωθυπουργός έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το ζήτημα (ενός ενδεχόμενου νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας σε περίπτωση επικράτησης του Brexit) την προηγούμενη βραδιά και της δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να επαναλάβει όλα όσα είχε πει ο Άλεξ Σάλμοντ και αρνήθηκε. Και νομίζω πως έπραξε κατ’ αυτόν τον τρόπο γιατί έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση στη Σκωτία για ένα νέο δημοψήφισμα», ήταν η απάντηση που έδωσε στον Άλεξ Σάλμοντ, ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του Brexit.