Γ. Τραγάκης: «Αν θα πάω στη συγκέντρωση, θα πάω με την ιδιότητα του κατοίκου Πειραιώς»

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης, μίλησε στο Βήμα fm για τη συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση και για το είδος του πολιτεύματος

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη, για τη συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση και για το είδος του πολιτεύματος. {{{ audio1 }}}

Για την συγκέντρωση «Παραιτηθείτε»

«Αν θα πάω, θα πάω με την ιδιότητα του Γιάννη Τραγάκη, κατοίκου Πειραιώς. Γιατί, όπως πολύ σωστά ξέρετε και σεις, η Ν.Δ. δεν είναι ούτε μπρος, ούτε πίσω από αυτήν τη συγκέντρωση. Έκαναν το λάθος να τη δυσφημίσουνε και δυσφημίζοντάς την, την έχουν τελείως διαφημίσει».

Για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Το 1975 ο συνταγματικός νομοθέτης ήταν σοφός. Διότι για την συνταγματική αναθεώρηση, ζητούσε συναίνεση. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία συναινετική διαδικασία. Ήδη η κυβέρνηση τορπιλίζει την συναινετική διαδικασία με εμπρηστικά συνθήματα, σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι δυνατόν να υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι είναι μάλιστα συνταγματολόγοι και να μιλάνε για νεοφιλελεύθερες θέσεις της Ν.Δ., σε ό,τι αφορά το σύνταγμα και να ζητάνε συναίνεση; Είναι δυνατόν λοιπόν να μιλάνε για συνταγματική αναθεώρηση και να μην ζητάνε συναίνεση από όλα τα κόμματα; Να μην γίνει ένας διάλογος από όλα τα κόμματα, να διαλέξει ο πρωθυπουργός, 24 Ιουλίου, μια ημέρα τελείως σημαδιακή για τη δημοκρατία μας- δεν ξέρω που ήταν όλοι- μία πολύ σοβαρή ημέρα για τη δημοκρατία μας, να ανακοινώσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Και δεν περίμενε να έρθει σε συνεννόηση και με όλα τα άλλα κόμματα; Κάτι το οποίο θα είχαμε κάνει εμείς… Με συγχωρείτε, καταθέσαμε εμείς τότε τη συνταγματική μας πρόταση, το 2005, ήρθαμε σε συνεννόηση με όλα τα άλλα κόμματα πήραμε τις προτάσεις τους για κάθε άρθρο ξεχωριστά, τις ομαδοποιήσαμε και μετά παρουσιάσαμε, μία πρόταση. Άρα θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν (για είσοδο στη Βουλή), ήδη αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν για πλαφόν, άρα, θα υπάρχει πλαφόν, από τη στιγμή που θα υπάρχει πλαφόν, θα υπάρχουν αδιάθετες έδρες. Αν βάλουμε κάτω τον εκλογικό νόμο, βλέπουμε ότι μένουν αδιάθετες έδρες, αυτές οι αδιάθετες έδρες, κάπου πρέπει να δοθούν. Αυτό είναι το λεγόμενο bonus, του πρώτου κόμματος, τώρα, αν είναι 50, 40, 28 ή πόσες θα είναι, θα πρέπει να υπάρξει. Διότι, η άδολη, απλή αναλογική, είναι ακυβερνησία, σωστά το είπε, ο Κουρουμπλής, δηλαδή».

Για το είδος του πολιτεύματος

«Η προεδρική δημοκρατία, θα πρέπει να αυξήσει και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το να εκλέγεται ο Πρόεδρος από το λαό, και να έχει τις ίδιες αρμοδιότητες, δεν έχει κανένα νόημα. Νομίζω ότι δεν είμαστε ώριμοι ακόμη, για να μπορέσουμε να μιλάμε για Προεδρική Δημοκρατία. Μια προεδρευομένη Δημοκρατία, αλλά με αυξημένες όμως, αρμοδιότητες του Προεδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να υπάρχει».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.