Υψηλές ταχύτητες και στα έσοδα της τεχνoλογίας 4G

H δυναμική της τεχνολογίας που εξασφαλίζει ασύρματες επικοινωνίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων (4G/LTE)

H δυναμική της τεχνολογίας που εξασφαλίζει ασύρματες επικοινωνίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων (4G/LTE) αντικατοπτρίζεται στα έσοδα που θα έχει το 2016, τα οποία θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα έσοδα της αγοράς του 3G. Ειδικότερα, το 4G/LTE εκτιμάται ότι θα αποφέρει, κατά το 2016, το 49% των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς ασύρματων επικοινωνιών.
Την εικόνα αυτή αποτυπώνει η Strategy Analytics σε σχετικό report, το οποίο περιλαμβάνει εκτιμήσεις για την παγκόσμια αγορά των ασύρματων επικοινωνιών την περίοδο 2016 – 2022 (Worldwide Cellular User Forecast 2016-2022).
Η εταιρεία διαπιστώνει στην ανάλυσή της ότι η τεχνολογία του 4G/LTE θα αριθμεί 1,9 δισ. συνδρομές ως το τέλος του 2016, από 1,1 δισ. στην αρχή του τρέχοντος έτους, με τον αριθμό τους να αυξάνεται σε 5,6 δισ. ως τα τέλη του 2022, οπότε το 4G/LTE θα αντιπροσωπεύει το 62% του συνόλου των ασύρματων συνδέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, για το 2016, παρά την αδιαμφισβήτητη άνοδο του 4G/LTE, τα έσοδα της συνολικής αγοράς ασύρματων επικοινωνιών (εξαιρουμένων των συνδέσεων machine-to-machine M2M) θα αυξηθούν οριακά μόνο κατά 0,6%, προσεγγίζοντας τα 864 δισ. δολάρια. Τα έσοδα της αγοράς ασύρματων επικοινωνιών θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, για να φθάσουν το 2019 τα 882 δισ. δολάρια.
Πάντως, για το τρέχον έτος η αύξηση των εσόδων που προέρχονται από υπηρεσίες 4G/LTE δεν θα σταθεί ικανή να τονώσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά, καθώς η άνοδος θα αντισταθμιστεί από μια μείωση της τάξης του 21% στα έσοδα από υπηρεσίες 2G και 19% στα έσοδα από υπηρεσίες 3G.


«Ατμομηχανή» η Κίνα

Οι αναλυτές της Strategy Analytics προβλέπουν ότι οι «ώριμες» αγορές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας θα δουν το 2016 τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων από ασύρματες επικοινωνίες να προέρχεται από τις υπηρεσίες 4G/LTE. Εξίσου σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή εσόδων από υπηρεσίες 4G/LTE. Η Κίνα, μάλιστα, έχει υποσκελίσει τις ΗΠΑ και έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αγορά για το 4G στον κόσμο ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2015. Για δε το 2016, εκτιμάται ότι το ήμισυ των εσόδων της αγοράς ασύρματων επικοινωνιών στην Κίνα θα προέλθει από την τεχνολογία 4G/LTE.
Σύμφωνα με στοιχεία άλλη μελέτης, αυτή τη φορά του GSA, η Κίνα παραμένει η «ατμομηχανή» της ασιατικής –αλλά και της παγκόσμιας αγοράς –του 4G/LTE, με τον αριθμό των συνδρομών να αυξάνεται από 84 εκατ. το 2014 σε 386 εκατ. το 2015. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το 4G/LTE, αριθμώντας 237 εκατ. συνδρομές. Η Κίνα και η Ινδονησία, μάλιστα, προβλέπεται ότι θα παραμείνουν, τουλάχιστον ως το 2020, οι πιο δυναμικές αγορές στην τεχνολογία του 4G/LTE.


Ερχεται και το 5G

Αν και η τεχνολογία του 5G θα γίνει εμπορικά διαθέσιμη μετά το 2020, η πορεία της αναμένεται να είναι εμφατικά ανοδική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Strategy Analytics, τουλάχιστον 116 εκατ. συνδρομητές ανά τον κόσμο θα κάνουν χρήση δικτύων κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς 5G ως το 2022, από μόλις 2 εκατ. που αναμένεται να τη χρησιμοποιούν στα τέλη του 2020. Το εμπορικό λανσάρισμα των δικτύων 5G, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ξεκινήσει από έναν περιορισμένο αριθμό αγορών (ΗΠΑ και ασιατικές χώρες).

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.