Κωμωδία παρεξηγήσεων στην Κεντρο-αριστερά

Την περασμένη εβδομάδα οι βασικοί παίκτες του μεσαίου χώρου ξεδίπλωσαν τις φιλοδοξίες τους. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι

Την περασμένη εβδομάδα οι βασικοί παίκτες του μεσαίου χώρου ξεδίπλωσαν τις φιλοδοξίες τους. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του νέου σχήματος στον χώρο, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι με το σημερινό ΠαΣοΚ έχει τελειώσει αλλά δεν απέκλεισε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματική βάση και ο Γιάννης Ραγκούσης περιέγραψε τις «δέκα ανατρεπτικές προτάσεις» που θα σώσουν την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά των δυνάμεων του χώρου παραμένουν καθηλωμένα στις δημοσκοπήσεις. Εξελίξεις αναμένονται μετά την 4η Ιουλίου που η Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις θα παραδώσει επισήμως τα κείμενά της στο ΠαΣοΚ και στο Ποτάμι.
Περιοδείες


Αν το έργο της Κεντροαριστεράς ήταν θεατρικό, θα ήταν μια κωμωδία παρεξηγήσεων. Η κυρία Γεννηματά, όπως μεταδίδουν από τη Χαρ. Τρικούπη, «δύο ημέρες κάθε εβδομάδα ως το τέλος Ιουλίου θα περιοδεύει για να προσδώσει κινηματικό χαρακτήρα στην πρωτοβουλία της για την Κεντροαριστερά, για να υπάρξει ενδιαφέρον, κινητικότητα και δυναμική από κάτω, να μπει στο παιχνίδι ο απλός κόσμος της παράταξης, οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας». Στο ΠαΣοΚ θέλουν να αναζωογονήσουν τη βάση του κόμματος επειδή δεν είναι βέβαιοι ότι ο κ. Θεοδωράκης θα στηρίξει το εγχείρημα μέχρι τέλους, μολονότι επισημαίνουν ότι «το τελευταίο διάστημα άλλαξε τη ρητορική του».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από την πλευρά του, δεν κρύβει τη δυσφορία του όταν ακούει την κυρία Γεννηματά να διεκδικεί την ιδέα του εγχειρήματος για την ανασύνταξη του μεσαίου χώρου. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι σταθερά ίδιες, στο Star δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος «ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα εάν αυτός προκύψει». Ο κ. Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους ότι δεν τον ενδιαφέρει η ενοποίηση του Ποταμιού με το ΠαΣοΚ, χωρίς να έχουν κινητοποιηθεί και άλλες δυνάμεις του χώρου. «Οι διαδικασίες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και ανοιχτές και να μην επιτρέπουν τη δράση μηχανισμών» έχει διαμηνύσει.
Η πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου, την προηγούμενη Δευτέρα στο Γκάζι, δεν κατάφερε να δώσει στο εγχείρημα τον αέρα που χρειαζόταν, έδωσε όμως εκ των υστέρων το έναυσμα για μια βαθύτερη πολιτική συζήτηση στα στελέχη του χώρου. «Το φθαρμένο δεν ξαναζωντανεύει στην Ιστορία. Εχει αλλάξει η φύση του πολιτικού μετώπου. Το πέρασμα στην επόμενη φάση προϋποθέτει ανειρήνευτη σύγκρουση με τις συνθήκες και τα στερεότυπα και τη λαϊκή μυθοπλασία που εκφράζει –παραλυτικά πλέον –ο ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο Λευτέρης Κουσούλης. Το κλίμα του προβληματισμού ίσως να συνέβαλε στην άκρα μυστικότητα υπό την οποία πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Κώστα Σημίτη με τον κ. Θεοδωράκη και την κυρία Γεννηματά, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μετέβαλαν το τοπίο.
Γκρίνιες


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ήδη υπάρχουν εισηγήσεις για σύγκληση Συνδιάσκεψης μέσα στον Ιούλιο με την εκλογή αρχηγού από τη βάση να μετατίθεται για το φθινόπωρο. Τι θα γίνει όμως με το Ποτάμι, στο οποίο απορρίπτουν διαδικασίες που κατά τη γνώμη τους αποσκοπούν στην καταγραφή μηχανισμών; «Για να ορίσει το ΠαΣοΚ τα τέσσερα μέλη του στην Επιτροπή Διαλόγου χρειάστηκαν 20 ημέρες. Με αυτόν τον ρυθμό για να ορίσει τους αντιπροσώπους του στη συνδιάσκεψη θα χρειαστούν 40 έτη» σχολιάζουν από τη Σεβαστουπόλεως.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Εξελίξεις αναμένονται μετά την 4η Ιουλίου που η Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις θα παραδώσει επισήμως τα κείμενά της στο ΠαΣοΚ και στο Ποτάμι.

Οι συναντήσεις του Κώστα Σημίτη με τον κ. Θεοδωράκη και την κυρία Γεννηματά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μετέβαλαν το τοπίο.

Διλήμματα
Το ΠαΣοΚ και η «νέα σοσιαλδημοκρατία»


Ολοι μιλούν για την ανάγκη συναίνεσης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων σε ένα εθνικό σχέδιο πραγματικών μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Αποφεύγουν όμως να δουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Εφόσον φτιαχτεί ο νέος φορέας, με ποιο κόμμα θα συνεργαστούν την επομένη των εκλογών; Το ερώτημα διχάζει κυρίως το ΠαΣοΚ, καθώς ορισμένα στελέχη του εκτιμούν ότι θα πρέπει να στηριχτεί το πρώτο κόμμα ακόμη και αν είναι η ΝΔ, ενώ οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν όμως το μεγαλύτερο κόμμα του χώρου δεν λύσει την εσωτερική του διχοστασία, τότε είναι πιθανόν να το ξεπεράσουν οι εξελίξεις. Τις προηγούμενες ημέρες ο Πάμπλο Ιγγλέσιας των Podemos δημοσίευσε ένα άρθρο στην «El Pais» μιλώντας για τη «νέα σοσιαλδημοκρατία», η οποία θα ενσωματώσει μέρος της «παλιάς» και θα δώσει νέο πολιτικό χώρο και περιεχόμενο σε μία από τις δύο παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες στην Ευρώπη.
Η μεταστροφή μπορεί να είναι καιροσκοπική, οι σχέσεις του επικεφαλής των Podemos με τον κ. Τσίπρα μπορεί να έχουν διαταραχθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να κάνει τη δική του στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία και να απορροφήσει το ΠαΣοΚ. Στη βάση του ΠαΣοΚ απευθύνεται και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στην ανοιχτή συγκέντρωση που έκανε την Τετάρτη το ΚΙΔΗΣΟ στη Θεσσαλονίκη είπε: «Την κυβέρνηση-εκκαθαριστή τη ζήσαμε και επί Σαμαρά – Βενιζέλου, τη ζούμε και σήμερα. Κυβέρνηση με πάθος για αλλαγές ζήσαμε μόνο την περίοδο 2009 – 2011. Ηταν η τότε κυβέρνηση ΠαΣοΚ. Ναι, κυβέρνηση ΠαΣοΚ, εγώ δεν φοβάμαι να το πω, άλλοι φοβούνται».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.