Μητσοτάκης: Στήσατε καριέρες σε διαδηλώσεις και τώρα αγανακτείτε

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια όπου εισήχθη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια όπου εισήχθη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», λέγοντας ότι «αγανακτούν αυτοί που έστησαν καριέρες σε διαδηλώσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε -με αφορμή ανακοίνωση για αντισυγκέντρωση που όμως κατέβηκε από το διαδίκτυο- ότι καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που γίνουν έκτροπα στη συγκέντρωση.

Τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα πει ποτέ «καλά του έκαναν» για καμία εκδήλωση δυσαρέσκειας σε υπουργό της κυβέρνησης, όπως αυτό που έγινε με τον κ. Πολάκη στην Κρήτη.

Τα κυριώτερα σημεία της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

«Κανένας αναπτυξιακός νόμος, ακόμα και ο καλύτερος, δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη όταν το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τόσο εχθρικό στις επενδύσεις. Η ανάπτυξη δεν διατάζεται, ούτε νομοθετείται. Οι συνθήκες που την τροφοδοτούν απαιτούν πολύ κόπο για να ευδοκιμήσουν». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουνίου, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου, που κατέθεσε η Κυβέρνηση.

«Οι αναπτυξιακοί νόμοι διαχρονικά απέτυχαν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το μόνο που κατάφεραν είναι να αναπαράξουν ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο καπιταλισμού χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Υπήρξαν συχνά ένα μαξιλαράκι για να πέφτουν στα μαλακά οι επιχειρήσεις χαμηλής απόδοσης. Με τους αναπτυξιακούς νόμους εθίζαμε τις επιχειρήσεις μας στην κρατική εξάρτηση και ταυτόχρονα αποκοιμίζαμε τις πιο ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Αυτή την χρεοκοπημένη αντίληψη σήμερα κομίζει η Κυβέρνησή σας ως δήθεν καταλύτη ανάπτυξης. Δεν έχετε καταλάβει ότι η ανάπτυξη δεν είναι θέμα νομοθεσίας και ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα σε ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή που κατέθεσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής στην οποία υπογραμμίζει τα μεγάλα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του Κοινοβουλίου. «Ανέφερα», είπε, «συγκεκριμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν την εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου κοινοβουλευτικού αυταρχισμού» και πρόσθεσε: «Αυτά έγιναν χθες το πρωί. Και προσέξτε τι ακολούθησε. Το ίδιο βράδυ η Κυβέρνηση κατέθεσε “τροπολογία –νομοσχέδιο”, 85 σχεδόν σελίδων, σε τελείως άσχετο νομοσχέδιο».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης στην αξιολόγηση και τη συμβολή του αναπτυξιακού νόμου στην οικονομία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Από την κουτσουρεμένη υποδόση που θα λάβουμε ως αποτέλεσμα της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, 1,8 δις θα πάει για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 4,9 δις; Πότε θα τα πάρουν οι δικαιούχοι; Και έρχεστε σήμερα να εισηγηθείτε ένα νόμο που στην πράξη θα συνεισφέρει στην πραγματική οικονομία μόλις 480.000.000 ευρώ κατά την περίοδο 2016 – 2022. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι διάφοροι αριθμοί που με ευκολία εκστομίζονται συναθροίζουν αυθαίρετα πόρους του ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και άλλα φανταστικά μεγέθη … Μας λέτε ότι με το νόμο θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας. Την ώρα που οι άνεργοι είναι σχεδόν 1.200.000 και η οικονομία θα πρέπει να δημιουργεί 120.000 θέσεις εργασίας ετησίως για να αποκλιμακωθεί ουσιαστικά η ανεργία. Στην καλύτερη περίπτωση θα εκταμιευτούν σχεδόν 500.000.000 μέχρι το 2021 όταν στην ίδια περίοδο η Ελλάδα χρειάζεται 100 δις. ιδιωτικές επενδύσεις για να ορθοποδήσει. Την ίδια μέρα που ψηφίζεται ο αναπτυξιακός νόμος η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με επιστολή της στο Υπουργό Οικονομίας αναδεικνύει τον κίνδυνο να χαθούν επενδύσεις ύψους 1,5 δις λόγω της αύξησης της φορολογίας των εταιριών ακινήτων».

Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Συζητώ πολύ συχνά με νέους επιχειρηματίες, νέους επιστήμονες, εν δυνάμει επενδυτές, μέλη της κοινότητας των startups. Κανένας – ειλικρινά κανένας – δεν μου μίλησε για τον αναπτυξιακό νόμο. Κανένας δεν ζητά επιχορήγηση. Αντίθετα όλοι ζητούν αν όχι χαμηλή τουλάχιστον σταθερή φορολογία, μειωμένες εργασιακές εισφορές, πρόσβαση σε ρευστότητα, άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, σταθερό περιβάλλον, γρήγορη αδειοδότηση, λειτουργία της Δικαιοσύνης, διαφάνεια, δίκαιο ανταγωνισμό».

Για μια ακόμη φορά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι «για να πετύχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη χρειαζόμαστε ένα συνολικό πλαίσιο ανάταξης της οικονομίας, που προϋποθέτει άλλο μείγμα πολιτικής και μία νέα μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους μας, με αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2%». Και διερωτήθηκε: «Ποια Κυβέρνηση έχει την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί μία νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές μας; Μια Κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και έχει την ικανότητα να τις υλοποιήσει ή μια Κυβέρνηση που θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις απλά μια μνημονική υποχρέωση και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τις υπονομεύσει; Μια Κυβέρνηση που δεσμεύεται για μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες ή μια Κυβέρνηση που και σήμερα ακόμα παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα της κατάστασης, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της για τα τις τραγικές της επιλογές. Οι παλινωδίες σχετικά με την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού αναδεικνύουν ανάγλυφα τις κραυγαλέες αντιφάσεις του ετερόκλητου κυβερνητικού μορφώματος. Η επένδυση του Ελληνικού μπορεί να αποτελεί πράγματι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα που αλλάζει, που βγαίνει από την κρίση, που προσελκύει ελληνικά και ξένα κεφάλαια. Μια επένδυση που θα αλλάξει την εικόνα του παράκτιου μετώπου και θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης. Έτσι είχε σχεδιαστεί. Όμως αυτή η επένδυση, αντί να αγκαλιαστεί, πολεμήθηκε λυσσαλέα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ελλάδα».

Απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε: «Όσο συνεχίζετε την αδιέξοδη πολιτική της υπερφορολόγησης, που οδηγεί σε υφεσιακή πορεία την οικονομία, σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις, σε απόγνωση τη μεσαία τάξη τόσο θα διογκώνεται η διαμαρτυρία απέναντι στην Κυβέρνησή σας. Θα ξεπερνά τα όρια των κομμάτων. Θα μετατρέπεται σε πλειοψηφικό ρεύμα. Γιατί λοιπόν τέτοιος πανικός για μία συγκέντρωση πολιτών; Γιατί τέτοια χυδαία απαξίωση; Γιατί τέτοιος απροκάλυπτος ταξικός διχασμός»; Και πρόσθεσε:

«Έφτασε και μόνο η αναγγελία μιας συγκέντρωσης για να βγάλετε στην επιφάνεια το πραγματικό αυταρχικό σας πρόσωπο. Η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει από πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά χωρίς να είναι κατ’ επάγγελμα διαδηλωτές. Κινδυνεύει όμως από όσους συστηματικά εκμεταλλεύονται το θυμό των πολιτών για να προωθήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα. Από όσους επένδυσαν συστηματικά και απροκάλυπτα στα πιο βασικά ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Στην οργή, στο θυμό, στην αγανάκτηση. Από όσους έκαναν το λαϊκισμό τέχνη, το ψέμα επάγγελμα, και τη χυδαιότητα καθημερινή πρακτική. Καθιστώ την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά υπεύθυνο για την ασφάλεια των πολιτών που θα προσέλθουν σήμερα να διαδηλώσουν ειρηνικά. Και ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.