Παρέμβαση ακόμη και στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μειονοτικών δημοτικών σχολείων έκαναν οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, προκειμένου, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η κίνηση αυτή δεν εκπλήσσει. Εντάσσεται σε σειρά κινήσεων του κ. Ζεϊμπέκ στη Θράκη, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν την κάλυψη ή τουλάχιστον την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Θράκη, οι απόψεις του Νίκου Φίλη και του Νίκου Κοτζιά είναι αποκλίνουσες.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Ζεϊμπέκ, συνεπικουρούμενος από τους επικεφαλής των συλλόγων ΕΠΑΘιτών (πρόκειται για τους αποφοίτους της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης που διδάσκουν τουρκικά στα μειονοτικά σχολεία), ζήτησε από τον κ. Φίλη να εξαιρεθούν τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία από τις αποφάσεις για το ενιαίο ολοήμερο σχολείο. Η αιτία που προβλήθηκε είναι ότι οι ΕΠΑΘίτες, οι σύλλογοι των οποίων διατηρούν στενούς δεσμούς με το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, θα μείνουν άνεργοι, γεγονός που θα είχε συνέπειες στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.
Ο κ. Φίλης με εντολή των υπηρεσιών του υπουργείου ζήτησε να μη μεταβληθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα έτσι όπως αυτό είχε αποφασιστεί επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου στις 4 Δεκεμβρίου 2006. Με την επιλογή αυτή είναι επίσης σαφές ότι δεν θα μειωθούν και οι ώρες των Θρησκευτικών στα μειονοτικά σχολεία, σε αντίθεση με ό,τι θα συμβεί στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία τα παιδιά διδάσκονται, στην τουρκική γλώσσα, τις βασικές αρχές του Ισλάμ, ενώ μαθαίνουν και αραβικά γράμματα για να μπορούν να διαβάζουν το Κοράνι. Από τα παραπάνω, προκύπτει προφανώς ότι η δήλωση του υπουργού Παιδείας «δεν θέλουμε επτάωρο δημοτικό σχολείο, καθώς την έβδομη ώρα τα παιδιά είναι σαν κοτόπουλα» δεν ισχύει για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη…
Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη στην οποία η «σκιά» του κ. Ζεϊμπέκ πέφτει βαριά. «Το Βήμα» είχε αποκαλύψει στις 24 Φεβρουαρίου την κατάφωρα εξωθεσμική «εισβολή» του στη μουφτεία Ξάνθης όταν απαίτησε την αλλαγή του επικεφαλής της διαχειριστικής επιτροπής βακουφίου στην κωμόπολη Γενισέα. Στο ζήτημα ενεπλάκη το υπουργείο Εξωτερικών που επέμενε στην εφαρμογή του νόμου 3647/2008 για την εκλογή των προέδρων των βακουφικών επιτροπών, αλλά η υπόθεση έχει «παγώσει» κατόπιν άνωθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Υπάρχουν όμως και νεότερες εξελίξεις. Πρόσφατα, στην Κομοτηνή, έκλεισαν δύο «παρανηπιαγωγεία» τα οποία λειτουργούσαν στην πόλη χωρίς άδεια. Αυτό έγινε κατόπιν εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης. Πηγές που γνωρίζουν άριστα τις ισορροπίες στην περιοχή επισημαίνουν ότι υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες αν θα έπρεπε τα «παρανηπιαγωγεία» να κλείσουν ή όχι. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν άδεια είτε νηπιαγωγείου είτε και παιδικού σταθμού, αλλά στο πλαίσιο της επιθυμίας γνωστών κύκλων για δημιουργία «παράλληλων δομών» δεν είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα. Αυτοί που τα ελέγχουν πιέζουν πολλούς μειονοτικούς να στείλουν εκεί τα παιδιά τους και στη συνέχεια ζητούν αυτά να εγγραφούν στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος και τα σφράγισε, δέχθηκε επίθεση από τον Σύλλογο Επιστημόνων που ισχυρίστηκε ότι κλείνουν παραρτήματά του. Τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του στο ελληνικό Κοινοβούλιο δέχθηκαν πιέσεις από μειονοτικούς κύκλους ότι τα «παρανηπιαγωγεία» δεν έκλεισαν επειδή ήταν παράνομα αλλά για διαφορετικούς λόγους. Προειδοποίησαν δε ότι εφόσον τέτοιες κινήσεις συνεχιστούν η μειονότητα θα στραφεί προς τη ΝΔ.
Ετερη υπόθεση της πυκνής δραστηριότητας του κ. Ζεϊμπέκ είναι τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από λίγο καιρό στο ορεινό χωριό του Εχίνου του νομού Ξάνθης. Μια δασκάλα που εργάζεται στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο του χωριού ονόματι Δάφνη Σταυράκη ανήρτησε πρόσφατα ένα σχόλιο στο Facebook με το οποίο ασκούσε κριτική στις πρακτικές του υπουργού Παιδείας, ενώ προσέθετε: «Η Τουρκία κάνει το παιχνίδι της σε καθημερινή βάση με κάθε τρόπο, το θέμα είναι η Ελλάδα τι κάνει». Το σχόλιο αυτό είχε σχέση με την εντολή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης Παναγιώτη Κεραμάρη (προέρχεται από τους ΑΝΕΛ) με την οποία ζητούσε από τους μειονοτικούς δασκάλους να μη χρησιμοποιούν τα τουρκικά στην επίσημη αλληλογραφία.
Κατόπιν διαμαρτυρίας των Συλλόγων Αποφοίτων ΕΠΑΘ των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, το υπουργείο Παιδείας ανέκρουσε πρύμναν και ο κ. Κεραμάρης εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τη χρήση τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής γλώσσας. Ωστόσο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο κ. Ζεϊμπέκ αποφάσισε να επισκεφθεί το μειονοτικό δημοτικό του Εχίνου και να ζητήσει να διωχθεί ποινικά η κυρία Σταυράκη λόγω της ανάρτησής της και να αποχωρήσει από το σχολείο.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, η επίσκεψη του μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι με ποια διαδικασία μπήκε στο σχολείο και για ποιον λόγο το υπουργείο Παιδείας «εποίησε την νήσσα» στο ζήτημα αυτό. Το δεύτερο είναι ότι ο κ. Ζεϊμπέκ συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του από τον Ιλτέρ Μέτσο. Ανθρωπος που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, που πλέον είναι ίσως η ισχυρότερη προσωπικότητα στη Θράκη με δράση και σε γειτονικές χώρες, ο Μέτσο είναι αυτός που ο Μετέ είχε στείλει παλαιότερα στη Ρόδο ώστε να γίνει (παρανόμως) ιμάμης εκεί. Ο κ. Μέτσο εμφανίστηκε στο σχολείο ως πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας, δηλαδή του συλλόγου κηδεμόνων, μόνο που υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια: το παιδί του δεν πηγαίνει σε αυτό το σχολείο!

Δημόσιες δηλώσεις
Οι «σκληροί μειονοτικοί» έχουν ενεργοποιηθεί έντονα

Ολα όσα προαναφέρθησαν δείχνουν ότι έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας οι «σκληροί μειονοτικοί» της Θράκης έχουν ενεργοποιηθεί έντονα. Σε πρόσφατη δε συνάντηση που είχαν με τον τούρκο πρόξενο, το μήνυμα που δόθηκε ήταν ότι μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου όλα τα θέματα πρέπει να τεθούν ευθέως στο τραπέζι. Επιπλέον, ορισμένες δημόσιες δηλώσεις ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Η χαρακτηριστικότερη εξ αυτών ήταν η ευχή ή και προτροπή του ψευδομουφτή Μετέ προς τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Αλή Τσαβούς να γίνει «ο Ντενκτάς της Θράκης».
Πρόσφατα επίσης ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε με σαφήνεια θέσει όλη την ατζέντα της Αγκυρας σχετικά με τη μειονότητα της Θράκης, απαντώντας στο σχόλιο της Αθήνας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αχμέτ Μετέ σε συνέδριο στη Σαμψούντα. Λίγες ημέρες μετά δε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε δημοσίως ακόμη και θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Είναι προφανές λοιπόν ότι η κατάσταση στη Θράκη δεν θα επιλυθεί μόνο με δημόσιες τοποθετήσεις του τύπου «η μειονότητα είναι ελληνική» αλλά με λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ