«Οσο ωραία κι αν είναι η στρατηγική, θα πρέπει κάπου κάπου να βλέπουμε και τα αποτελέσματα» είχε πει πριν από έξι δεκαετίες ο Γουίνστον Τσόρτσιλ. Στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν ότι η στρατηγική τους δεν είναι μόνο… «ωραία», αλλά είναι και αποτελεσματική, εκτίμηση που ήδη αμφισβητείται από σημαντικό τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που θεωρούν πως πρέπει να αναθεωρηθούν πτυχές της στρατηγικής του κόμματος, μετά και τη συμπλήρωση πέντε μηνών από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν εντοπίζει στρατηγικό κενό και επιμένει ότι η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και ο κυβερνητικός συνασπισμός καταρρέει, διαπίστωση με την οποία όμως δεν συμφωνεί το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και κυρίως η «καραμανλική» ομάδα και τμήμα των «σαμαρικών».
Παράλληλα έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο μια μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν σε πολλά επίπεδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρκετοί εστιάζουν στην ανάγκη να μεταδοθεί μια διαφορετική εικόνα προς την κοινωνία με την προβολή νέων προσώπων στα ΜΜΕ.
Στον απόηχο της σύγκρουσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η εξαγγελία της οποίας και μόνο κατά τον κ. Μητσοτάκη παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα, αφού κατά τον ίδιο ανέδειξε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένει μονότονα στο αίτημα για εκλογές. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί η ΝΔ να τις επιβάλει, αλλά, όπως λέει και ο ίδιος σε συνομιλητές του, το αίτημά του θα γίνει απόλυτα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία από τον Σεπτέμβριο, όταν περάσει η ηρεμία του καλοκαιριού.
«Τα υφεσιακά αποτελέσματα του πακέτου μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να παράγονται και από το φθινόπωρο θα ενταθούν» σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνομιλητές του. Στην ίδια λογική απορρίπτει, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για συνταγματικές ακροβασίες, τις θεωρίες διαφόρων περί μαζικών παραιτήσεων βουλευτών της ΝΔ για να προκληθούν εκλογές.
Σύμφωνα με την παραδοχή αρκετών βουλευτών η «γαλάζια» στρατηγική εμφανίζει ρωγμές και δεν ήταν λίγα τα περιστατικά που ενισχύουν αυτή την εκτίμηση: η αποχώρηση από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για την τροπολογία με τις offshore, μια απόφαση που επικρίθηκε από μεγάλη ομάδα βουλευτών, η ταλάντευση στην κίνηση «Παραιτηθείτε» που ανέδειξε και τις διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό του κόμματος, οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και ειδικά στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και ο διχασμός επί του αιτήματος για εκλογές.
«Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στη ΝΔ. Είμαστε μεγάλο κόμμα και οι απόψεις αυτές πρέπει να είναι ανεκτές και πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τη διαφορετική άποψη» είναι η θέση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εστία προβλήματος και ξεπερνά τα όσα ακούγονται για υπερπροβολή κάποιων στελεχών, όπως π.χ. ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Στο επιτελείο του επιμένουν ότι άπαντες, πέρα από τις προσωπικές απόψεις και ενδεχομένως τα διαφορετικά κίνητρα για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Ποια είναι αυτή κατά την ηγετική ομάδα; Οτι η ΝΔ καταγράφει πάρα πολύ υψηλή συσπείρωση και αρχίζει να κάνει ανοίγματα σε άλλους χώρους.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι δεν θα προκαλέσει κανείς εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ, διότι όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, γνωρίζουν ότι ο αντίπαλος είναι απέναντι και ότι η ενότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Κανείς, και πολύ περισσότερο η βάση του κόμματος, οι απλοί αγωνιστές που έβαλαν πλάτη στα εύκολα και στα δύσκολα, δεν πρόκειται να ανεχθεί προσωπικά παιχνίδια σήμερα μέσα στη ΝΔ» ήταν το προ ημερών μήνυμα (συνέντευξη στον Σκάι) του κ. Μητσοτάκη.
Διάσταση με τους «καραμανλικούς»
Η στήριξη πολλών βουλευτών της ΝΔ, έστω και αν δεν πήγαν –πλην Αδ. Γεωργιάδη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και μερικών μελών της Πολιτικής Επιτροπής –στη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε», προκάλεσε ρήγμα στην ΚΟ του κόμματος. Παράλληλα αποτέλεσε αφορμή να αναδειχθεί η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της σημερινής ηγεσίας και των «καραμανλικών». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τη συγκέντρωση τη χαρακτήρισε μεγάλη, εκτίμηση που αμφισβητείται, και επεσήμανε πως «μόνο και μόνο η εξαγγελία της συγκέντρωσης παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα και έδειξε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης».
Ωστόσο στο εσωτερικό της ΝΔ εξακολουθεί να γίνεται συζήτηση για τις παρενέργειες από τη θετική στάση πολλών στελεχών (από τη δεξιά πλευρά και τους «σαμαρικούς») και ηγετικών παραγόντων έναντι της συγκέντρωσης. Παράλληλα όμως η «καραμανλική» πτέρυγα είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμά της. «Πιο αυθεντικά είναι τα κινήματα όταν μένουν μακριά από κόμματα. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα η αντιπολίτευση δεν πρέπει να κάνει πολιτική στα πεζοδρόμια. Αυτό εξάλλου το έχουμε πληρώσει ακριβά» είπε με νόημα ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες, αν και στήριξε με θέρμη τον κ. Μητσοτάκη (αναφέρθηκε στις αρχές του καραμανλισμού, λέγοντας ότι αυτές πρεσβεύει και ο πρόεδρος της ΝΔ), παρουσία του Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.
Συγγράφουν πρόγραμμα
Εμφαση στις «επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» δίνει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχει ως βασικό στόχο να δεχθούν οι εταίροι-πιστωτές την αναθεώρηση για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι η πρότασή της έχει αρχίσει και διαμορφώνεται πάνω στη βασική διάσταση του σχεδίου «2+4» (2% πλεονάσματα και 4% ανάπτυξη).
Ο κ. Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης «κήρυξαν» ουσιαστικά προχθές την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελεί, όπως λένε, μια αξιόπιστη, εναλλακτική, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση εξόδου από την κρίση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό πρόγραμμα της ΝΔ αναμένεται να παρουσιαστεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχουν παρουσιαστεί βασικοί άξονες στην οικονομία, στην Παιδεία και στο Μεταναστευτικό. Ο στόχος όμως της ΝΔ είναι να συμμετάσχουν πάρα πολλοί πολίτες στη δημόσια διαβούλευση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κόμματος.
«Οσες απαντήσεις σταλούν στη ΝΔ θα ληφθούν υπόψη» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης και διευκρινίζει πως δεν θα είναι δεσμευτικές για το πρόγραμμα, καθώς εμμένει ότι «δεν θέλουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ 2». Για την καλύτερη επεξεργασία και προβολή του προγράμματος θα υπάρξει εντατική διαβούλευση με τους φορείς, τις κομματικές οργανώσεις και το ΕΛΚ, με το οποίο θα διοργανωθεί και σχετική ημερίδα, ενώ θα παρουσιαστεί και στους πιστωτές όταν είναι έτοιμο.
Ρήγμα στο εσωτερικό
Διχάζει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ έχει δημιουργήσει το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ανακίνηση του ζητήματος από την κυβέρνηση προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ, έστω και αν οι εσωκομματικές αψιμαχίες είναι χαμηλής έντασης.
Ανέδειξε όμως διαφορές μεταξύ της ηγεσίας και κορυφαίων παραγόντων, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Ντόρα Μπακογιάννη που στηρίζουν την εκλογή από τον λαό, έχοντας ο καθένας τους δικούς του λόγους και διαφορετικά κίνητρα για μελλοντικές εξελίξεις.
Ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση για εκλογή του Προέδρου από τον λαό, υποστηρίζοντας ότι σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα ενδεχομένως να δημιουργήσει έναν δεύτερο πόλο εξουσίας. «Αυτός ο πόλος ενδεχομένως θα δρα όχι κατ’ ανάγκη ως περιορισμός στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά ως ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος» υποστηρίζει. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της λελογισμένης ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανότατα να αποδεχθεί την εκλογή του από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.
Από τη συγκεκριμένη συζήτηση έχει ενδιαφέρον η κίνηση του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος βλέπει μελλοντικά τον εαυτό του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο επίτροπος δηλώνει παρών και τοποθετήθηκε, παρά το γεγονός ότι από τη στιγμή που ορίστηκε επίτροπος δεν έχει παρέμβει στην ελληνική πολιτική σκηνή για κανένα μείζον θέμα, πλην του Μεταναστευτικού που είναι της αρμοδιότητός του.
Ωστόσο σε αυτό το «γαλάζιο» παιχνίδι εξουσίας έχει μπει και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος λέγεται ότι έχει βλέψεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια φυσιολογική συνέχεια για τον ίδιο στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης άποψής του ότι δικαιώνεται πολιτικά.
Η ΝΔ εμφανίζεται αρνητική και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να προστατεύσει ουσιαστικά το κόμμα του από την εκλογική κατάρρευση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι «ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο εκλογικό νόμο με τον οποίο τις κέρδισε». Αυτό θα πει και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό αν δεχθεί πρόσκληση να τον συναντήσει για να συζητήσουν την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας. Το μόνο ζήτημα που δύναται να συζητήσει η ΝΔ στην παρούσα συγκυρία είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ