Προϋπολογισμός 2017: Λιτότητα με επίκεντρο τις συντάξεις

Τις οροφές των δαπανών του προυπολογισμού του 2017 που θα ανέλθουν σε 55 δισ. ευρώ καθόρισε με εγκύκλιο του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του από τα υπουργεία και τους φορείς.

Τις οροφές των δαπανών του προϋπολογισμού του 2017 που θα ανέλθουν σε 55 δισ. ευρώ καθόρισε με εγκύκλιο του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του από τα υπουργεία και τους φορείς.
Στα μεγέθη αποτυπώνονται οι περικοπές δαπανών για συντάξεις κατά 133 εκατ. ευρώ, η αύξηση των δαπανών του υπουργείου Αμυνας όπου εντάχθηκαν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και η μεγάλη πληγή του προϋπολογισμού που είναι οι καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου.
Από τους πίνακες οι οποίοι ενσωματώνονται στην εγκύκλιο προκύπτει ότι:
•Συντάξεις: το ανώτατο όριο δαπανών μειώνεται κατά 133 εκατ. ευρώ στα 6,376 δισ. ευρώ
•Μισθοί: Μικρή αύξηση του κονδυλίου από τα 11,055 δισ. ευρώ στα 11,321 δισ. ευρώ
•Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: θα έχει το δικό της προϋπολογισμό συνολικού ύψους 385 εκατ. ευρώ.
•Υπουργείο Παιδείας: Συν 97 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος στα 4,693 δισ. ευρώ
•Υπουργείο Υγείας: Συν 183 εκατ. ευρώ στα 4,384 δισ. ευρώ
•Υπουργείο Άμυνας: Συν 500 εκατ. ευρώ (στα 3,081 δισ. ευρώ) αλλά μειώνονται κατά 141 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα (στα 457 εκατ. ευρώ).
•Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών στα 55,775 δισ. ευρώ από 55,603 δισ. ευρώ φέτος
•Οι δαπάνες τόκων στα 5,750 δισ. ευρώ με μείωση 254 εκατ. ευρώ.
Οι καταπτώσεις εγγυήσεων αναμένεται το 2017 να φτάσουν τα 810 εκατ. ευρώ, έναντι 450 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό, εξέλιξη η οποία συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα και με τις πρόσφατες διατάξεις για την πώληση σε fund και των κόκκινων δανείων με εγγύηση του δημοσίου.
Στην εγκύκλιο περιγράφονται τα ανώτατα όρια δαπανών για κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης και ορίζεται ότι το σύνολο των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού το επόμενο έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50,025 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, η οροφή ορίζεται στα 55,775 δισ. ευρώ, μετά την προσθήκη δαπανών τόκων (σε καθαρή ταμειακή βάση) για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ύψους 5,750 δισ. ευρώ.
Η γενική εικόνα δεν διαφέρει από αυτές των προηγούμενων ετών. Το 2017 έρχεται ένας σφιχτός προϋπολογισμός, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Μνημονίου.
Στις κρίσιμες σημειώσεις της εγκυκλίου διευκρινίζεται ότι για την κατανομή των κονδυλίων δεν έχουν ληφθεί υπόψη τυχόν μεταβολές, οι οποίες θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου 4375/2016, επομένως τα ποσά που αναφέρονται στην εγκύκλιο ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν περαιτέρω.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για κάλυψη εξόδων του τρίτου δανείου που έλαβε η χώρα από τον ESM προβλέπονται 60 εκατ. ευρώ (όσο δηλαδή εκτιμάται ότι θα αποδώσει ο φόρος στο κρασί), ενώ για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για ξεχωριστό προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων μετουσιώνεται σε Ανεξάρτητη Αρχή από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.