Υλικά (για 6 άτομα)
Για τους κεφτέδες
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. χοιρινό κιμά
250 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, βρεγμένο και καλά στυμμένο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κ.γ. ρίγανη ή δυόσμο, αποξηραμένα
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
2 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
Για τα κρεμμύδια
2 κιλά κρεμμύδια λευκά, σε φέτες
1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
½ φλ. νερό
2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
Εκτέλεση
Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες, ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το νερό. Οταν μαραθούν, ρίχνουμε τον πελτέ και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 25-30 κεφτέδες.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια σε ένα ταψί και από πάνω βάζουμε τους κεφτέδες. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, γυρίζοντας τους κεφτέδες από την άλλη πλευρά στα μισά του χρόνου.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.