Στον Ρίτσαρντ Φορντ το λογοτεχνικό Βραβείο των Αστουριών 2016

Στον Ρίτσαρντ Φορντ απονεμήθηκε το εφετινό λογοτεχνικό βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών» - όπως έχει μετονομαστεί πλέον - αυτή η σημαντικότατη διάκριση που ξεπερνά τα όρια του ισπανόφωνου κόσμου (Premio Princesa de Asturias de las Letras).

ΣτονΡίτσαρντ Φορντ απονεμήθηκε το εφετινό λογοτεχνικό βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών» –όπως έχει μετονομαστεί πλέον –αυτή η σημαντικότατη διάκριση που ξεπερνά τα όρια του ισπανόφωνου κόσμου (Premio Princesa de Asturias de las Letras).

Ο αμερικανός συγγραφέας, ο οποίος συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φωνές της παγκόσμιας πεζογραφίας σήμερα, έγινε ευρύτερα γνωστός με την Τριλογία του Φρανκ Μπάσκομπ («Ο αθλητικογράφος», «Ημέρα ανεξαρτησίας» και «Η χώρα, όπως είναι») και επικύρωσε εκ νέου την ποιότητά του με το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Καναδάς».
Σε ανακοίνωσή της από το Οβιέδο της Ισπανίας, την Τετάρτη, η κριτική επιτροπή εξύμνησε το έργο του Ρίτσαρντ Φορντ που γεννήθηκε το 1944 στο Τζάκσον του Μισισιπή. Δυο συνάδελφοί του που έχουν τιμηθεί κατά το παρελθόν με το ίδιο βραβείο, ο Ιρλανδός Τζον Μπάνβιλ (2014) και ο Ισπανός Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα (2013) στήριξαν την υποψηφιότητά του.
Βιβλία του Ρίτσαρντ Φορντ που έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα: «Ο αθλητικογράφος» (Ωκεανίδα, 1997), «Κομμάτι από την καρδιά μου» (Ολκός, 1998), «Αγρια ζωή» (Ζαχαρόπουλος Σ.Ι., 1998), «Η χώρα, όπως είναι» (Πατάκης, 2010) και «Καναδάς» (Πατάκης, 2014).
«Για εμένα αυτό που βασικώς κάνει η λογοτεχνία –ανεξαρτήτως ύφους ή αφηγηματικής στρατηγικής –είναι ότι επαναφέρει τον αναγνώστη πίσω στη ζωή (κλείνεις το βιβλίο σου και αρχίζεις να μιλάς με τη γυναίκα σου). Θέλω λοιπόν μια λογοτεχνία που έχει τη δύναμη να επαναφέρει τον αναγνώστη πίσω στη ζωή εξοπλισμένο με κάτι που δεν είχε προηγουμένως, με κάτι που θα του φανεί χρήσιμο, ακόμη και ευχάριστο.

»Για παράδειγμα, να επανέλθει ο αναγνώστης πίσω στη ζωή με μια ιδέα για το πώς να κάνει λιγότερο κακό στον κόσμο, με μια ιδέα για το τι προκαλεί τι στον κόσμο (τι προκαλεί άραγε τον έρωτα;) ή με έναν ανανεωμένο ενθουσιασμό για το γεγονός ότι είναι ακόμη ζωντανός και ότι δεν χρειάζεται να αυτοκτονήσει για κανέναν λόγο. Τέτοιου είδους πράγματα. Η ανάγνωση μπορεί να δοκιμάζει το υποκείμενο αλλά το εμπλουτίζει κιόλας, το διευρύνει» είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας.



Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ρίτσαρντ Φορντ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.