Οι ιεράρχες της σωμασκίας

ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ πορεία του ελληνικού Αθλητισμού καταγράφονται περιπτώσεις ανθρώπων της Εκκλησίας

ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ πορεία του ελληνικού Αθλητισμού καταγράφονται περιπτώσεις ανθρώπων της Εκκλησίας –στον απόηχο της ρήσης του Αποστόλου Παύλου για το ότι «ου στεφανούται όστις δεν έχει νομίμως αθλήσει» –που ύψωσαν (δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε συνηθισμένο) το ανάστημά τους υπέρ της Αθλησης και της Γυμναστικής. Η ροή της Ιστορίας έχει κάνει πολύ γνωστό τον εθνομάρτυρα κατά τη μικρασιατική καταστροφή Αγιο Χρυσόστομο μητροπολίτη Σμύρνης. Οταν τοποθετήθηκε μητροπολίτης στη «Νύμφη της Ιωνίας» (με εμφανή τη δυσφορία των οθωμανικών αρχών) είχε ήδη στο ενεργητικό του λαμπρή εθνική και κοινωνική δράση ως μητροπολίτης της αλύτρωτης, ακόμη, Δράμας.
nnn
Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ είχε ιδρύσει στη Δράμα κεντρικό στάδιο 3.000 θέσεων και γυμναστήρια στην Αλιστράτη, στο Δοξάτο, στην Πρώτη (Κιούπκιοϊ) κ.α. Καθώς πάτησε το πόδι του στη Σμύρνη διακήρυξε διαπρύσια την πίστη του στη σωμασκία με τον περίφημο ενθρονιστήριο λόγο του, στην ιστορική μητρόπολη της Αγίας Φωτεινής (10 Μαΐου 1910).
«Προς την πνευματική αγωγή δέον να βαίνει παραλλήλως και η σωματική ημών διάπλασις». Γενναιόδωρη και συνεχής ενίσχυση των σμυρναϊκών συλλόγων (προεξάρχοντος του Πανιωνίου).
nnn
ΩΣΤΟΣΟ διακήρυξη θερμή και τεκμηριωμένη στα τέλη του 19ου αιώνα είναι ένα περίλαμπρο ορόσημο. Ξεχασμένο… Αλλά η ανέμη του Χρόνου αγρυπνά και ανασύρει και φέρει στο προσκήνιο –με την ευκαιρία της επιτυχίας στην καλαθοσφαίριση του ΓΣ Κύμης –το σπάνιο, από πολλές απόψεις, μήνυμα του Αγίου Νεκταρίου (κατά κόσμον Νεκταρίου Κεφάλα). Τον Αύγουστο του 1893 –τρία χρόνια πριν από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων –με την ιδιότητα του ιεροκήρυκα της Αρχιεπισκοπής Χαλκίδας και Καρυστίας (αργότερα τιτουλάριος επίσκοπος Πενταπόλεως) εκφώνησε λόγο «περί Γυμναστικής» στα εγκαίνια της λειτουργίας του πρωτοποριακού Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης (1893).
nnn
ΠΟΛΛΑ και ενδιαφέροντα στοιχεία περί του ιεράρχη της Γυμναστικής Νεκταρίου καταγράφονται στην εργασία των Χρ. Λάμπρου – Μουντάκη με έρεισμα το υλικό μελέτης του καθηγητή της Ιστορίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Ευτυχιάδη (2001), όπως ότι ο Νεκτάριος με την ιδιότητα του διευθυντή της Ριζαρείου Σχολής (1894-1908) παρότρυνε τους μαθητές του να διατρέφονται σωστά, να γυμνάζονται συστηματικά αλλά και να παίζουν ποδόσφαιρο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.