Ιδέες που έγιναν επιχειρήσεις

«Οταν ξεκίνησα το πρόγραμμα, ήμουν ένας μηχανικός, μόνος μου, με μια πατέντα στο χέρι. Οταν τελείωσε το

«Οταν ξεκίνησα το πρόγραμμα, ήμουν ένας μηχανικός, μόνος μου, με μια πατέντα στο χέρι. Οταν τελείωσε το πρόγραμμα ήμουν μέλος μιας δικτυωμένης ομάδας που ακούει στο όνομα theSARMproject με ένα όραμα, οργάνωση και ήδη τις πρώτες επιτυχίες της…». Ο Σάββας Σαββάκης είναι μόνο ένας από τους δεκάδες νέους και νέες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στην πράξη» του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε ως μια απλή εκπαιδευτική δράση και εξελίχθηκε σε ένα οικοσύστημα «εκκόλαψης» νέων επιχειρηματιών.

Μεταξύ των «πελατών» του, ο Σάββας κατασκεύασε έναν κινητήρα αυτοκινήτου με πολύ μικρό βάρος και μεγάλη απόδοση που βραβεύτηκε ήδη από τη Honda, ενώ προχωράει τώρα στη φάση της υλοποίησης της ιδέας του σε συνεργασία και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δίπλα του, η Μαίρη Βενέτη είχε μια έξυπνη ιδέα και την έκανε επιχείρηση. Η επιχειρηματική της ιδέα ξεκίνησε από την απλή μετατροπή της παραδοσιακής ενδυμασίας της μουσουλμάνας για το κεφάλι σε… κόσμημα. Ετσι, κατασκεύασε κοσμήματα τα οποία απευθύνονται σε μουσουλμάνες που φορούν μαντίλα και ήδη έχει αποκτήσει πελάτισσες υψηλών εισοδημάτων.

Οι προσωπικές ιστορίες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ο Τάσος Μπράκης κάνει ζωντανά διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τους Ελληνες της Διασποράς.

Η Μαρία Ρεβύθη έχει αναπτύξει ηλεκτρονικές εφαρμογές για επιληπτικούς που θα «προλαμβάνουν» κρίσεις.



Οι στόχοι του προγράμματος

Οι συμμετέχοντες στο εφετινό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών συναντήθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα σε εκδήλωση που έγινε στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος για τη βράβευση των καλύτερων ιδεών στο πρόγραμμα.
«Το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη αποτελεί ήδη μια επιτυχημένη θερμοκοιτίδα και υποστηρίζεται από μια ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων (Ομιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια, Pfizer ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Ευρωπαϊκή Πίστη) ώστε το πρόγραμμα να προσφέρεται δωρεάν» λέει στο «Βήμα» σχετικά ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής, αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων του Ιδρύματος και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Ν. Μυλωνάς.
Οπως αναφέρει, ο νέος (και τρίτος) κύκλος του θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ενώ αιτήσεις για συμμετοχή θα γίνουν δεκτές τον Οκτώβριο του 2016.
Πέρυσι το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Ιδρύματος ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2015 και τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο 2016.Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες προετοίμασαν το επιχειρηματικό πλάνο της ιδέας τους για 2 μήνες και την υπέβαλαν στην επιτροπή ειδικών προς αξιολόγηση.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη, μέσω του Εργαστηρίου Επενδυτικών Εφαρμογών του ΕΚΠΑ, ετοιμάζονται πλέον να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Κάποιοι βρίσκονται ήδη στον επαγγελματικό στίβο και, μέσω της τεχνογνωσίας που έλαβαν, επιδιώκουν να δώσουν νέα ώθηση στην επιχείρησή τους. Για όλους όμως η ελπίδα βρίσκεται μπροστά.
«Οι όροι «επιχείρηση» και «επιχειρηματικότητα» προέρχονται από το ρήμα «επιχειρώ», και εμείς επιχειρήσαμε! Και στη συνέχεια μετατρέψαμετην πρωτοβουλία μας σε αποτέλεσμαμε την καθοδήγηση και την υποστήριξη του προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών» δηλώνει η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου που συμμετείχε εφέτος στο πρόγραμμα με μια εκπαιδευτική πλατφόρμα, το Discovery Path. «Οι άνθρωποί του μας έδωσαν το ισχυρό κίνητρο, μας έμαθαν το πώς θα ξεπεραστούν οι επιμέρους δυσκολίες ανάμεσα στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις δικές μας δυνατότητες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα μας, το Κέντρο Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ξένων σχολείων της Μέσης Ανατολής».

«Σκοπός της πλατφόρμας μας» δηλώνουν από την πλευρά τους ο Δημήτρης Γόντικας και ο Δημήτρης Γκόρος, εκπρόσωποι της ομάδας του MyStyleTown, «είναι να στεγάσουμε κάτω από την ομπρέλα μας έλληνες σχεδιαστές μόδας, ελληνικές εταιρείες ρούχων, ελληνικά e-shops και σχολές μόδας. Ονειρό μας είναι να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις τις μόδας και να αρχίσουμε μαζί την πορεία μας προς το εξωτερικό. Στο παιχνίδι αυτό η δύναμη της πλατφόρμας μας είναι οι χρήστες, εκείνοι που θα μπορούν να επιλέγουν και να δημιουργούν τα ρούχα που ονειρεύονται. Μια ιδέα όμως, όσο καλή και αν είναι, παραμένει μια ιδέα, αν δεν έχεις τα κατάλληλα εφόδια για να την εξελίξεις. Και αυτό ακριβώς αποφύγαμε με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.