Προβληματισμένοι και ανήσυχοι σε σχέση με το διεθνές και το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον εμφανίζονται οι έλληνες εξαγωγείς για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τον Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών τον οποίο κατήρτισαν για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η εταιρεία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ.
Παρά τη συνεχή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και με τις προβλέψεις να δίνουν μικρή ενίσχυση της ύφεσης για την Ελλάδα το 2016, το 93% των ερωτηθέντων στην έρευνα εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα μείνουν σταθερές ή και θα παρουσιάσουν αύξηση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-15 Απριλίου 2016, σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων, με ετήσιο τζίρο από 1 εκατ. ευρώ, από τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της βιομηχανίας και του εμπορίου, το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αναμένει επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, με σχεδόν τους μισούς εξ αυτών να εκτιμούν ότι θα επέλθει σε ισχυρό βαθμό. Ακόμη, ποσοστό 46% αναμένει σταθερότητα.
Αποεπένδυση
Η έντονη δυσαρέσκεια στην αγορά αποτυπώνεται χαρακτηριστικά από το συντριπτικό 84% των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι η επιδείνωση θα προέλθει λόγω της επιβολής νέων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων και της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Εξίσου σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται, με 73% αρνητικών απαντήσεων, η ανεπαρκής χρηματοδότηση, ενώ άλλα σημαντικά εμπόδια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται από τους εξαγωγείς στην αποεπένδυση, την παρατηρούμενη αποχώρηση επιχειρήσεων από τη χώρα, τη μείωση της απασχόλησης και την πτώση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.
Αντίστοιχα οι εξαγωγείς σε ποσοστό 42% εκτιμούν ότι το διεθνές περιβάλλον θα επιδεινωθεί το προσεχές τρίμηνο. Εξ αυτών ποσοστό 73% επισημαίνει ως κρίσιμο παράγοντα ανησυχίας για τη δραστηριότητά τους την κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας, το 50% τη μείωση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και ποσοστό 45% τη μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες.
Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τα «του οίκου τους», οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες. Συγκεκριμένα, το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι αναμένει ενίσχυση των εγχώριων πωλήσεών του κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με πρωταρχικό λόγο την εποχική ζήτηση, ενώ μόλις το 17% αναμένει κάμψη πωλήσεων στην εσωτερική αγορά.
Μεγαλύτερη αισιοδοξία παρουσιάζεται στις προβλέψεις για τις διεθνείς πωλήσεις, με το 93% των επιχειρήσεων να εκτιμά ότι θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν σταθερές. Μάλιστα, το 46% εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κυρίως λόγω της στρατηγικής διεύρυνσης του πελατολογίου τους στο εξωτερικό, προσπάθεια η οποία οφείλεται κυρίως στη συστηματική προσπάθεια και στη στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού. Ακόμη, 42% θεωρεί ότι στην ενίσχυση των εξωτερικών τους πωλήσεων θα συμβάλει η αυξημένη συνολικά διεθνής ζήτηση για τα προϊόντα τους.
Κλαδικά τις καλύτερες προσδοκίες για άνοδο εξαγωγών παρουσιάζει ο κλάδος των δομικών, με το 60% να προσδοκά ενίσχυση στο προσεχές τρίμηνο. Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά των αισιόδοξων εκτιμήσεων και από τους κλάδους των τροφίμων – ποτών, των νωπών αγροτικών και των χημικών – πλαστικών. Πιο αδύναμος εμφανίζεται ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, με το 17% των επιχειρήσεων να αναμένει μείωση των εξαγωγών.
Η χρηματοδότηση
Στο θέμα επικαιρότητας της έρευνας για τον «Trade Confidence Index ΣΕΒΕ –DHL», το οποίο για το δεύτερο τρίμηνο 2016 είναι η ρευστότητα, το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων (67%) εκτιμά ότι η ρευστότητα της επιχείρησης θα παραμείνει αμετάβλητη. Μάλιστα το 21% των εξαγωγέων εκτιμά ότι η ρευστότητα της επιχείρησης θα ενισχυθεί, ενώ μόλις το 12% δηλώνει ότι αναμένει επιδείνωση.
Η επίτευξη συμφωνίας στο πρόσφατο Eurogroup και το «κλείσιμο» της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να επαναφέρουν την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ως ενεχύρων (waiver) δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για απευθείας χαμηλού κόστους χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Η πρόσβαση αυτή των τραπεζών σε κεφάλαια θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα και στη μείωση των επιτοκίων των χορηγήσεων.
Η υλοποίηση του project «Trade Confidence Index ΣΕΒΕ –DHL» έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
HeliosPlus