Πειραιάς: Μεγάλη ανάγκη νερού για τους πρόσφυγες

Την άμεση κάλυψη της ανάγκης για μπουκάλια νερού για τους 1.430 πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω διαγωνισμού η Περιφέρεια Πειραιά.

Την άμεση κάλυψη της ανάγκης για μπουκάλια νερού για τους 1.430 πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω διαγωνισμού η Περιφέρεια Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια να βρεθεί προμηθευτής για περίπου 65.000 μπουκάλια νερό καθώς καθημερινά χρειάζονται 2.000-2.500.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εθελοντικές προσφορές ειδικά για τέτοιες ποσότητες, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Πειραιά να έχει στραφεί προς τους διαγωνισμούς.
Σημειώνεται πως οι πρώτοι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά άρχισαν να «εγκλωβίζονται» από τον Φεβρουάριο λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών και είναι ασαφές πότε θα αποχωρήσουν όσοι ακόμα βρίσκονται στην πέτρινη αποθήκη και στη πύλη Ε1 οι οποίοι ζουν επί πολλές εβδομάδες στο πάτωμα και σε σκηνές με υψηλές θερμοκρασίες έχοντας κουραστεί από την πολυήμερη αναμονή και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την μετακίνηση των προσφύγων ως το Πάσχα, κάτι που δεν έγινε και σήμερα εξαγγέλλει ότι αυτό θα γίνει το προσεχές διάστημα παράλληλα με την εκκένωση των εγκαταστάσεων στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η μεταφορά αναμένεται να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης νέας δομής φιλοξενίας σε περιοχή της δυτικής Αττικής.
Επίσης στο λιμάνι έχουν πάει τις τελευταίες ημέρες πρόσφυγες από το Ελληνικό και ορισμένοι που απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη.
Μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας είχε πει «δημοσίως είχα τοποθετηθεί ότι στόχος μας είναι μέχρι το Πάσχα το λιμάνι του Πειραιά να αδειάσει. Ποτέ δεν θεωρήσαμε το λιμάνι του Πειραιά μόνιμο χώρο παραμονής, διαμονής και μόνιμο καταυλισμό. Από αυτήν την άποψη με βάση το στόχο που βάλαμε πετύχαμε πολλά. Μειώσαμε από 5.500 με 6.000 περίπου, τον αριθμό που τότε υπήρχε, κάτω από 2.000 σε 1.400. Δεν πετύχαμε μέχρι στιγμής να αδειάσει το λιμάνι. Είμαστε, όμως, στη διαδρομή και το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένο αυτό να γίνει. Όλα εξαρτώνται από τη δυνατότητα να αναπτύσσονται οι νέοι χώροι φιλοξενίας, όπου θα εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι. Από την Ειδομένη είδαμε την εξέλιξη, από το Ελληνικό εκκρεμεί και από τον Πειραιά.»
Επιπλέον η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, που παραμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό έχει δρομολογήσει σειρά παρεμβάσεων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 1.810 προσφύγων, που παραμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό.
«Μετά από την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαγωνιστικών διαδικασιών αρχίζει πρόγραμμα απολυμάνσεων και μυοκτονιών σε όλες τις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.