Νέα προϊόντα με τεχνολογικές εφαρμογές ύψους πολλών δισ. δολαρίων θα προκύψουν σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2022, εκτιμά το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών προχωρεί σε συμφωνίες συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς από όλον τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη συμφωνία συνεργασίας του HOPE-A (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών) και του αντίστοιχου ιαπωνικού JAPEC (Japan Advanced Printed Electronics).
Η συμφωνία με τον σύνδεσμο JAPEC, στον οποίο συμμετέχουν μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σε όλον τον κόσμο (Sony, Toshiba, Samsung), δημιουργεί νέες δυνατότητες για την προώθηση της καινοτομίας που παράγεται στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Dr Naoki Rikita, τεχνικός διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης της MNC, θυγατρικής της Mitsubishi, «ο τεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ υψηλός και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει στα αντίστοιχα κέντρα της Ιαπωνίας, και πιστεύω πως και οι δύο χώρες θα ωφεληθούν από τη συνεργασία αυτή».

«Τα νέα προϊόντα, από τα οποία θα προκύψουν τεχνολογικές εφαρμογές 250-300 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2022, αλλάζουν την καθημερινή μας ζωή με τις εφαρμογές, στην ενέργεια, στον φωτισμό, στις οθόνες, στα θερμοκήπια, στην υφαντουργία, στην ιατρική, στην αρχιτεκτονική κ.λπ. Με τις πρωτοποριακές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και τεχνογνωσίας που έχουμε, πιστεύουμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε καταφέρει όχι μόνο να μειώσουμε το κόστος παραγωγής τους αλλά και με τα νέα επενδυτικά κεφάλαια και πρωτοβουλίες θα είμαστε πολύ σύντομα κοντά στη βιομηχανική παραγωγή και τα στελικά προϊόντα για πολλές περιπτώσεις και εφαρμογές» εξήγησε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, από το οποίο ξεκίνησε η έρευνα στα οργανικά ηλεκτρονικά και στις εφαρμογές τους, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BASMATI που χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020 και στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη εκτυπωμένων μπαταριών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας VARTA Microbattery GmbH Dr Martin Krebs, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για επιστημονική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος BASMATI, εξήγησε ότι «ως το 2019 θα μπορούν να παραχθούν οι πρώτες εκτυπωμένες μπαταρίες» και ότι συζητούνται νέες συνεργασίες για την παραγωγή των εκτυπωμένων μπαταριών με την ελληνική εταιρεία ΟΕΤ και τον συνδυασμό τους με τα οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά που παράγει η ΟΕΤ.
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (COPE-H), που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τη συνέχεια πολυετών ερευνητικών πρωτοβουλιών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον κ. Λογοθετίδη.
Στο Κέντρο, το οποίο εκτείνεται σε 2.000 τ.μ. και διαθέτει ειδικούς χώρους cleanroom 600 τ.μ., αναπτύσσονται τεχνολογίες οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών με εφαρμογές στους τομείς της ενέργειας, του φωτισμού, της νανοϊατρικής, της ηλεκτρονικής, των έξυπνων υφασμάτων.
«Νιώθουμε δικαιωμένοι και περήφανοι γιατί φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να δείξουμε σε πολύ κόσμο τα επιτεύγματα και τις καινοτομίες που συμβαίνουν και έξω από τους χώρους του Πανεπιστημίου. Ολα ξεκίνησαν από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN το 1991. Μετά το 2000 εισήλθαμε ερευνητικά σε μια περιοχή με ραγδαία εξέλιξη, στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών, έναν τομέα με άπειρες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή. Από το 2011 και μετά προσελκύσαμε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αναπτύξαμε όλη την απαραίτητη τεχνολογία για τα νέα υλικά και κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνικές. Παράλληλα, από το 2011 ως και το 2014 25 αρχικά εταιρείες οργανικών ηλεκτρονικών που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο δημιούργησαν τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών HOPE-A. Μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος HORE-A έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς της Γερμανίας (Organic Electronics Saxony – OES), με το Center for Organic Production Technologies North Rhine Westphalia με έδρα το Ντίσελντορφ, της Γαλλίας, με τον Γαλλικό Σύνδεσμο Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών AFELIM με έδρα το Παρίσι, καθώς και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τον αντίστοιχο ιαπωνικό φορέα JAPEC.

Στο Κέντρο λειτουργούν τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών. Με τα επιτεύγματα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN και του Κέντρου COPE-H, η χώρα μας έχει μπει και καθοδηγεί για πρώτη φορά στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία» τόνισε ο κ. Λογοθετίδης.

HeliosPlus