Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει τον πολιτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, το γερμανικό υπ. Οικονομικών απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών για την Ελλάδα και οι σχολιαστές εστιάζουν στο Euro 2016 που ξεκινά.

Στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ανταπόκριση της Neue Zürcher Zeitung από την Αθήνα. Με τίτλο «Ένα νέο κόμμα εξουσίας για την Ελλάδα», το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ριζοσπαστική αναδιάρθρωση στον ΣΥΡΙΖΑ αποβλέποντας στη διατήρηση της εξουσίας».

Ο ανταποκριτής της NZZ σημειώνει ότι «οι παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα έχουν εξασθενήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα στο μέλλον θέλει να μετατρέψει τη μαρξιστική λέσχη συζητήσεων σε ένα κόμμα εξουσίας». Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας στην αρχή του 2015 και οι εξεγέρσεις και οι συνθηκολογήσεις, με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας ξάφνιασε τους συμπατριώτες του, έπληξαν σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να μαζέψει νέες δυνάμεις ο Τσίπρας θέλει να αναδιαμορφώσει τον αλλοτινό συνασπισμό κατακερματισμένων μαρξιστικού προσανατολισμού ομάδων σε ένα νέο αριστερό κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι και έχουν παραιτηθεί», ωστόσο δεν μεταπηδούν «στους ριζοσπαστικούς αντιπάλους» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ανταποκριτής της ελβετικής εφημερίδας εκτιμά ότι «για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ του θα είναι καθοριστικής σημασίας το να αντέξει την αντίφαση μεταξύ αριστερής ρητορικής και εφαρμογής μιας επιβληθείσας από έξω πολιτικής λιτότητας».

Οι αναγνώστες ρωτούν, ο Σόιμπλε απαντά


Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει απαντήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερωτήσεις αναγνωστών. Απαντήσεις που δεν είχε τον χρόνο να δώσει στη διάρκειας μιας ώρας συζήτησή του με τον εκδότη της ίδια εφημερίδας τον Μάιο.

Αρκετές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούσαν την Ελλάδα και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει. Σε ερώτηση γιατί η γερμανική οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα δεν απέβη προς όφελος των ελλήνων πολιτών αλλά των τραπεζών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντά μεταξύ άλλων: «Δεν είναι σωστό ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν επωφελήθηκε από τα μέτρα βοήθειας. Χωρίς τη στήριξη των κρατών της ευρωζώνης η Ελλάδα θα έπρεπε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της μεμιάς το 2010. Αυτό θα προκαλούσε δραματικά ρήγματα – ειδικά για τους ίδιους του Έλληνες».

Στο πώς θα επωφεληθεί ο ελληνικός λαός από τις χρηματικές ενισχύσεις, κατανοώντας παράλληλα ότι πρέπει και ο ίδιος να συμβάλει για την ανάκαμψη της χώρας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «εξαιρετικά συντομευμένη, η ιδέα της βοήθειας για την Ελλάδα είναι αλληλεγγύη έναντι συνέπειας. Η ευρωζώνη χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα και αναμένει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση που αφορά το ύψος των χρημάτων από φόρους γερμανών φορολογουμένων που έχουν δαπανηθεί για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρκείται σε γενικόλογες διατυπώσεις, χωρίς να αναφέρεται ούτε κατά προσέγγιση σε ποσά.

Το Euro 2016 πέρα από το ποδόσφαιρο

Ο γερμανικός τύπος αφιερώνει σήμερα πολλά σχόλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που ξεκινά σήμερα στη Γαλλία. Οι σχολιαστές δεν εστιάζουν τόσο στην αθλητική όσο στην ευρύτερη διάσταση και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συγκεκριμένη διοργάνωση στη σημερινή συγκυρία.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Το ποδόσφαιρο ως διακοπές της Ευρώπης από τον εαυτό της, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν τόσο δύσκολο για το ποδόσφαιρο όσο τώρα το να κάνει ακριβώς αυτό – σε μια ήπειρο που βλέπει τον εαυτό της να απειλείται από επιθετικότητα και προσφυγικά ρεύματα στις άκρες της και από λαϊκισμό και τρομοκρατία στο εσωτερικό της».

Η εφημερίδα Westfälische Nachrichten εκτιμά ότι «αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν θα είναι γιορτή και σε καμία περίπτωση ‘καλοκαιρινό παραμύθι’. Ποτέ ξανά ένα ηπειρωτικό τουρνουά ποδοσφαίρου δεν διεξήχθη σε μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Άρης Καλτιριμτζής